Ptice

Siva čaplja - opis, habitat, zanimiva dejstva

Pin
Send
Share
Send
Send


Siva čaplja lepa in zelo previdna ptica. Ves čas, ko je bil v pripravljenosti, je prisilila žalostna izkušnja prednikov, ki so skoraj izginili z obraza Zemlje v preteklosti. V času parjenja imajo ptice na glavi posebno lepo perje. Te trofeje že dolgo lovijo ljudje, ne dajo čapljem priložnost, da sedijo svoje potomce. Dame so kot okras za svoje klobuke uporabljale lovsko perje. Zaradi časa, ki so ga sprejeli za zaščito ptic, zdaj živijo in gojijo čaplje.

Siva čaplja: Opis

Govoriti o teh bitjih je užitek! So ljubek in lep, v njih je nekakšna aristokracija. Čaplja je velika, dolgonožna ptica. Teža odraslega posameznika doseže 2 kg, dolžina 90-100 cm, razpon kril 175-200 cm. Glava čaplje je precej ozka, okrašena z velikim kljunom, rožnate barve z rumenkasto barvo, ki spominja na bodalo več kot tisto, kar ptice uporabljajo s svojim nosom in usti. Na hrbtni strani je "kobilica", črni kup perja. Vrat je zelo dolg in fleksibilen in se med letom upogne nazaj. Glava, vrat in spodnji deli telesa so umazano beli, s sprednje strani pa so vidne temne pege. Barva perja preostalega dela telesa je siva z modro barvo. Tačke so tudi sive barve z rumenim odtenkom. V času parjenja je ptica videti zelo lepa, barva kljuna postaja veliko svetlejša in cvetijo znani „kite“.

Habitat sive čaplje

Ta lepa ptica je v ugodni klimi Evrope in Azije, afriška celina se lahko pohvali tudi s takimi prebivalci. V državah, kjer voda v vodnih telesih zimi zamrzne, siva čaplja odleti, da preživi v Afriki. Rusija je tudi na seznamu hladnih držav, zato ptice tukaj preživijo le 6-7 mesecev, pripeljejo svoje potomce in odletijo v vročo deželo na počitek v noje in hippo, a spomladi jih spet srečamo. Kolonija sivih čapljev ne spremeni svojega prebivališča, te ptice so zelo predane svojim gnezdiščem.

Skupni kraji, kjer živijo ptice - bregovi različnih rezervoarjev, kot so reke, jezera, potoki, močvirja. Ni razlike, dokler je voda, čeprav je še sveža, celo slan. Pri izbiri rezervoarja je le eden od pogojev, ki mora biti s plitvo vodo, ki služi kot čaplja za nekakšno jedilnico, kjer se hrani.

Ali lahko čaplja poje?

Siva čaplja, katere opis vam omogoča, da predstavite lepo, dolgonožno, ponosno ptico, žal, je prikrajšana za glas. Preprosto povedano, ona ne ve, kako naj poje, ravno nasprotno, iz njenih krikov želim zapreti ušesa. Še posebej, če imate srečo, da ste blizu kolonije teh psevdopevcev, se tam obnašajo zelo glasno. Čas ostrenja in hranjenja piščancev spremljata glasni kriki, prav tako radi kričijo med letom, pogosto ob mraku. Čaplje naredijo hrapave, ostre in krotke zvoke, ki jih slišimo kot "frak". To so izvajalci pesmi!

Umetna čarovnica za ptice lovce

Po vsem svetu vedo, da se čaplja šteje za najbolj spretnega lovca. Ta ptica išče plen v plitki vodi. Zaradi lepega pogleda in ostrega, kot bodalo, dolgega kljuna, sivi prejemnik nikoli ne ostane brez hrane. Nobena ribja ribica ni imuna na udarec strele.

Ptičasti plenilec se počasi in tiho premika po svoji »kantini« na vodi in skuša iskati plen. Če se ujame preveč žrtev, siva čaplja, ne da bi bila zmedena, jo takoj udari s svojim kljunom s silo ali z glavo premika glavo, ko jo poskuša ubiti, preden jo zmelje.

