Ptice

Egiptovska čaplja - Sneguljčica Dobrohotna ptica

Pin
Send
Share
Send
Send


Videz in vedenje. Čaplja je srednje velikosti, opazno manjša od velike bele, vendar večje od rumene in egipčanske. Dolžina telesa 55–65 cm, teža 350–550 gramov, razpon kril 88–95 cm, ima zelo elegantno konstitucijo in majhno glavo z dolgim ​​in tankim kljunom. Ptice v svatovski obleki, poleg bujne »ogrinjala« iz plemenitega egrelka na hrbtu, imajo dolg »obesek« v spodnjem delu vratu in greben več (ponavadi dveh) dolgih, ozkih peres, kar nikoli ni tako pri veliki beli čaplji.

V jeseni in pozimi se egretki, vzmetenje in greben ne izrazijo. Najbolj zanesljiva značilnost se lahko upošteva, ko majhna bela čaplja dokaže svoje noge: rumeni prsti ostro ostrejo s črnim bobom. Rad ima majhne skupine v plitvih vodah, je precej okreten in ni posebej previden. Te čaplje pogosto letijo v škatlah, medtem ko se redko podrejo v klin ali linijo, ponavadi letijo v kopici, kot škorci. Aktivno večinoma podnevi.

Opis. Perje je popolnoma belo pri pticah vseh starosti in v vseh letnih časih. Kljun in noge so črne, prsti v poročni obleki so svetlo rumene barve, pozimi so neumni in umazano rumeni, vendar se vedno razlikujejo po barvi od vrha, tudi pri mladih pticah, v katerih so precej zelenkaste barve. Kljun je črn v vseh letnih časih (pri mladih pticah je temen z rumenkasto osnovo mandibule). Gola koža okrog oči in jeseni jeseni in pozimi v modri barvi, v sezoni parjenja pa rumena (do oranžna). Pri mladih pticah so ta območja sivkasta. Oči vseh starosti so rumene.

Glas najbolj spominja na krikanje skoraj ravnega roga. Pogosto kriči.

Distribucija, status. Gnezditveno območje vključuje južne regije Evrope, Afrike, južne Azije in Avstralije. V evropski Rusiji se nahaja na jugu, ob obalah Črnega, Azovskega in Kaspijskega morja ter v spodnjih delih rek, ki se izlivajo vanje. V večini krajev naseljuje, je precej običajna, v nekaterih je najbolj opazna in številna čaplje. Ptice selivke, najbližje prezimovanje je v Zakavkazju.

Način življenja. Gnezdi se v kolonijah, ponavadi na drevesih, veliko manj v trsnih gredah, ob obalah različnih vodnih teles, pogosto v povezavi z drugimi bližnjimi vodnimi pticami. Na drevesih so na horizontalnih vejah, včasih zelo daleč od debla, pritrjena gnezda, zgrajena iz tankih, dolgih suhih vej. Oblika gnezda, tako kot druge vrste čapljev, je podobna obrnjenemu stožcu s prosojnimi stenami.

Gnezdo sestavljata oba partnerja, moški prinese material, ženska ga položi v gnezdo in ščiti zgradbo pred drugimi čapljami, ki gnezdijo v soseščini. V sklopki je 4–5 zelenkasto-modrih jajc. Samica se večinoma inkubira 25 dni. Ptičji mladiči se premaknejo na veje drevesa, kjer preživijo večino dneva, ko se starši pojavijo, piščanci hitijo v svoje gnezdo, kjer prejemajo hrano.

Najprej se ptice, ki letijo, prehranjujejo blizu kolonij in se ponoči vrnejo k njim, hranijo se z nevretenčarji, majhnimi ribami in drugimi primernimi živalmi.

Mala bela čaplja (Egretta garzetta)

Videz egipčanske čaplje

Ptica ima debel, kratek kljun, vendar ne tako podolgovat kot večina čapljev. Glava je majhna, vrat je kratek, noge so dolge in debele.

Glava, prsni koš in hrbet so okrašeni z dolgimi raztresenimi perjem, ki padejo jeseni. Razpon kril egiptovske čaplje je 23-25 ​​cm.

Perje mladih egiptovskih čapljev je čisto bele barve, kljun je sivkasto-črne barve z rumeno točko na dnu. Noge so črne. Poroka za moške in samice je bela, z izjemo zgornjega dela glave, hrbta in golše, ki sta na videz izolirana drug od drugega, pobarvana v vino-oker barvi, pokrita z dolgimi pernatimi posteljami.

Kljun egiptovske čaplje je limonasto rumene barve, v kotu ustih pa je svetlejša barva. Samice se razlikujejo od moških s krajšim, raztegnjenim perjem na glavi, hrbtu in prsih. Tudi zimsko perje čaplje je snežno belo, na glavi pa je rdeča lisa. Noge za zimo dobijo temno rjavo barvo.

Egipčanska čaplja (Bubulcus ibis).

Na območjih porazdelitve med sezono gnezdenja se egiptovska čaplja lahko natančno razlikuje od drugih čapljev zaradi svetle barve kljuna, ki je vidna od daleč. Za razliko od drugih članov družine egipčanska čaplja potuje na dolge razdalje skozi močvirja in travnike v iskanju hrane.

Te ptice najdemo v velikih jatah po 300 posameznikov in zelo redko samo.

V letu je egiptovska čaplja podobna krokodilu, njegov let je lahkoten. Visoko ptica ne leti. Zelo pogosto se hranijo med bivolskimi čredami in radi počivajo na hrbtih teh velikih živali.

Egiptovske čaplje so manj prestrašene kot njihovi sorodniki. Narava te ptice je mirna, tiha, raje živi lesen način življenja. Na kolonialnih gnezditvah se slišijo glasovi odraslih čap, - dolg zvok, podoben curlingu.

Egiptovske čaplje so najbolj kopenske vrste v družini.

Glasovi piščancev so tako raznoliki, da jih ni mogoče jasno opredeliti. Ko mladi čaplji rastejo, se njihov zvok nenehno spreminja.

Razpon egipčanskih čapljev

Ta majhna ptica zaseda velika ozemlja Iberskega polotoka, Afrike, Madagaskarja, Arabije, Sirije, severnega Irana, nižinskih predelov Zakavkazja, Indije, Kitajske in Japonske. Pojavlja se v dolinah ob obali velikih in srednje velikih rek, v močvirjih, riževih poljih in rezervoarjih. Egiptovske čaplje pozimi v Afriki.

Egiptovske čaplje se hranijo v skupinah in gojijo v kolonijah skupaj s sosednjimi pticami.

Ptice gnezdijo v majhnih skupinah v gozdovih in nasadih, na travnikih in barjih, na obalah jezer in rek na odprtih območjih. V času gnezdenja se egiptovska čaplja ne izogiba soseski z ljudmi in lahko gnezdi v človeških naseljih.

Število egiptovskih čapljev

Ker egiptovska čaplja raje gnezdijo v velikih kolonijah, ki na krajih dosežejo več sto par, je na nekaterih ozemljih njihovo število veliko. Vendar pa ozek razpon porazdelitve kaže, da je skupno število teh ptic zelo omejeno.

