Ptice

Crested Tit - opis, habitat, zanimiva dejstva

Pin
Send
Share
Send
Send


Videz in vedenje. Majhna (manjša od vrabca), skromno obarvana ptica. To je edina majhna ptica v Evropi in edina sena v favni Rusije, ki ima greben. Dolžina telesa 11,5–12 cm, teža 10–15 g.

Opis. Moški in ženska sta podobna. Zgornji del telesa je sivkasto-rjav, dno je belkasto, z oker ob straneh in spodnje. Na hrbtni strani glave gre kapica v koničast pramen, njegova višina in naklon se lahko razlikujeta glede na razpoloženje ptic. Glava kot celota je obarvana zelo kontrastno. Na pokrovu je razvit značilen luskasti vzorec belih platišč in črnih podlag perja. V tem primeru se celotna barva pokrovčka spreminja od skoraj bele do čela do luskavice sive na krošnji in skoraj do črne na vrhu snopa. Od sprednjega roba očesa, ki ne doseže dna kljuna, poteka črna črta. Nadaljuje se za očesom, v območju pokrivnega perja ušesa pa se naglo obrne navzdol, obrne proti grlu in se konča nekoliko za očesno črto. Posledično je v ozadju širokega belega lica jasno viden kontrasten črni polmesec. Med temno kapo in trak skozi oko poteka bela obrv. Grlo je črno, trikotno. Ozek črni trak iz dna grla se nadaljuje ob meji belega obraza in rjavega vrha in doseže sam vrh grebena. Krila in rep so temna, rjavkasto siva, komaj opazno kontrastna z zgornjim delom telesa. Bill je črna, oči so svetlo rjave ali temno rdeče, noge so modrikasto sive. Ženka ima krajši pramen, črte vzorca na straneh glave so ožje, na pokrovčku je rahlo oker prevleka, stranice so bolj rdeče.

Mlade ptice so bolj barvno pobarvane, snop je kratek, na pokrovčku je rjavkasto, na robu glave pa so okerni toni. Temne črte vzorca na straneh glave so rjavkaste, bolj zamegljene. Madež na grlu z rjavkastim odtenkom ne združuje z vzorcem na straneh glave. Od vseh drugih jošk in drugih majhnih ptic podobnega videza se odlikuje po prisotnosti opaznega koničastega pramena.

Glas tanek, škripav, dovolj glasen. Najbolj značilen klic je tanka, hitra trilija.Zia-Zia-Zia-Zia. "Z bolj grobim zaključkom"taa-taa-taa. ", Pogoste in posamezne piščalke"teh "Ali"sedi ". Pesem je podaljšana in glasnejša različica glavnega klica:syi-syi-syi-cha-cha-cha. ". pogosto prepredeni z visokim kratkimti-in-in. ».

Distribucija, status. Območje pokriva Evropo in prihaja do južnega Urala. Naseljuje večino naše regije. Ptica rezidentka, ki opravlja le manjše zimske selitve. V ustreznih biotopih na severu regije je zelo pogosta, v srednjem pasu in na jugu je redkejša. Število je podvrženo nepravilnim nihanjem, ki so večinoma povezane s hladnimi zimami.

Način življenja. Značilni prebivalci različnih iglavcev, mešanih in predvsem listavcev, se izogibajo. Občasno se lahko srečajo na vrtovih in v parkih. Prehrana vključuje različne nevretenčarje, semena iglavcev, jagode, breza, aspen in javorjev sok. Med letom hrani hrano, spomladi in jeseni - semena, poleti - nevretenčarje. Zvončnik se voljno združi z mešanimi modrimi jatami, najpogosteje tistimi, ki že vsebujejo zabuhlo, navadno piko in rumeno rjavo kraljico.

Čas gnezdenja od marca do junija. Gnezda so razporejena v naravnih votlinah starih dreves ali panjev, v starih votlinah žolnih, v starih gnezdih vran, roparic ali veveric na višini 13 m, običajno 3 m od tal. Samica gradi gnezdo, moški včasih pomaga pri pripravi gnezdeče. Pri belcih s sklopkami 5–11 z rdečkastimi ali rjavkastimi pikčastimi jajci se ženska inkubira 13–18 dni. Hranjenje traja 16–22 dni, oba starša pa se hranita. Po odhodu iz gnezda se hranjenje nadaljuje približno 23-25 ​​dni.