Ptica pogoltne svoj plen v celoti. Prehrana sive čaplje je zelo raznolika, vendar je ne morete imenovati vegetarijanska. Njena najljubša hrana so ribe, jegulje, brezlesne dvoživke. Poleg teh dobrot lahko v čebelji meni vstopijo tudi žuželke, plazilci, raki in majhni glodalci.

Sezona parjenja

Siva čaplja je zelo zanimiva v času parjenja. Gnezdo je zgradil moški. Če so ptice drugod prezimile, potem je močnejši spol ptičev najprej na območju gnezdenja in takoj poskuša zasedati boljše gnezdo. Če ne, bo moški, kot pravi moški, sam gradil.

Naslednja faza obreda poroke je, da ženska, ko gleda moškega z dobro "hišo", leti do njega, prosi za ženo, vendar jo bo prvič zagotovo odpeljal. Da bi dosegla lokacijo lastnika gnezda, mora nevesta pokazati vztrajnost in potrpežljivost. Moški, ki je večkrat zapored ulovil žensko, jo je končno pustil na svoje ozemlje. Tovrstno usklajevanje se konča tam in par ustvarja družino, vendar tak zakon ne traja dlje kot eno leto. Za naslednjo sezono ptice čakajo na nove igre in druge partnerje.

Sive čaplje so zgledni starši

Siva čaplja goji piščance le enkrat letno, v tistih redkih primerih, ko mladiči niso delali, se izvede drugi poskus. Te dolgonožne ptice so zgledni starši, njihova skrb za potomce je prikazana že na samem začetku, ko se gradi gnezdo. "Dom" sive čaplje je cela nepremagljiva utrdba, hkrati pa je zanesljivo in udobno zatočišče za piščance. Gnezdo je zelo veliko, približno 80 cm v premeru, približno 60 cm v višino, sredina je prekrita s trstičjem in travo. Ohišje je zgrajeno na visoki nadmorski višini.

Jajca polivamo eno za drugo vsakih 2 dni, skupaj 3 do 5 jajc. V valjenju, ki traja 26 dni, sodelujte z očetom in mamo. Pojavljeni piščanci so pokriti s sivino, perje se začne pojavljati v približno tednu dni.

20 dni skrbni starši nikoli ne zapustijo samih dojenčkov v gnezdu, jih negovajo enega za drugim, tako da niti dež niti žareče sonce ne škodita piščancem. Ko otroci želijo jesti, začnejo trkati na kljune svojih staršev z majhnimi kljunami. Oče na dolžnosti ali mama na dolžnosti si bruha hrano naravnost v kljun. Mali sivi čaplji začnejo leteti po 50-55 dneh.

Te dolgonožne ptice so se navadile, da so previdne in ne dovolijo, da bi bil človek bližje od 200 m, vendar so znanstveniki uspeli dvigniti tančico in odkriti veliko zanimivih stvari iz življenja sive čaplje. Živalski svet je tako lep in fascinanten!

Habitat

V Evraziji je ta ptica zelo razširjena. Ne živi samo v puščavi in ​​v gorah na visoki nadmorski višini. Živijo tudi v jugovzhodni Aziji. Na jugu se sivi čapljinski habitat razširi na Sredozemsko morje. Predstavnike vrste najdemo na nekaterih območjih afriške celine. Živijo v južnih in vzhodnih delih države, na Madagaskarju in Maldivih.

Visoko v gorah ne boste srečali te ptice. Največja višina, na kateri letijo, je 1000 m. Živijo v bližini sladkih voda, včasih ob morjih ali jezerih s slano vodo. Lovska ptica v plitki vodi.

Predstavniki vrst, ki živijo v centru in na jugu Evrope, stalno živijo na istem ozemlju, le občasno letijo v bolj južne regije. Tisti posamezniki, ki živijo na ozemlju moderne Rusije, letijo na toplo Afriko za zimo. Tiste populacije, katerih stalni habitat je ozemlje Srednje Azije, letijo na Kitajsko, v Indijo.

Kakšne so podvrste

Čaplje, ki živijo na različnih območjih, so razdeljene na podvrste. Naštejemo glavne.

  1. Ardea cinerea cinerea - ta podvrsta živi v Evraziji. Njihov habitat se razteza od zahodne Evrope do Zauralija.
  2. Na Madagaskarju obstajajo sive čaplje, ki spadajo v tako vrsto, kot je Ardea cinerea firasa.
  3. Ardea cinerea monicae - na obali Mavretanije.