Egiptovske čaplje so prijatelji s bizoni in pogosto preživijo čas na hrbtu.

Razmnoževanje egiptovskih čapljev

Egiptovska čaplja pripada kolonialnim pticam, ki ponavadi gnezdijo na drevesih. Brez oklevanja lahko položi sklopke poleg drugih čapljev ali kormoranov. Takšne "mešane" kolonije najdemo na številnih krajih ptic.

Gnezda so zgrajena visoko, približno 8-10 metrov nad tlemi. Polja so urejena v bližini gnezda majhne bele in rumene čaplje, medtem ko se druge vrste v koloniji gnezdijo tik nad njo. Oba starša sodelujeta v procesu gradnje, moški je materialni getter, ženska pa je oblikovalka.

Oči egiptovske čaplje so razporejene tako, da se istočasno osredotočijo na subjekt pred njim, predvsem na plen.

Gnezda, ki jih gradijo čaplje, imajo obliko obrnjenega stožca, iz katerega se veje odmikajo v radialni smeri. Material, iz katerega se polaga, je tanka, suha veja, ki jo čaplji nabirajo na tleh ali potegnejo iz praznih sosednjih gnezda. Gnezdo je precej ohlapno, tako da je iz njega vidno ptičja jajca na straneh in na dnu. Egiptovske čaplje lahko zasedajo lanskoletne zgradbe svojih sorodnikov, kar prispeva k izgledu stanovanja.

Primarna velikost gnezda je lahko precej majhna, toda v obsegu odraščanja piščancev je potopljena, širi se, stene postanejo ploske, pladenj pa majhen.

Polaganje egipčanske čaplje je v povprečju sestavljeno iz 2-3 podolgovatih ovalnih jajčec. Lupina ima svetlo modro barvo.

Oba starša prav tako delata na inkubaciji jajc v 3-3,5 tednih. Medtem ko piščanci odraščajo, se moški ukvarja z vzgojo in oče v tem času vnese hrano v gnezdo. Malo kasneje bodo starši lahko sami zapustili otroke, tako da bosta oba prinesla več plenov. Odrasli piščanci še vedno ne vedo, kako leteti, toda z veseljem zapustijo svoja gnezda, se držijo s svojimi nogami, skočijo iz veje na vejo.

Piščanci se rodijo nemočni, glasni in agresivni. V treh dneh lahko ločijo starše od drugih ptic.

Ptice, ki lahko skupaj z odraslimi letijo, oblikujejo jate, ki vsak dan dopolnjujejo nove in nove čaplje. Na začetku so kolonije sprehajale po riževih poljih, skozi močvirje, ponoči in se vrnile na gnezdišča.

Hrana egipčanske čaplje

Glavna hrana teh ptic so žuželke. Vsakdo je navajen, da čaplja radi uživajo v žabah, vendar so pogosteje Egipčanske čaplje, ki imajo raje kobilice, kobilice, kačje pastirje, gadflies, vodne hrošče in njihove ličinke, pajke in mehkužce. V manjši meri lovijo žabe.

Splošne značilnosti in znaki na terenu

Velika ptica velikosti sive čaplje z dolgim ​​tankim vratom, dolgim ​​kljunom in nogami. Dolžina telesa 85-102 cm, razpon kril - 140-170 cm, teža do 1,5-2 kg. Perje je čisto belo, kljun v gnezditvenem obdobju je črne barve z rumeno osnovo, pozimi obleka - rumena. Rumenkast golen, klovn in prsti črno-rjavi. V letu, kot večina drugih čapljev, zloži vrat. Taciturn Od prestrašene čaplje lahko slišite značilno zvijanje "crr-rr-ra". Ponavadi se pojavlja na bregovih vodnih teles, travnikov, pašnikov, močvirij.

Od sive čaplje se razlikuje po beli barvi perja, bolj »elegantnih« kontur, od majhne bele do velikosti (skoraj dvakrat večja). Na velikih razdaljah je mogoče z drugimi belimi čapljami zlahka zamenjati. Iz majhne bele barve se odlikuje težji let z manjšo frekvenco krilnih zakrilc, bolj vitko telo in dolg vrat, črni prsti, v obdobju nerodenja pa tudi rumena barva kljuna. Od srednjega do daljnega kljuna in vratu. Iz obeh teh vrst, kot tudi rumeno-trebušasto čaplje - zaradi odsotnosti griv iz ozkega perja na goli med obdobjem parjenja (perje tukaj so le rahlo podolgovate). V primeru velike bele čaplje, v nasprotju s srednjo, se vogal ust ne konča pod očesom, ampak gre še dlje. Med letom noge naraščajo še dlje od tistih manjših belih čapljev. Dobro se razlikuje v glasu: pri majhnih in srednje belih čapah ne gre za pucketanje zvoka, njihove nagnjenosti so bolj kot „kropljenje“ kače. Od redko najdenih albinov v sivi čaplji se velika bela razlikuje v daljšem in tanjšem vratu, manj masivni glavi z daljšim in tanjim kljunom ter temnejše noge (Cramp, 1977, Beaman, Madge, 1998).

Glas Ptice, ki letijo ali hranijo, redko kričijo. Krik je kot valjanje "crr-rr-ra" ali "crraac". Na koloniji lahko slišite glasne zvoke: "rra", "arrp". "Pozdrav" na gnezdu zveni kot "rrrooo-rrrooo" (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). Krik piščancev v gnezdu, ki prosi za hrano, spominja na "ples plesen" sivih čapljev: "ke ke-ke" ali "che-che-che".

Barvanje. Moški in ženska v poročni obleki. Perje je čisto belo. Perje na tilniku in goli so nekoliko podolgovate. Na hrbtu, do 30–50 rasduchennih in visoko podolgovatih ramenskih peres (egretki) do 50 cm dolgih, gredo po repu in nekateri visijo s strani telesa. Bill je črna z rumeno, manj pogosto - rdečkasto-rumeno osnovo. Gola uzde in obroč okoli oči sta zelena ali rumeno-zelena. Golenica je rumena ali rožnato-rumena, na straneh ta barva prihaja v in na straneh klekljane v obliki ozkih prog. Na višini obdobja parjenja rumena območja nog postanejo rdečkasta (pri pticah na Daljnem vzhodu do svetlo rdeče). Pin in prsti so ponavadi črni, vendar se njihova barva lahko razlikuje od zelenkasto sive do črne. Barva nog v celoti se lahko razlikuje od pretežno črnih (zahodni posamezniki) do pretežno rumenih (posamezniki iz daleč na vzhodu). Šarenica je rumena. Samica ima podolgovato perje, ki je nekoliko krajša od moškega.

Moški in ženska v zimski opremi. Odlikuje jih odsotnost egretk in podolgovato perje na tilniku in goli. Nekatera humerja imajo egretkoobrazne razpršene vrhove. Kljun je rumene barve.

Down obleko. Padec je čisto bel, nekoliko podolgovat na zadnji strani glave, ki tvori nekakšen snop. Koža okrog oči, brada in grlo sta goli, sivkasto obarvani z mesom, kljun in noge so mesnatih ali pohotnih, včasih z rumenkastim odtenkom.