Crested Tit, ali Grenadier (Parus cristatus)

Najpogostejše vrste jošk v naši državi

Pred določitvijo, katere titulje se nahajajo v Rusiji, je treba ugotoviti, katere vrste teh ptic sploh obstajajo. Najbolj priljubljene in skupne sorte so:

  1. Velika tit Tovrstni titmouse se najpogosteje najde v mestu. Te ptice se sploh ne bojijo in se ne bojijo ljudi, zato z veseljem gredo v mesto za hrano.
  2. Blue Tit. Nasprotno, ti dvojčki kategorično ignorirajo mesta. Ptice so selitvene.
  3. Moskovka. Ta vrsta jošk je tudi v mestih precej pogosta, vendar pa vsi ne razumejo, da je to tit, ker je njena barva popolnoma modra.
  4. Bele glave. Te ptice tudi niso posebej všeč ljudem, poskušajo se izogniti mestom, in na splošno za življenje izbrati močvirja.
  5. Dolgo repa Ta predstavnik ptic rad ima mir in samoto, zato jih je v mestu skoraj nemogoče srečati. Večinoma te ptice živijo ob obalah rek.
  6. Remez. Ta ptica se lahko pripiše tudi rečni vrsti. Vendar pa je z vsemi predstavniki rodu tudi povsem divja, zato tudi obide naselja ljudi.

Kje živijo?

Pred tem je bil tradicionalni življenjski prostor grebenastih jošk severni del Evrope. Danes so te ptice razširile svojo porazdelitev tudi na srednjem ozemlju Volge in na območju Arkhangelska, v Baškiriji, na vzhodnih območjih Kavkaza, v teh regijah se čudak čuti dobro.

V zadnjih nekaj letih se je razširjenost teh ptic znatno povečala. Danes so v drugih regijah prisotne grebenaste joške, večinoma na območjih, kjer rastejo iglavci. Zanimivo dejstvo je, da so ornitologi našli Khokhlushko tudi na ozemlju Grčije in Španije, čeprav so bili le izolirani posamezniki.

Obnašanje in značaj grebena


Za grebene so značilne vse vrline in navade, značilne za ptice te vrste. To so zelo aktivne ptice, ki so nenehno v gibanju, medtem ko so zelo vesele in drzne, pogosto sodelujejo v različnih prepirovih in bojih. Khokhlushka je zelo moškega značaja, zaradi česar se rad vzpenja.

Ne morete imenovati grebene velike joške, saj te sposobnosti niso zelo razvite. To bi lahko nekoliko razočaralo rejce, ki poskušajo ukrotiti bič. Vendar pa lahko Ukrajinci zanimajo njihove druge navade. Na primer, v času parjenja so samci vzeli takšne poze, ki jim lahko zavidejo največji pernati zapeljivci.

Edinstveno je tudi dejstvo, da se zimske grebene zlahka kombinirajo z drugimi vrstami ptic, da bi bilo lažje preživeti. Praviloma so njihovi spremljevalci koreli, lesarji, klopi in joške. Potovanje teh ptic je izključno pod nadzorom pisane žolne. Ta pristop omogoča varnejši let.

Khokhlushka - pernat reševalec

Khokhlushka, kot tudi smoking, je resnično urejen, ki čisti iglavce. Glavna prednost teh ptic je, da tudi v hladnem obdobju grebeni ne zavračajo insektov in nadaljujejo z iskanjem v gozdu. Hrani se samo v skrajnih primerih, ko žuželk sploh ni mogoče najti. Treba je omeniti, da iskanje žuželk in ličink za ptice traja zelo dolgo, vendar ne gredo v žito, dokler niso popolnoma izgladnjeli. Če se odločite, da boste doma začeli z gnezdo, boste morda imeli nekaj težav s hranjenjem, saj bo ptic treba nenehno dajati živo hrano.

Težave pozimi


Najslabši čas za crested sise je zima. To sezono prihajajo, da jedo skoraj vse, kar pride, saj iskanje žuželk ali njihovih ličink postane skoraj nemogoče. Medtem ko ni resnega mraza, piščanci še naprej iščejo živo hrano, vendar takoj, ko se temperatura spusti pod -15 stopinj, začnejo joške sprejeti kakršno koli hrano.