Razlike med spoloma

Razlikovanje med različnimi spoloma ni enostavno, čeprav jih natančno pogledamo. Vendar se razlikujejo po velikosti. Če torej srečate dva posameznika različnih spolov, ki sta v bližini, lahko določite spol. Pri moških je krilo daljše - 46 cm, dolžina kljuna pa običajno presega 12 cm, pri ženskah pa so ti deli telesa krajši za nekaj centimetrov ali več.

Vzreja


Siva čaplja je monogamna vrsta ptic. To pomeni, da tvorijo par in ostanejo resnične vse življenje. Že v starosti enega leta ali dveh posamezniki postanejo spolno zreli.

Med sezono parjenja kljun pridobi svetlejšo barvo, oranžno ali rožnato. V drugih primerih je siva. Poleg tega postanejo drugi deli telesa ptic postali svetlejši. Pojavlja se pri obeh spolih.

Čaplje, ki živijo v hladnih ali zmernih podnebjih, odletijo za zimo. Vračajo se s taljenjem, ki se pojavi v drugi polovici marca ali v začetku aprila. Takoj, ko se ptice po prezimovanju vrnejo na svoja gnezdišča, začnejo graditi gnezdo. Populacije, ki živijo v toplejših območjih in se ne selijo v zimo, nimajo posebne gnezditvene sezone.

Najprej moški začne opremljati gnezdo, nato pa - poklicati žensko. Ta ritual pri pticah je zelo nenavaden. Ko moška siva čaplja kliče po žensko, naredi zvok zvok, medtem ko širi svoja krila in usmerja kljun navzgor. Ženska prihaja k njegovemu joku, toda moški je ne pusti, se odpelje iz gnezda. To se zgodi večkrat. Ampak, v tem primeru, ko se ženska kasneje odzove na klic, prej jo bo prenehala loviti. Če je minilo 2 tedna ali več od začetka razporeditve s samcem gnezda, bo par takoj oblikovan. Nato skupaj zaključijo razporeditev gnezda.

Gnezda predstavniki te vrste so dani na zelo visokih dreves ali velikih grmovja. Gradivo je vejice, veje in trstičje steblo. Gnezdo je stožčaste oblike, plosko, usmerjeno navzdol. Njegov premer je 65-80 cm, višina pa približno pol metra. Predstavniki te vrste se pripnejo v svoje gnezdo. Iz leta v leto se vrnejo na isto mesto, kjer proizvajajo potomce.

V povprečju samica položi približno 5 jajc. Včasih pa se njihovo število giblje od 3 do 9. To so modre in bele lise. Jajca so pogosto obrnjena z dveh strani. Vsaka 2 dni siva čaplja položi jajce. Izleganje se začne takoj, ko se pojavi prvi. Vsako partnerico se izležejo jajca.

Po 27 dneh se piščanci izležejo. Nimajo perja in potrebujejo popolno skrb svojih staršev. Samo teden dni kasneje se začnejo pojavljati prva perja. Siva čaplja trikrat na dan požre hrano iz želodca in hrani mlade. Vendar se pogosto zgodi, da ne dobijo vsi hrane. To vodi k dejstvu, da lahko starejši, močnejši piščanci preprosto jedo mlajše. Včasih lahko samo kradejo hrano.

Ko se starost piščancev približuje mesecu, se prvič trudijo, da se začnejo učiti lova. Po dveh mesecih začnejo posamezniki živeti samostojno.

Ptičji glas


Predstavniki te vrste ustvarjajo nesramne zvoke, ki spominjajo na klopotec. Zdi se, da grabe, vendar zelo nizko in kratko. Takšna ptica med letom ustvari zvok. Ta glasen krik se sliši zelo daleč. S tem krikom lahko opazimo, da je pristop ptiča mnogo prej, kot je na vidiku. Ko bo kmalu pristala, nekajkrat naredi močan, oster krik, ki spominja tudi na klopotec.