Obleka za gnezdo. Ob barvanju je podobna obleki za odrasle zime.

Struktura in dimenzije

Velikost ptic (mm) brez delitve na spolne skupine je naslednja. V Ukrajini: dolžina krila je od 403 do 440, rep je 158-184, kljun je 121-131, klekljana je 180-209 (Smogorzhevsky, 1979), v Kazahstanu: dolžina krila je 410-470, rep je 175-200, kljun je kljun 175-200, kljun je kljun 175-200 - 115-143, bobbin - 165-212 (Dolgushin, 1960). Na splošno je na nekdanjem ozemlju ZSSR (n = 14): dolžina krila je od 412 do 465, v povprečju - 437,8 (Spangenberg, 1951).

V Ukrajini (na podlagi zbirnih materialov Zoološkega muzeja Kijevske nacionalne univerze) (n = 9): dolžina krila - 410-458, v povprečju - 436,4 ± 5,2, rep - 149-181, v povprečju - 166, 3 ± 4,3, kljun - 121-131,4, v povprečju - 125,6 ± 1,1, vretena - 185-213, povprečno - 197 ± 3,7 mm (orig.).

Mladiči imajo nekoliko krajša krila in rep, rast poletov in repnih peres se pojavlja v prvih 5-10 mesecih življenja (Furmanova, 1998).

Formula krila (brez upoštevanja osnovnega prvega vztrajnika) II-III-IV-I-V-VI. Na zunanjih mrežah II - IV in na notranjih trakovih I - III primarnega makhovja so izrezki. Rep je rahlo zaobljen. Krmarjenje - 12. Kljun močan, obrnjen proti koncu. Njen rezilni rob je rahlo nazobčan. Noge so razmeroma daljše od tistih vrste Egretta in Ardea (Cramp, 1977). Teža 3 podvrste posameznika C. a. albus - 960-1 680 g (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966). Teža se lahko med letom zelo razlikuje. Tako je bilo v čapljah, ki so jih kopali na jugu regije Zaporozhye, poleti masa znašala 1600–1.700 g, v jeseni in pozimi pa 2.000–2.100 g. Pridobivanje teže je predvsem posledica kopičenja maščob (Furmanova, 1998).

Noga podpore velike čaplje je 20,86 cm2, teža obremenitev je 43,14 g / cm2 (Furmanova, 1998).

Taksonomija podtipa

Obstajajo 3-4 podvrste (Martinez-Vilalta, Mods, 1992, Howard, Moore, 1998, Dickinson, 2003, Stepanyan, 2003), ki se razlikujejo po velikosti, značilnostih perja, kljunu in nogah. Na vzhodu. Evropa in Sever. Azija živi sama:

1.Casmerodius albus albus

Ardea alba Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Ed. 10, c. 144, Švedska.

Največja oblika. Dolžina kril samcev je 410-485, rokavi 170-215, kljun je 117-140 mm (Stepanyan, 2003). Pojavlja se od juga. Evropo in Nizozemsko do Primorye in Sever. Japonska, na jugu, prihaja v Turčijo, Iran, Afganistan, Mongolijo, Kitajsko in Japonsko.

Za druge regije je opisana tudi S. o. melanorhynchos (Wagler, 1827) (2) - najdemo v podsaharski Afriki in na Madagaskarju, C. a. egretta (J.F. Gmelin, 1789) (3) - podvrsta, porazdeljena v Ameriki od južne Kanade do Patagonije (Spangenberg, 1951, Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Howard, Moore, 1980). Oblike, ki živijo v tropskem in vzhodnem delu. Azija, Avstralija in Oceanija ter tradicionalno vključena v sestavo te vrste se v tej publikaciji sklicujejo na vrsto Casmerodius modestus.

Sistematične opombe

Tradicionalno je bila velika bela čaplja pripisana rodu Egretta (npr. Spangenberg, 1951, Cramp, 1977, Howard, Moore, 1980, del Hoyo et al., 1992, Stepanyan, 2003). V tem rodu je bila velika bela čaplja izolirana na ravni podroda Casmerodius Gloger, 1842 (Stepanyan, 2003). Vendar pa je bilo dokazano, da je z več znaki, zlasti s strukturo okostja, strukturo DNK, obnašanjem, velika bela čaplja bližje rodu Ardea kot Egretta (Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Sheldon, 1987, McCracken, Sheldon, 1998). zato številni taksonomisti dvigajo rang podroda Casmerodius na neodvisen rod (npr. Grimett et al., 1998, Robson, 2000, Brazil, 2009) ali celo vključijo to vrsto v rod Ardea (npr. Dickinson, 2003). Upoštevajoč številne pomembne razlike med veliko belo čapljem in čapljami rodu Ardea (bela perje, značilno za čaplje rodu Egretta, sezonska sprememba barve nerazvitih delov telesa, prisotnost razcepljenih egretk in narava vokalizacije, za razliko od vokalizacij čaplje obeh rodov) »Raztopina, in ta vrsta je dodeljena rodu Casmerodius (s spremembo ženskega spola vrste ime alba v moški albus).

V širšem pomenu pa vrsta C. albus vključuje tudi azijsko-avstralsko obliko modesta (modestus), vendar pa simpatrija te oblike in nominativnega albusa na jugu Primorja z razliko v značilnostih in gnezdenju, pa tudi odsotnost vidne hibridizacije, ne dopušča, da bi bile te oblike konzervativne. Številni raziskovalci razlikujejo azijsko-avstralsko obliko od samostojne vrste Casmerodius modestus

Spread

Območje gnezda. Velika bela čaplja je svetovljanska vrsta, široko razširjena v tropskih in zmernih območjih. Najdemo ga na vseh kontinentih, razen v Antarktiki in Avstraliji, v tropski Aziji, seveda, le zime, ki jih tu zamenja gnezdišče z bližnjo vrsto - južno belo čapljo.

Slika 62. Habitat velike bele čaplje:
a - gnezditvena območja, b - prezimovališča. Podvrste: 1 - C. a. albus, 2 - C. a. melanorhynchus, 3 - C. a. egretta.

V Evraziji se distribuira od juga Španije do Primoryja in Japonske. V Zap. in Center. Evropa se občasno pojavi med gnezdenjem severno do Nizozemske in Poljske. Na vzhodu. Evropa, severna meja njenega območja sega do južne Belorusije, Bryansk, Tambovske in Samarske regije, na vzhodu sega približno 56 ° N, nato odstopa še bolj južno do 54 ° S, mimo vzhodnih meja Kazahstana, Sever Mongolija, Priamurye. Na jugu v Aziji pride v Turčijo in na jug. Iran V Afriki se distribuira od meje Sahare do Južne Afrike in Madagaskarja. V Ameriki živi na jugu Argentine na jugu Kanade, pa tudi na B. in M. Antili (Cramp, 1977, Martinez-Vilalta, Motis, 1992, Stepanyan, 2003).