Tudi titmouses bi morala graditi hranilnice za obdobje zime, jim bodo pomagali, da se zaščitijo pred zmrzaljo. Treba je omeniti, da so pozimi titmouse srečno v mestu, da se ne bojijo osebe in da jo lahko celo izločijo iz svojih rok. Iz improviziranih sredstev je možno zgraditi korito za hranjenje in ni ga težko doseči. Dovolj je, da vzamete prazno čisto 5-litrsko steklenico za vodo in odrežete široko odprtino na strani. Na dnu steklenice morate raztresati hrano za joške in jo pripeti na vejo na vratu. Postavite podajalnik na višino približno 1-2 metrov od tal.

Ne pozabite, da so titmouse zelo okretne ptice. V zimskem času lahko letijo tudi med okviri, v okensko krilo in uživajo v hrani, ki se pogosto shranjuje pozimi na oknu ali za njim. Z veseljem se gostijo z mastjo, maslom, klobaso ali skuto. Torej, ne pozabite pospraviti izdelkov.

Kakšne joške so najpogostejše v Rusiji

Za začetek, poglejmo, o kakšni ptici govorimo. Obstajajo zelo različne vrste jošk, njihova imena pa so naslednja:

  1. Velika tit To je tista, ki najpogosteje ujame oči državljanov, saj ji življenje v megalopolisih sploh ne moti.
  2. Blue Tit. Malo verjetno se boste srečali z njo v mestu, ker ima navado, da se selijo, in poleg tega načeloma ignorira mesta.
  3. Moskovka. Najverjetneje ne boste niti razumeli, da je to tit - v njej ni modre barve. Čeprav v mestih živi precej svobodno.
  4. Crested tit O njej - celoten članek, doslej ne jama.
  5. Bele glave. Zelo je verjetno tudi, da se bo srečala - izogiba se "človeških" krajev in ima raje močvirje.
  6. Dolgo repa. Rad ima obalne reke, samoto in tišino, zato se tisti, ki niso naklonjeni mirnim potovanjem, verjetno ne bodo soočili.
  7. Remez. Tudi rečna ptica, poleg pevskega. Toda reka in precej divja ni lik, ki ga lahko srečate v mestnem okolju.

Kakšen je videz grebena?

Ta ptica je zelo majhna, celo manjša od vrabca. Dolžina telesa, tudi za največje vzorce, ne presega 14 cm, razpon obeh kril pa je 21. Ptica tehta malo in ni pomembno - od 9 do 14 gramov. Vrh te majhne tele je pobarvan v sivkasto rjavi odtenek, spodaj pa v belo, vendar ne čisto. Črna črta gre okoli vratu, grlo ima isto barvo. Toda glavna razlika je, da se ptica, Crested Tit (na sliki spodaj) lahko pohvali, zlahka prepoznaven oster snop, okrašen s pikami kontrastnih (belih in črnih) barv.

Ptičji habitati

Opozoriti je treba, da je grebenasto dekle tradicionalno živelo le na evropskem severu. Coniferous gozdov med srednjo Volgo in Arkhangelsk, Bashkiria, vzhodno od Kavkaza - to je, kjer se počuti udobno. Toda v zadnjih letih se je njen življenjski prostor znatno povečal. Sedaj ga najdemo v drugih regijah - predvsem tam, kjer so iglavci. Zanimivo je, da je Khokhlushka prišla do ornitologov in preprosto do ljubiteljev narave tudi v Grčiji in Španiji, čeprav so pošteno priznali, da so bili posamezni primerki. Tu živi ptica Crested Crested (slika spodaj).

Narava in navade grenčine

Odlikujejo ga prednosti (ali slabosti - to je, kako izgledati), ki so del vseh ptic tega rodu. Zvonka je zelo mobilna, drzna, vesela, ljubi prepire in se bojuje, hkrati pa ima veliko poguma in ljubezni do vzpona. Ptičje petje so majhne sposobnosti, ki pogosto razočarajo tiste, ki jih poskušajo ukrotiti, toda vsak golob ali pav lahko zavide »zapeljevanje«, ki ga moški vzame med lovom ženske.

Zanimive so tudi zimske navade, ki jih ima crested tit - v mrazu se združuje s kralji, pikami, orli, titsi in potuje pod budnim očesom žolne, kar močno poveča možnosti za preživetje.