Čaplja lahko ustvarja druge zvoke. Najpogosteje se slišijo, ko so ptice v kolonijah in nedaleč od gnezda, saj posamezno ponavadi ostanejo tiho. Alarmni signal, ki ga izda predstavnik sive vrste čaplje, je gaggle. Ko ptica pokaže agresijo in izrazi grožnjo, se izda daljši vibrirni krik.

Zanimiva dejstva

  • Predstavniki sivih čapljastih vrst imajo poseben sistem edinstvenih signalov, ki jim omogočajo komunikacijo. Ptica je sposobna izraziti različna čustva. Prisotnost dolgega vratu ji pomaga pri tem. Ko je ptica ogrožena, obrne vrat, kot da se bo kmalu pomaknila naprej. Tuf, ki se nahaja na glavi, se dvigne. Sledi krik.
  • Obstaja tudi dobrodošel signal. To se manifestira s klikom kljuna, ko ptica vidi svoje bližnje. Obnašajo se tudi med poroko.
  • Meso te ptice je povsem mogoče jesti. Včasih lovci streljajo na čaplje, da jo poskusijo. Ampak glede na ocene, nima prijetnega okusa, zato lov na te ptice ni zelo pogost.
  • Včasih je bil zelo priljubljen sokolarstvo, katerega predmet je bil pogosto izbran natančno siva čaplja.
  • Siva čaplja: Opis

    To je eden največjih predstavnikov družine. Ptičja teža doseže dva kilograma, dolžina telesa je nekaj več kot meter, razpon kril je od 1,5 do 1,75 m. Ptičja glava je ozka, okrašena z velikim rožnatim kljunom, ki spominja na bodalo. Je zelo ostra in dolga - do trinajst centimetrov.

    Na tilniku stoji »kobilica« - črni kup perja, ki visi navzdol. Vrat je dolg in zelo prilagodljiv. Glava, vrat in spodnji del telesa so pobarvani z umazano belo barvo, pred njimi so vidne temne lise. Na ostalem delu telesa so perje pobarvane sivo z modrikastim odtenkom. Tačke so tudi sive barve, vendar imajo rumeni odtenek.

    V času parjenja je siva čaplja še posebej impresivna: kljun postaja mnogo svetlejši, značilen svinčnik pa se raztopi. Šarenica je rumena z zelenkastim odtenkom. Okoli oči so nepredenele zelenkaste obroči.

    Med letom se siva čaplja zloži v vrat, ki ima obliko črke S tako, da se glava nasloni na hrbet. Noge so potegnjene daleč preko konca repa. Zato je silhueta leteče ptice nekoliko grbavca, z izboklinami, ki tvorijo ovinek vratu. To je glavna razlika med čapljami in drugimi dolgoletnimi pticami - žerjavi, štorklji, ki držijo vratove naravnost v zraku in njihova glava štrli daleč naprej.

    Na trebuhu, prsih in dimljah se konice perja pogosto odtrgajo in sesekljajo v majhne luske, tako da postanejo poseben prah, s katerim čaplje potresajo perje. Ta postopek je potreben, da se ne držijo skupaj s sluzjo rib. Ornitologi pravijo ta prašek, ki je prisoten pri vseh vrstah čapljev. Ta značilen čarobni prašek se nanese s podolgovatimi kremplji z zarezami na srednjem prstu.

    Spolni dimorfizem v barvi sive čaplje je odsoten, ptice se razlikujejo le po velikosti: samci so bistveno večji od samic.

    Habitat

    In sedaj ugotovite, kje živi siva čaplja. Ta vrsta je pogosta v Aziji in Evropi: od obal Atlantskega oceana, japonskih otokov in Sahalina, na jugu do Šrilanke in severozahodne Afrike, na severu do Jakutska in Sankt Peterburga. Gnezdo ponavadi na Madagaskarju. Hibernira v mnogih regijah Indije, Indokine in Afrike.

    Verjetno se je veliko naših bralcev dobro spominjalo prodorne predstave Nikite Mikhalkov iz pesmi v filmu "Cruel Romance", v katerem so takšne linije:

    "Shaggy bumbar - na dišečem hmelju,

    Siva čaplja - v trstičju ... "

    Dejansko v mnogih regijah čaplja te vrste raje gradi gnezda v trsih, na primer v Turkmenistanu. Poleg tega je mogoče videti njihova gnezda na drevesih.