Ареал большой белой цапли на протяжении последних 150 лет претерпел значительные изменения. В прошлом эта птица была распространена достаточно широко. В середине XIX в. её ареал доходил на север до нынешней Львовской (Dzieduszycki, 1896, Страутман, 1963) и Тернопольской (Бокотей, Соколов, 2000) обл., районов Умани (Goebel, 1879), Харьковской губернии (Сомов, 1897), Сарпы, низовий Урала и Эмбы (Мензбир, 1895).

Из-за моды на украшения из перьев во второй половине XIX в. началось истребление многих видов белых цапель, достигшее пика на рубеже веков. В результате на значительной части своего ареала большая белая цапля была полностью истреблена. В Сев. Евразии немногочисленные поселения сохранились лишь в самых труднодоступных местах, в основном в плавнях низовий крупных рек. Так, в Молдавии считанные особи уцелели только в низовьях Днестра и Прута (Аверин и др., 1971). Почти полностью были истреблены белые цапли на юге Украины, в дельте Волги и в Казахстане.

После запрета добычи белых цапель в СССР в 1920-е гг. численность и ареал начали постепенно восстанавливаться, однако на протяжении нескольких десятилетий это происходило весьма медленно. Ещё Е. П. Spangenberg (1951) je opozoril, da velika bela čaplja v mnogih delih nekdanjega območja v ZSSR ostaja redka ptica. Sredi 20. stoletja. v Moldaviji gnezdi le v spodnjih delih Pruta in Dnjestra, v Ukrajini pa so v spodnjem toku Donave, Dnjestra in Dnjeperja obstajale relativno velike kolonije, na izlivu mleka v regiji Zaporozhye. Na severu so bili le redki primeri gnezdenja, večinoma posameznih parov (Smogorzhevsky, 1959). Na vzhodu je meja pasu potekala skozi spodnji del Don, Sarpinskih jezer v Volgi, spodnjih Uralov (Spangenberg, 1951). V Kazahstanu - od Kamysh-Samarskih jezer skozi Turgai in Kurgaldzhinsky depresijo do Zaisanske depresije (Dolgushin, 1960, Kovshar, Berezovikov, 2001). V Sibiriji se je na jugu gnezdila velika bela čaplja. Transbaikalija, v Primorye. Vendar je bilo običajno le v njenem južnem delu (Spangenberg, 1951).

Po mnenju L. S. Stepanyana (1975) je severna meja območja velike bele čaplje prešla v center. Evropa približno po 48. vzporedniku, v evropskem delu ZSSR, se je gnezdila do 49. vzporednika, v dolinah Volge in Urala, medgorega Volga-Ural, porečja Irgiz in Turgai - do 50. na severu. Kazahstan - do 51. zemljepisne širine, na vzhodu - do Zaisana, doline Črnega Irtyša, sejanje. Mongolija, dolina Argun, srednji del Amurja. V Primorye naj bi gnezdilas na 46. vzporednik.

V drugi polovici 20. stoletja sta bili prikazani tako rast števila kot tudi razpršenost velike bele čaplje. V zgodnjih 1970-ih. zabeležili so rast števila in ponovno naselitev na nova ozemlja na Madžarskem (Schmidt, 1977). Število gnezd se je povečalo s 5-6 na 700 (Bauer, Berthold, 1997). Leta 1978 je bil prvi primer gnezdenja te ptice zabeležen na Nizozemskem (Munteanu, Ranner, 1997). Leta 1993 je na Bavarskem par gnezda (Bezzel, 1994).

V Latviji je par domnevno ugnezdil leta 1977 na jezeru. Engure (Tauriny, 1983) pa leta 1980-84. v gnezditvenem obdobju so tukaj opazili le posamezne ptice (Priednieks et al., 1989). Po 20 letih so se nadaljevali poskusi gnezdenja: leta 1997 in 1999. Opaženo je bilo gnezdenje mešanega para s sivo čapljico (Baumanis, Kalniijs 1997, Lipsbergs, Roze 2001), leta 2000 pa so se normalni par že ugnezdili (Lipsbergs et al., 2001). Leta 1997 je hibridni par gojil 4 piščancev (Baumanis, 1997). Hkrati se povečuje število in razpršenost vrste v državah SND. Na tem območju je naselje in pospeševanje njegove meje na severu.

V Krim do 1970-ih. velika bela čaplja je bila redka selivka, občasno letenje in prezimovanje. Stanje se je spremenilo po izgradnji Severno-krimskega kanala v šestdesetih letih. Že v letih 1967-1968. Pri razsoljevanju plitvih voda v bližini otokov Lebyazh ob severozahodni obali Krima se je letenje belih čapljev postalo redno, število ptic v selitvah po gnezdenju se je povečalo z nekaj na desetine. Leta 1970 je bil vzgojen prvi par otokov Lebyazhny. Število gnezdilk se je ves čas povečalo, že leta 1976 je bilo 424 parov. Čaplji so se naselili na drugih območjih Krim (Kostin, 1983). Za namakanje polj so se izsuševalne vode preusmerile v Sivash, kar je povzročilo radikalno transformacijo biotopov. Sladkovodna močvirja s fluvialnim kompleksom rastlin so nastala namesto slanih in hiperaliničnih rezervoarjev z izredno slabo vegetacijo. Prva kolonija velike bele čaplje na Vost. Sivash je bil odkrit leta 1978, leta 1983 je bilo že 7 kolonij, v katerih je bilo gnezdenih 153 parov (Grinchenko, 2004).

V Moldaviji so od leta 1981 vrste začele redno gnezditi na ribnikih v tovarni rib Kagul (Kunichenko in Gusan, 1992). Sedaj čaplja gnezdi tudi v ribnikih v južnih in osrednjih delih države (Kunichenko, Gusan, 2001) in na srednjem Dnestru (Zubkov et al., 2001).

V zahodnih regijah Ukrajine je velika bela čaplja gnezdila v 19. stoletju. (Dzieduszycki, 1896, Strautman, 1963, Grabar, 1997, Bokotey, Sokolov, 2000). Zadnjič je bila najdena na gnezdenju leta 1925 v regiji Ternopil. (Kharevich, 1926). V prihodnosti, več kot pol stoletja, so naleteli le na letenje in letenje posamezniki (Strautman, 1963, Skilsky et al., 2001). Leta 1985 se je v kolonijo sive čaplje in čaplje v bližini enega od ribnikov v regiji Chernivtsi namestilo 4-5 parov. V drugi polovici osemdesetih in zgodnjih devetdesetih let 20. stoletja. V regiji Chernivtsi so odkrili še dve koloniji. (Skilsky et al., 2001, 2001). Leta 1994 je bila na ribniku v regiji Lviv ugotovljena kolonija. (Chornen'ka, 1998), leta 1990 so v koloniji sive čaplje na jezeru gnezdili 3 pari. Lyubyaz v Volyn regiji, leta 1994 je bilo tukaj že 11 parov, leta 1997 - 23-25 ​​parov (Gorban, Flade, 2000).