    Siva čaplja: vrsta piščancev

    Treba je opozoriti, da so sive čaplje čudoviti starši. Vsi pomisleki glede vzreje mladičev se delijo enako. Skupaj gradijo gnezdo na drevesih, velika grmičevja, v goščavi trstičja ali trstja. Ima obliko obrnjenega stožca.

    V presledku dveh dni samica od 4 do 6 jajc, ki so pobarvane v zelenkasto modri barvi. Tako kot vsi pripadniki teličastega oddelka je tudi leglo te vrste piščančje vrste. Z drugimi besedami, piščanci so rojeni goli in popolnoma nemočni, vendar hkrati opaženi. Od prvih minut potrebujejo skrb in večjo pozornost staršev.

    Ko je prvo jajce položeno, starši začnejo razmišljati, ženska in moški pa se izmenjujeta. Morda je zato prvorojenka vedno največja. Ko se vsi piščanci izležejo, jih skrbno skrbijo starši. Po sedmih ali devetih dneh se v piščancih pojavijo prva perja, po dveh tednih pa so na nogah.

    Način življenja

    Večinoma je ptica siva čaplja - selivka ali selivka. Samo na nekaterih mestih živi sedeče. V Rusiji je siva čaplja tipičen migrant na dolge razdalje. Analiza zvonjenja, ki so jo opravili ornitologi, je pokazala, da so prezimovališča sive čaplje razpršena po velikem ozemlju. Na primer, iz zahodne Sibirije in evropskega dela Rusije veliko število čapljev preleti do zime v Afriko, južno od puščave Sahare.

    Drugi del te populacije ne gre na tako dolgo pot in ostaja pozimi v državah južne in zahodne Evrope. V jugovzhodni in južni Aziji, v Afriki, je malajski arhipelag siva čaplja, ki vodi bodisi ustaljen ali nomadski način življenja. Najpogosteje se čaplje selijo v manjših skupinah, včasih pa se zbirajo v velikih jatah do dvesto petdeset ptic. Solitarne čaplje na prehodu so izjemno redke.

    Let za prezimovanje

    Te ptice letijo na precej visoki nadmorski višini, ne le čez dan, ampak ponoči. Jesenska selitev se ponavadi opravi v mraku, po sončnem zahodu, čez dan pa se jate ustavijo za počitek in jedo. При взлете большая серая цапля делает очень быстрые взмахи крыльями, а ноги свободно повисают в воздухе. Набрав нужную высоту, птица подбирает ноги и дальше летит плавно, с размеренными движениями крыльев. Иногда она недолго парит в воздухе.

    В полете стаи цапли образуют прямую линию или клин. Гнездятся серые цапли колониями, в которых бывает до двадцати гнезд. V Evropi, kjer so zdaj te ptice zaščitene, obstajajo ogromne kolonije, ki jih sestavlja več tisoč gnezd. Vendar obstajajo primeri ločenih gnezditvenih parov. Včasih so kolonije pomešane: v njih se naselijo druge vrste čaplje, žličke, ibis. V srednjem delu naše države, kjer ne najdemo drugih vrst čapljev in ibisov, nastanejo monovidne kolonije.

    Siva čaplja je lahko aktivna v vsakem trenutku dneva, ne morejo se imenovati niti danske niti nočne ptice. Med dolgotrajnimi opazovanji je bilo ugotovljeno, da se čas teh ptic porazdeli na naslednji način: t

    • 77% časa lovijo in ostanejo budni
    • 5,9% časa, ko ptice spijo,
    • 16,6% jih je vključenih v higienske postopke.

    Zanimivi podatki, kajne? Čaplja je pomemben del svojega življenja, ne da bi se premaknila, narisala vrat, na eno nogo, druga pa stisnila.

    Sive čaplje imajo dobro razvit sistem vizualnih signalov. Dolg in fleksibilen vrat lahko izraža različna čustva. Na primer, grozi sovražniku, čaplja loki vrat, kot da se pripravlja na met, in dvigne snop na glavi. Običajno takšno pozo spremlja grozljiv krik. Ko se ptice medsebojno pozdravijo, hitro odtrgajo kljuno. Takšen klik se sliši med poroko.

    Med počitkom je glava čaplja skrita med lopaticami. Kljub precej veliki velikosti čaplje ni enostavno opaziti v naravnih pogojih. Ne zelo izkušen in pozoren raziskovalec jo bo opazil šele, ko se bo približal njej. Čaplja v tem trenutku izravnava vrat, glasno izgovori »Krak« in se takoj poda v nebo.

    Prehrana sive čaplje je samo živalska hrana. Je aktiven, okreten in izredno prediv grabež. Vsakršna zemlja ali vodna žival, s katero čaplja lahko fizično obvladuje, postane njen plen. Ker pa te ptice večji del svojega življenja preživijo v rezervoarjih, ni težko uganiti, kaj siva čaplja poje.

    Prevladujoči položaj v njihovi prehrani so ribe, ki niso daljše od petdeset centimetrov in ne tehtajo več kot petsto gramov. Čaplja ne bo zavrnila sivih žab, različnih žuželk, rakov, mehkužcev. Na kopnem so ponavadi kuščarji in mali glodalci, kače, kobilice, hrošči in kobilice.

    Kako lovi čaplja?

    Siva čaplja je zelo okreten in okreten lovec. In v njenem arzenalu je veliko načinov za lov, in vsi so precej raznoliki. Zanimivo je, da različni posamezniki raje uporabljajo svoje metode pridobivanja hrane. Najpogosteje čaplja stoji nepomično ali počasi potuje skozi plitvo vodo in skrbi za žrtev.

    Nato se glava vrže na popolnoma podaljšan vrat - in plen je v kljunu ptice. Včasih med takim lovom odprejo krila. Morda na ta način prestrašijo plen ali zasenčijo vodo, da bi lažje videli plen.

    Sive čaplje so vidne tudi v neprimernih dejanjih: niso naklonjene kraji plen iz sosedov (galebi, kormorani). Ampak včasih jih oropajo pametne vrane. Sive čaplje lahko lovijo, ne da bi se odmaknile od kolonije, vendar lahko letijo na dolge razdalje (do trideset kilometrov).

    Vokal

    Repertoar sivih čapljev je precej raznolik, čeprav se ornitologi nanašajo na te tihe ptice. Najpogosteje lahko slišite grob in rahlo grozljiv krik, ki spominja na kratko vranjanje vrane. Objavljajo ga čaplje, praviloma na letalu. Lahko se sliši na veliki razdalji.

    Vsi drugi zvoki sivih čapljev med gnezdenjem oddajajo v kolonije. Kratek gag je alarmni signal, dolgotrajen zvok v grlu pa govori o agresiji. Gluha kratka grabljenje pomeni, da je v pakiranju prisoten samček. Ptice, ki se združijo v velike skupine znotraj kolonije, se nenehno „pogajajo“ med seboj, s čimer ustvarjajo krike in krike.

    Ohranitveni status

    Danes je število sivih čapljev precej visoko na skoraj vseh področjih njegove velike širine. Danes, v skladu z mednarodnim statusom, ta ptica spada v vrste, katerih obstoj ne povzroča resnih skrbi. Skupno število te vrste je po najnovejših podatkih od sedemsto tisoč do tri in pol milijona posameznikov. Najbolj številne populacije te ptice v Rusiji, na Japonskem in na Kitajskem.

    Pred kratkim je bila to redka vrsta, ki potrebuje zaščito. Siva čaplja v regiji Kirov, na primer leta 2001, je bila vpisana v regionalno Rdečo knjigo. Toda že v novi izdaji (2011) je bila ta vrsta izključena s seznama zaščitenih, saj se je njihovo število v regiji obnovilo.

    Vendar je v nekaterih regijah Rusije siva čaplja še vedno redkost. Rdeča knjiga Kamčatke se dopolni s to vrsto, v skladu s sporazumom med Rusijo, Indijo in Japonsko o zaščiti ptic selivk.

    Opis in značilnosti čapljev. Kako izgleda čaplja?

    Vrste čapljev se razlikujejo ne le v barvi, ampak tudi v rasti. Velikosti čaplj so zelo različne: npr. Majhna čaplja doseže višino največ 40–60 cm, velika čaplja pa je velikosti do 1,5 metra.