V Dnjeperju se je po nastanku kaskade rezervoarjev v letih 1950-70 začela prva faza naselitve velike bele čaplje na severu. Območje njenega življenjskega prostora je napredovalo v zgornji del rezervoarja v Kijevu, kjer je več kot 100 parov gnezdilo v trščici. V osemdesetih letih Naselje se je začelo v dolinah levih pritokov Dnepera - Suly, Pela, Vorskla, Desna (Gavriss, 1994). Nekaj ​​prej, po nastanku Dneprodzerzhinsky vdhr. v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja so se ptice povzpele v dolino. Orel v južnih regijah regije Kharkiv. (Lisetsky et al., 1980, Tkachenko, 1987, Esilevskaya et al., 1988). V poplavnih ravnicah dlesni sredi osemdesetih let. majhna naselja so se pojavila v kolonijah sivih čapljev na severu Sumy in v regiji Chernihiv. (Afanasyev, 1998). V regiji Sumy. velika bela čaplja je bila izkopana v XIX stoletju. v Sumyju, vendar od takrat ni bila tukaj do konca sedemdesetih let. Od osemdesetih let prejšnjega stoletja žarišča gnezdenja so se začela pojavljati v poplavnih ravnicah Suly, Vorskla, Seim in drugih rek (Knysh in Sypko 1994). Med letoma Desna in Nerussa na jugu regije Bryansk so se od leta 1984 začele opazovati letne migracije, leta 1994 pa sta bili v koloniji sive čaplje v spodnjem toku Nerussa (Lozov, 1998). V srednjem Dneperu se je v zadnjih letih nadaljevala preselitev, pojavile so se nove kolonije (Gavrilyuk et al., 2005).

V Belorusiji so bili posamezni primeri gnezdenja zabeleženi v obdobju 1970–1980. v regiji Brest in Gomel. (Dolbik, 1985, Chyrvonay book, 1993) pa je bila zanesljivost teh podatkov vprašljiva (Samusenko, Zhuravlev, 2000). Leta 1994 je bila odkrita kolonija 8 gnezda v regiji Gomel. na str. Pripyat blizu meje z Ukrajino (Nikiforov, 2001), leta 1997 - dve koloniji v regiji Brest in Gomel. (Samusenko, 1999). V naslednjih letih je bilo v porečju Pripyata identificiranih več kolonij in predlaganih gnezdišč (Abramchuk, 2003, Abramchuk, Abramchuk, 2005). Tako je meja razdalje napredovala precej bolj severno.

V vzhodni Ukrajini v poznem XIX - prvi polovici XX stoletja. velika bela čaplja se je razširila zelo sporadično. Posamezna gnezda ali majhna naselja so bila zabeležena le v porečjih reke Orel in Samara, pa tudi na Dneperju. Redno gnezdenje je opaziti že od sedemdesetih let 20. stoletja, vrsta pa se hitro giblje (Goodina, 2003a). V Donetsk Azov, velika bela čaplja začela gnezditi po dolgem premoru v zgodnjih 1980-ih. (Zavgorodniy et al., 1989). Prvo vzrejo smo zabeležili leta 1981, ko so v koloniji sive čaplje gnezdili 2 para. Leta 1983 je bilo tu izbranih že 6 parov (Lysenko, Siohin, 1991). V osemdesetih letih Čaplje se naselijo v porečju Severskega Doneta v regiji Luhansk. (Vetrov et al., 1991). Kmalu zatem se pojavijo v gnezdenju v černozemskih regijah Rusije.

V regiji Kurska, ko je leta 1926 eno od zadnjih gnezd opustošilo v bližini Kurska, je bila velika bela čaplja le kot stražar v poplavnih ravnicah rek Seim in Psel. Samo v devetdesetih letih. pojavila se je v gnezdenju ribnikov (Mironov, 1996, 1998). V regiji Voronezh. leta 1975-78 v gnezditvenem obdobju na ustju reke sta bila redno zabeležena dva para. Voronež, v osemdesetih letih večkrat opozoril na zračne dogodke v različnih delih regije (Vorobyev, Lihatsky, 1987, Sokolov, 1999). Leta 1997 je bilo v okolici Bobrove (Sokolov, Prostakov, 1997) zabeleženo gnezdenje dveh parov, v naslednjih letih pa je bilo v poplavnih ravnicah rek in na umetnih akumulacijah odkritih še več predlaganih gnezdišč (Sokolov, 2005). Leta 1997 se je v jezeru Khopra poplavilo 1-2 parov. Ilmen na severovzhodu regije Voronezh. (Vengerov et al., 2000). Leta 2002 je bilo na ribniku državne kmetije „Pobeda“ v okrožju Muchkapsky v Tambovski regiji odkrito približno 10 parov. (Goodina, 20036). Gnezdenje je možno tudi v regiji Lipetsk. (Klimov et al., 2004). V regiji Volga sredi XX. Stoletja. velika bela čaplja ni ležala severno od Sarpinskih jezer (Spangenberg, 1951). Vendar pa je v sedemdesetih in osemdesetih letih. vrsta se širi severno. Leta 1978 je bil opazen par gnezdenja na jezeru Selitbenskoe, leta 1982 pa na Sursky vdkhr. v regiji Penza. (Denisov, Frolov, 1991, Frolov et al., 2001). Kasneje se naselja pojavijo v zgornjem delu Volgogradskega Vdkhra. in na majhnih rekah regije Saratov. (Shlyakhtin et al., 1994, Belyachenko et al., 2000, Morozov, 2000, Zavyalov et al., 2005). Opazen je par, ki se gnezdi v Suskanskem zalivu Kuibishevskega jezera. v regiji Samara. (Lebedeva, Pantelejev, 2000).

Na Uralu in v Trans-Uralu od poznih 1970-ih. Ptice selivke so zabeležene in čez nekaj časa se na gnezdenju pojavijo bele čaplje. V regiji Orenburg. od leta 1979, od aprila do septembra, so se redno srečevali s selitvenimi in letečimi pticami. Verjetno so se na nekaterih jezerih na vzhodu regije že gnezdile čaplje (Samigullin, 1988). V devetdesetih letih. gnezdenje je bilo že zabeleženo v različnih delih regije (Samigullin, 1990, Kovshar, Berezovikov, 2001). V Baškortostanu je bilo leta 1996 na ustju r. Belaya (Karjakin, 1998a). Gnezda se pojavijo v regiji Čeljabinsk. - v oktobru (Zakharov in drugi, 2000) in Chesmensky (Morozov, Kornev, 2002). Trenutno število vrst v regiji je ocenjeno na 20 parov (Gordienko, 2006). V turgajevi depresiji na severu Kazahstana je V.F. Ryabova (1982) so zadostili samo "potepuški" posamezniki, toda že leta 1981 je bila na gnezdenju v Naurzumskem rezervatu najdena bela čaplja. (Gordienko, 1987, Blinova, Blinov, 1997). V regiji Kurgan. v poznih devetdesetih letih se je v gnezdenju pojavila velika bela čaplja. Trenutno je pogosta na meji s pokrajino Tjumen. na jugu gozdne stepe, ki se občasno pojavlja v preostalem delu ozemlja, v severozahodnih regijah ni (Tarasov, Polyakov, 2006).