    Povprečna teža teh ptic je 2,5 kilograma. Pri pticah različnih vrst je najpogosteje uporabljena monokromatska barva. Čaplja je bela, rdeča, črna, siva in včasih dvobarvna. Večinoma imajo čaplje temne tace in rumeni kljun, včasih pa so črne čaplje s čapljami. Perje ptic je gladko, glava čaplja pa je pogosto okrašena s šopom, katerega velikost je odvisna od vrste ptic, vendar pa ni prisoten čop na vseh vrstah.

    Glava čaplje je na dolgem vratu, ki ga izvlečejo med lovom. Kljun čaplje je dolg in raven. Takšna struktura čapljevega kljuna olajša lovljenje in zadrževanje spolzkih rib.

    Na tankih in dolgih nogah so uporni prsti, rep je oster in kratek. Čaplja hodi v velikih korakih, približno 0,5 metra, in med iskanjem hrane postanejo njeni koraki manjši, do 25 cm dolgi.

    Čaplja je ptica, ki vodi življenjski slog blizu vode. Ona se ne potaplja, ne plava, saj se perje zlahka zmočijo. Vse vodne ptice imajo kostno žlezo, zaradi katere se maščoba sprošča, kar pticam ne daje moči. Za razliko od vodnih ptičev čaplja ga nima, zato perje čaplje niso zaščitene pred vlaženjem.

    Najdaljša življenjska doba čapljev je 23 let.

    Vrste čapljev.

    Na splošno je okoli 14 vrst čapljev. Najbolj znana med temi vrstami sta:

    • Velika modra čaplja,
    • Siva čaplja,
    • Črna čaplja
    • Čaplja s črnim vratom,
    • Rdeča čaplja,
    • Velika čaplja.

    Velika bela čaplja je bila dodana v Rdečo knjigo, kasneje pa je bilo mogoče obnoviti njene številke.

    Kje živi čaplja?

    Čaplja je ptica, ki živi na svetu, z izjemo polarnih regij in Antarktike. Čaplja živi v različnih rezervoarjih, kot so jezera, reke, močvirja, trsja in mokri travniki. Gnezda čapljev so zgrajene na vejah drevesnih vej. Veliko vrst ptic se hrani v majhnih skupinah. Te kolonije lahko zaračunajo različno število posameznikov. Posebnost čaplje je, da se ptice ne zbirajo v gostih jatah, temveč raje, da so blizu drug drugemu. Na mestih, kjer je malo hrane, se jata čaplje usede na daljavo in velike kolonije živijo le v krajih, bogatih s krmo. Ogromna čaplja in še več vrst čapljev živi samo eno po eno.

    V bistvu čaplja živi v močvirju. Maršve čaplje so izbrane glede na letni čas, poleti - s sladko vodo, pozimi - obalna mokrišča s slano vodo.

    Kaj poje čaplja?

    Čaplja je ptica, ki se hrani s sosednjimi in vodnimi živalmi, kot so žabe, kače, žuželke, newts, paglavci, ribe, mehkužci, mladice in raki. Poleg tega lahko jede druge piščance, majhne glodalce ali pa napada majhnega zajca ali zajca. Ptice lovijo iz zasede. Hodijo v plitvini in iščejo žrtev, včasih pa dolgo ostanejo na enem mestu in napadajo priložnost. Obstajajo čaplje, ki spremljajo velike živali, kot so bivoli, nosorogovi in ​​sloni, v upanju, da bodo imeli koristi od prestrašenih žuželk.

    Zakaj čaplja stoji na eni nogi?

    Tako odrasli kot otroci se pogosto sprašujejo, zakaj čaplja stoji na eni nogi. Čaplja je ptica s posebno strukturo kolenskega sklepa. Ko se noga razveže, se vklopi nekakšna ključavnica, zato lahko ptica stoji zelo dolgo in daje počitek drugi nogi. Čaplja jo potisne na telo, saj jo ogreje, ker je voda v ribniku lahko hladna. Še več, takšna čaplja predstavlja dobro preobleko pri lovu, ker druga noga ptic ne izstopa, žrtve čaplja pa jo vzamejo za travo ali trstičje. To je vredno čaplja za dolgo časa in se ne premika, lov plen v ribniku, nato pa v pravem trenutku preluknja in ujame s svojim dolgim ​​kljunom.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org