V Zahodni Sibiriji se je gnezdišče gibalo tudi proti severu. Na jugu Tyumenske regije se je v gnezdenju pojavila velika bela čaplja. V letih 2001 in 2002 gnezditvene in domnevno gnezditvene ptice so bile opažene na jezerih v okrožjih Berdyuzhsky in Kazan (Morozov, Kornev, 20026, Gashev et al, 2003a, b). Morda gnezdijo na jezeru. Alabo-v regiji Omsk. (Morozov, Kornev, 20026). V regiji Novosibirsk znano gnezdenje na območju jezerskega sistema v Chanyu: od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. od enega do 12 posameznikov, ki so skoraj vsako leto opazovani na jezeru. M. Chany in v njegovi okolici, leta 1998, sta dva para uspešno gnezdila na jezeru v bližini vasi Shelchiha v okrožju Zdvinsky. V devetdesetih letih. ptice so bile večkrat opažene na jugu Novosibirska vdkhr. (Yurlov, 2000). Gnezdenje je možno tudi na zahodu Altajevega ozemlja. Bele čaplje se nahajajo vzdolž trstičja r. Kulunda, vendar narava njihovega bivanja tukaj še ni jasna (Petrov, Toropov, 2000).

Na vzhodu v Sibiriji so znane samo antene teh ptic. V zgornjem toku Ob, velika bela čaplja je redka vrsta vagabund (Irisova et al., 1999). Zaletne bele čaplje so bile zabeležene v regiji Tomsk. (Shastovsky, Selevin, 1928, Gagina, Scalon, 2000), blizu Anzhero-Sudzhensk (Belyanin, 2000) in Tashtagola (Gagina, Scalon, 2000) v regiji Kemerovo. Leta 1957 je bila bela čaplja izkopana v zgornji Podkamennaya Tunguska (Syroechkovsky, 1959, Syroechkovsky, Rogacheva, 1995). Na jezeru so opazili potepuške ptice. Bele v rezervi Khakassky (Devyatkin et al., 2000).

V vzhodnem Kazahstanu je velika bela čaplja redka, vendar redno gnezditvena vrsta Zaisanske depresije in poplavne ravnice Črnega Irtiša (Berezovikov, 2004), ki se gnezdi tudi v Alakolski depresiji.

Na Bajkalski in Transbaikaliji je velika bela čaplja trenutno le vagabund. Potepuške ptice so opazili v delti Selenga in na jezeru. Tagley in Buryatia (Popov, Matveyev, 2005). O. A. Goroshko (osebna komunikacija) pravi, da v ugodnih letih verjetno gnezdi na r. Argun Na vzhodu. Mongolija gnezdi na jezeru. Buir-nuur, verjetno se razmnožuje tudi na sosednjih ozemljih Kitajske. Verjetno raste v Zgornjem Amurju (Dugintsov, Pankin, 1993). Trenutno je velika bele čaplje v regiji Amur. na Amurju in Zee je možnih 3-5 parov gnezdenja (V. A. Dugintsov, pers. Po V.G. Babenku (2000) je bila v Spodnji Amuri velika bela čaplja v zadnjem času le redka leteča vrsta. Trenutno se občasno razmnožuje v judovski avtonomni regiji čez Amur. Leta 1997 je bilo gnezdo najdeno pod ustjem reke. Bira, leta 1999 je bilo v koloniji že 3 gnezda. Leta 1999 je bil par najden v sivi koloniji čapljev pod c. Amurzet (Antonov, 1999). Leta 2004 je bilo v koloniji sivih čapljev in velikih kormoranov v Leninskem okrožju v povirju r. Vencelevskaya. V židovski avtonomni pokrajini gnezdijo več ducatov posameznikov, njihovo število se povečuje, vrsta se nahaja na severu (AA Averin, pers. Communic.). Leta 1997 je bilo zabeleženo gnezdenje v območju Khabarovsk v Komsomolskem rezervatu (Roslyakov, 2000).

Na približno. Sahalin, v skladu s PI Suprunenko (1890, citiran iz: Nechaev, 19916), velika bela čaplja, ki je nekoč gnezdila v močvirjih in v dolinah nekaterih rek na jugu otoka. Trenutno najdemo le ptice selivke (Nechaev, 1991).

Na Kavkazu je velika bela čaplja običajna le v Azerbajdžanu. Pasme v Gruziji (Ptice v Evropi, 2004). V Armeniji se pojavlja le med selitvijo in prezimovanjem.

Tako je sodobna severna meja plemenskega območja velike bele čaplje v Vostu. Evropa in Sever. Azija gre skozi jug. Belorusijo blizu severa. mejo z Ukrajino. Na severu je majhno izolirano gnezdišče v Latviji. V Rusiji meja območja poteka po jugu regije Bryansk. (spodnji del reke Nerussy), severno od regije Voronezh, jugovzhodno od Tambovske regije, severovzhodno od regije Penza, Suskanskega zaliva, Kuybyshevsky Vdkhr. v regiji Samara. Na Uralu - približno 56 ° N: ustje reke. Bela v Baškortostanu, južno od Chelyabinska. Na Uralu in Zap. Sibirija - na severu regije Kurgan, okrožja Berdyuzhsky in Kazan v regiji Tyumen, nato odstopa na 54 ° N.N. - oz. Alabo-v regiji Omsk. in Lake District Chany v regiji Novosibirsk. Nadalje meja območja prehaja na jugovzhodno skozi jezero. Zaisan in Črni Irtysh, nato ob meji z Mongolijo, ob Argu-ni in Amurju. Na območju Spodnje Amur je območje severno do 51 ° N. Meji na območje južne bele čaplje v Primoryju za približno 44 ° N, čeprav je alopatrični habitat zadnji (Glushchenko et al., 2003). Znotraj velikega območja, opisanega zgoraj, je velika bela čaplja zelo sporadična, obstajajo precej velika območja, kjer ni gnezditvenih vrst.

Slika 63. Območje razdeljevanja velike bele čaplje v Vost. Evropa in Sever. Azija:
a - gnezditveno območje, b - prezimovanje, - izolirano gnezdenje.

Upoštevajte, da med poselitvijo vrsta ni samo obnovila nekdanjo paleto, ampak jo je tudi znatno razširila. Mnoge antropogene okoljske spremembe so se izkazale za ugodne za bele čaplje - ustvarjanje rezervoarjev in jezov na rekah, ribogojnice, polaganje kanalov in poplavljanje sušnih zemljišč ter širjenje gojenja riža. Na primer, gorvodno od rek je naselje začelo po nastanku kaskad akumulacij - tako na Dneperju (Klestov, 1991, Gavris, 1994) kot na Volgi (Rakhimov, Ulengov, 2003). V Krimu so se med delom tamkajšnje poti severnokrimskega kanala hitro razširile velike bele čaplje (Kostin, 1983). Na Stavropolskem ozemlju je vzpostavitev sistema za zalivanje in namakanje bistveno izboljšala življenjski prostor številnih vodnih ptic, zlasti belih čapljev (Bicherev, 1988). V Uzbekistanu se je zaradi oblikovanja več umetnih jezer pojavila velika bela čaplja, ki se je gnezdila v osrednjih in južnih predelih, kjer se je prej srečala le med poletom in prezimovanjem (Shakhnazarov, 1995).

Rast števila in preselitev velike čaplje je opaziti ne samo v Evraziji, ampak tudi na severu. Amerika (Martinez-Vilalta, Motis, 1992, Crozier, Gawlik, 2003).

Glavna prezimovališča evrazijskih populacij velike bele čaplje so na severu. Afrika, južna Evropa, Bližnji vzhod, Jug. Azija, Kitajska (Spangenberg, 1951, Bauer, Glutz von Blotzheim, 1966, Cramp, 1977). Ptice iz Združenih držav pozimi v Kaliforniji, Mehiki, Centru. Amerika, na karibskih otokih (Martinez-Vilalta, Motis, 1992). Tropske populacije so naseljene.

Ptice, ki so bile obkrožene na otokih Lebyazhny, so bile v zimskih mesecih najdene v Bolgariji, Turčiji, Grčiji, Italiji, Jugoslaviji, Gruziji, pa tudi v Krasnodarskem ozemlju, regiji Odessa. in na Krimu (Costin, Tarina, 2005). Čaplja, obroča v Vost. Azov, najdemo pozimi v Grčiji, severno. Irak, Gruzija, Izrael, Egipt, Srednjeafriška republika. Ptice iz regije Rostov. - v Dagestanu, v Krasnodarskem ozemlju, v Iranu. Čaplje iz Dagestana in Azerbajdžana so prezimovale v bližini gnezdišč. Dve dagestanski posameznici sta bili najdeni 150 in 240 km južno od mesta zvonjenja, od šestih čapljev vrnitve iz rezervata Kyzyl-Agachsky, 5 se nahaja v dolini r. Piščanci v Azerbajdžanu, ena ptica najdena v spodnjem toku Atreka v Turkmenistanu (Sapetin, 1978a). Center za zimovanje je opazil tudi ptice, ki so jih pozneje opazili, in Zap. Evropa - v Romuniji, na Hrvaškem, v Avstriji, na Nizozemskem (Munteanu, Ranner, 1997), Slovenija (Vogrin, 1999), Poljska (Piotrowska, 2003), Nemčija (Flore, Komer, Marzimeier, 1999).

V južnih delih vzhoda. Evropa in Sever. Velika bela bele čaplje v Aziji je običajna, čeprav majhna, zimska vrsta.

Na jugu Ukrajine je precej pogosta v blagih toplih zimah. Tako je bilo januarja 2001 na severu preštetih 28 posameznikov. Priazovye (Koshelev idr., 2002), 318 - pri Sivashu (Andryushchenko et al., 2003), 6 - na območju rezervata Askania-Nova (Gavrilenko, Dumenko, Lopushansky, 2002), 4 - na območju črnomorskega rezervata (Rudenko, Yaremchenko, Moskalenko, 2002), 194 - na severu-Zap. Obala Črnega morja (Rusev et al., 2002). В Крыму на зимовку остаются одиночные птицы или небольшие группы (Костин, 1983). На юж. берегу Крыма большая белая цапля зимует на заросших участках ручьёв и речек, обычно наблюдают одиночных птиц или группы до 5 особей (Бескаравайный, Костин, 1999). При значительных похолоданиях цапли отлетают южнее. В Молдавии белые цапли зимуют на незамерзающих участках Днестра, Прута, Турунчука и других рек, на Кучурганском лимане, прудах рыбхозов (Куниченко, Гусан, 1992, Куниченко, Тищенков, 1999, Зубков и др., 2004, Тищенков, 2004).

На территории Украины зимовки отмечаются и значительно севернее: в Летичевском р-не Хмельницкой обл. в 2000-2003 гг. от 5 до 25 особей зимовали в долине р. Юж. Буг и её притоков (Новак, 2003), одиночных особей и небольшие группы птиц наблюдали зимой возле г. Тернополя (Страшнюк, 2004), в Черкасской обл. (Гаврилюк, Грищенко, 2001), в окрестностях Киева (Давиденко, Сыпко, 2002, Костюшин, Полуда, 2005), в Луганской обл. (Панченко, Сулик, 1978).

Одну птицу наблюдали в феврале 2002 г. на р. Муховец в черте г. Бреста (Абрамчук, Абрамчук, 2005).

Na Severnem Kavkazu velika bela čaplja redno zima na obalnih nižinah v bližini Adlerja, manj pogosto ob bregovih reke. Včasih pozimi opazimo ptice na zahodu. Mana-che. Samske in majhne skupine čapljev, zlasti v toplih zimah, so redno najdene v porečjih Kume, Tereka, Sulaka, Samurja, v bližini gozdnih izvirov v okrožju Kizilyurt v Dagestanu, v vodah Čečenije in Ingušetije. Na Stavropolskem ozemlju so od leta 1977 skoraj vsako leto opazili posamezne ptice in skupine do 30–40 na različnih točkah. Skupna bela čaplja pozimi na severu. Osetija. Zimovanje je na Brutskih jezerih, kjer se stalno vzdržujejo 80-140 ose. Samotni najdemo v drugih vodah, vzpenjajoč se do vznožja. Včasih so v zimskih časih opazili bele čaplje v rezervatih Teberdinskega in Kavkazskega (Kazakov et al., 2004). Januarja 2004 je bilo na kaspijski obali v Dagestanu in obalnih rezervoarjih zabeleženih 155 velikih belih čapljev (Dzhamirzoev, Ismailov, 2004). Zabeleženi in prezimni primeri v delti. Ural (Berezovikov, Gistsov, 2001).

Velika bela čaplja je pogosta pri prezimovanju v Azerbajdžanu, najdemo jo na številnih vodnih telesih države (Spangenberg, 1951, Smogorzhevsky, 1979, Sultanov, Dzhabbarova, 2006). V Armeniji so bile v dolini r. Arak in jezero. Sevan Po mnenju M. Adamyana skupaj 250-1000 teh ptic zimi v Araratski ravnini.

V Turkmenistanu so bele zime na r. Atrek in v vznožju ob Ashgabatu (Spangenberg, 1951). 1978-1986 število ptic, ki prezimujejo v jugovzhodnem Turkmenistanu, se giblje med 71 in 499 posamezniki (Moleva, Rustamov, 1986). Zimske bele čaplje so bile opažene v južnem Kazahstanu (Dolgushin, 1960, Belyalov, Karpov, 2004), v Uzbekistanu (Sagitov, 1987, Lukashevich, 1990), Kirgizistan (Shukurov, 1981, Kulagin, 2005), Tadžikistan (Ivanov, 1940), bazena r. Tarim na Kitajskem (Sudilovska, 1968).

Pozimi so bile opažene bele čaplje in veliko severneje od gnezditvenega območja. Torej je eden izmed njih prezimil na mestu, kjer je bil zamrznjen Shershnevsky vdkhr. v bližini Chelyabinska od 19. decembra 1985 do 31. marca 1986 (Gordienko, 1987). Decembra 1996 se je ena ptica pojavila na nerazmrzovalnih brzicah Vybutsk na r. Veliki nad Pskovom in tam ostal do tretjega desetletja februarja. Marca 1997 je ena oseba ostala dva tedna v mejah Pskova na ne zamrznjenih odsekih rek Mirozhki in Pskova. Tu je ptico, ki je bila pozimi oslabljena, raztrgale psi, ki so se zaleteli (Fetisov, 1998).

Območje razpona

Za veliko belo čaplje je značilna dolga razdalja. Najpogosteje se ptice selivke opazujejo med selitvami in selitvami po gnezdenju, vendar se lahko v obdobju gnezdenja pojavijo tudi posamezniki, ki letijo. Znani leti za Estonijo (Leibak, Lillerht, Vero-mann, 1994). V Rusiji so zablodele bele čaplje opazili v številnih regijah, ki se nahajajo daleč severno od gnezditvenega območja - iz regije Pskov (Fetisov, 1998, Fetisov, Ivanov, 2003) in Leningradske regije. (Malchevsky, Pukinsky, 1983, Kovalev, 2001) do Kamchatka (Lobkov, 1997). Na severu lahko ptice prodrejo v arktični krog. Najbolj severne najdbe skakalcev so bele čaplje - jezero. Lacha v okrožju Kargopol Arkhangelsk Region (Andreev, 2004), str. Pechora v republiki Komi (Neufeld, Teplov, 2000), v bližini mesta Salekhard (Azarov, 1996), Beringovski okraj Chukotka.

V zahodni Ukrajini so bele čapljeve antene postale opazno pogostejše od poznih 1970-ih. (Gore-ban, Flade, 2000). V Latviji v devetdesetih letih letno so bili zabeleženi le izolirani primeri letenja, v letu 2000 je bilo preštetih 13 ptic, v naslednjih treh letih pa je bilo že zabeleženih na ducate posameznikov. Leta 2004 je bilo registriranih 342 ptic, večina v drugi polovici poletja (Celmis, 2004), povečanje pogostosti srečanja selitvenih ptic pa je opaziti tudi v mnogih regijah Rusije (Lobkov, 1997, Priklonsky in drugi, 1998, Rakhimov, Ulengov, 1998). 2003).

V Zap. V Evropi občasno v zimskem času registrirajo antene velikih belih čapljev z rdečimi nogami in črnim kljunom. Menijo, da je to lahko E. modesta. Ker vizualna opazovanja ne omogočajo nedvoumne presoje njihovih vrst, takšna srečanja spadajo v skupino »modesta«. Na vzhodu so bile takšne ptice. Evropi. Torej, O. A. Formanyuk (osebna komunikacija) 6. novembra 2005 v spodnjem toku reke Tiligulsky v regiji Odessa. v skupini velikih belih čapljev so opazili enega posameznika z rdečimi nogami in črnim kljunom.

Glede na zvonjenje, migracijski vzorci niso različni za različne populacije. Velike bele čaplje iz Azovskega morja migrirajo na jugozahod preko Balkana in Sicilije, na jugovzhod pa skozi zahod. Zakavkazja in Mala Azija. Čaplji iz Manycha delno odletijo skozi Ciscaucasia na območje Kaspijskega morja in Irana (Sapetin, 1978). Fenologija. Velika bela čaplja pripada zgodaj prispeli vrsti. Prve ptice se lahko pojavijo, tudi ko so rezervoarji prekriti z ledom, vendar je na splošno prihod precej raztegnjen. Na vzhodu. V Evropi je registrirana od konca februarja do prve polovice aprila. V južnih regijah se lahko prvi posamezniki registrirajo prej.

Tako je bil na otokih Lebyazhykh leta 2003 7. februarja zabeležen prihod (Kostin, Tarina, 2004). Leta 1958 so se na Manychu 18. februarja srečali prvi čaplji (Oleinikov, Goncharov, 1967). Povprečen čas prihoda v različnih regijah je marca - prvega desetletja aprila. Odstopanje od povprečnih datumov je običajno 11-14 dni (tabela 26). Ko se premikamo proti severu in globoko v kontinent, se čas prihoda preusmeri na poznejše. Torej, v regiji Saratov. Čaplje prihajajo šele v prvi polovici aprila (Zavyalov et al., 2005). V južnem delu Belorusije so prve ptice zabeležene konec marca - začetek aprila, prva registracija pa je 6. marec 2002 (Abramchuk, Abramchuk, 2005). V delti Volge se prve ptice pojavijo konec februarja, v nekaj letih celo prej. V prvem desetletju marca poteka intenzivno letenje jat do 200 posameznikov (Lugovoy, 1963). Po opazovanjih E.P. Spangenberga (1951) se število čapljev pod Lankaranom začne povečevati od konca februarja, intenzivni prehod se začne marca in konča do konca tega meseca.

Z Alice | Rubrika Fotografija | Datum 03-10-2011

| Rubrika Fotografija | Datum 03-10-2011

Velika bela čaplja je presenetljivo lepa in elegantna ptica. Živi v Evropi, Aziji, Severni in Južni Ameriki, Avstraliji in Novi Zelandiji.

Velika bela čaplja je precej velika ptica, visoka 94-104 cm, z razponom kril 130-145 cm, obenem pa teža odraslih sploh ni velika - približno 1 kg.

Snežno belega perje, dolg vrat v obliki črke S, temno sive šape in dolg rumeno obarvan kljun so vizitke bele čaplje, ki jo razlikujejo od drugih čaplj. Po jesenskem mletju se ptičje perje spremeni: samci in samice se pojavijo v zgornjem delu telesa, ki se v času parjenja spremeni v igličasto nadaljevanje repa.

Habitati velike bele čaplje so obale različnih vodnih teles: morske obale, močvirne nižine, poplavne ravnice in reke, sveža in solna jezera, mangrove. Poleg tega so te čaplje vidne na kmetijskih zemljiščih, na odprtih poljih.

Ptica se premika zelo gladko in plemenito nad zemljo, potegne si vrat. Šesta cervikalna čaplja je zasnovana tako, da lahko ptica hitro razširi vrat ali pa jo vleče v sebe.

Pravi užitek gledati let teh ptic, počasi in elegantno. Hitrost letenja se giblje med 28-50 m / s.

Ptica se hrani z ribami, žabami, plazilci in žuželkami, lovi v plitvini ali ob robu vode. Le občasno zasleduje plen, raje se odpravi na kosilo.

Velika bela čaplja gnezdi v kolonijah, nedaleč od vodnih teles, značilna je sezonska monogamija, tj. Pari se ustvarjajo za eno paritveno sezono. Vendar pa obstajajo primeri združitev parov.

Zadovoljevanje v času parjenja je kompleksen proces, ki ga spremljajo ritualni plesi.

Gnezdo velikih belih čaplje je ogromna kup palic in vejic. Praviloma moški najde gradbeni material, ženska pa iz nje položi gnezdo.

Samica položi do pet jajc, vendar malo piščancev preživi. Dejstvo je, da so čaplje dokaj agresivni piščanci, večji pa pogosto ubijejo svoje manjše brate in sestre, ki se borijo za dostop do hranjenja.

Trenutno se velika bela čaplja ne sooča z izumrtjem. Čeprav je bil čas, ko je bila ptica ogrožena. V poznem devetnajstem stoletju so bile za okrasitev ženskih klobukov uporabljene lepe čaplje.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org