Reševalna ptica

Kremasto zrelo skupaj s kabrioletom je naravni sanitarni urejenost iglavcev. Njegova glavna prednost je, da tudi v hladnem vremenu išče predvsem žuželke in le v njihovi odsotnosti pristane na krmo. Mimogrede, taka prehrana je zelo moteča za ptico, ker zahteva veliko ur iskanja, vendar dokler se gnezdeča ptica popolnoma ne strada, išče ličinke ali jajca žuželk. Mimogrede, to je lahko problem, če se odločite, da boste takšno ptico obdržali doma - potrebuje predvsem živo hrano.

Zimske težave

Najhujše od vseh občutkov v zimskem času. In v tem času niso še posebej izbirčni - jedo to, kar so naleteli. Seveda, dokler temperatura ne bo prenizka, bo ista grebenasta divica iskala prezimljive žuželke, toda takoj, ko bo padla na minus 15, se bo strinjala z drugo hrano. Ljudje, ki želijo pomagati krilatim na hladnem, morajo vedeti, da jim je poleg nepomembnih zrn mogoče dati tudi na oddelke, da jih podpirajo, vendar jih ne zastrupljajo. Najboljše hranjenje bo neslana mast, surovo sončnično seme, lubenica in buča. Če ste na silvestrovo kupili kokos, bodo njegove lupine postale darilo za joške - dovolj je le, da jih obesite na vrv. Upoštevajte, da kruh ali tradicionalni proseni prsi ne jedo, tako da jih boste nahranili z vrabci in golobi. Včasih, če ni nič drugega, se lahko prsi ponudijo pusto meso ali surove kosti.

Za joške v hladnem obdobju, ko pada sneg in mraz, je potrebno graditi podajalnike.

Ti veseli predstavniki favne pogosto in z veseljem jih obiskujejo, včasih jedo hrano tudi iz človeških rok. Bird feeder za izgradnjo je zelo preprosta. V prazno pet-litrsko plastenko iz prečiščene vode je potrebno izrezati luknjo v stranskem delu, ki je precej široka. Na dno napajalnika nalijemo modro hrano (glej tisto, kar lahko in kaj ne moremo), vezamo strukturo na vejo drevesa, ki raste pravokotno na tla v višini enega in pol do dva metra na vratu. Improvizirana miza za joške je pripravljena!

Spretne ptice gledajo med okenskimi okvirji in v oknu, kjer ljudje (zlasti starejši) pogosto pozimi shranjujejo izdelke: skuto, maslo, mast in klobaso. In uživajte z velikim veseljem!

Spread

Habitat zavzema velik del evropske celine od Iberskega polotoka do Urala, z izjemo severne Skandinavije, Italije, Male Azije, jugovzhodne Evrope, južne regije Velike Britanije in Grčije. Grenadirji se naseljujejo predvsem na območju borealnega in zmernega podnebja.

V Rusiji jih najdemo do arktičnega kroga. Na Škotskem so poseljeni borovi gozdovi, kjer je glavno gozdno drevo pinija (Pinus pinea).

Južna meja območja poteka po jugu Španije, Francije, Alp, Balkana in Ukrajine. Ukrajinsko prebivalstvo je običajno v Karpatih, gozdnem in gozdno-stepskem območju severno od Cherkasyja.

Praviloma je crested sedeč in ne kaže veliko zanimanja za dolgoročne migracije.

Severne populacije se običajno selijo na kratkih razdaljah v času lakote.

Ptice se naseljujejo v gozdovih iglavcev in mešanih gozdov, bukovih nasadih, vrtovih in mestnih parkih, kjer je veliko starih dreves in pokvarjenega lesa. V južni Evropi jih privlačijo predvsem skale (Quercus petraea) in makedonski hrast (Quercus trojana). Kategorično se izogibajo le območjem z listavci.

Po različnih ocenah, je skupna populacija velikost ocenjuje od 6 do 12 milijonov gnezdili pare, od tega približno 90 tisoč gnezda v Ukrajini. Do danes je znanih 7 podvrst. Nominalna podvrsta živi v severni in vzhodni Evropi do Karpatov.

Let grebena je hiter, spremljajo pa ga krilca kril. Petje sestavljajo monosilabične kombinacije grlenega zvoka različnega tonaliteta, ki se ponavljajo v določenem zaporedju. Ona se ne boji osebe in ga lahko drži blizu nje.

Poleti insekti (Insecta), členonožci (Arthropoda) in pajkovci (Arachnida) prevladujejo v vsakdanjem jedilniku, pozimi in med hranjenjem piščancev, majhnih semen različnih iglavcev.

V jeseni so se v jatah zbrali več ducatov posameznikov, tudi z drugimi vrstami pevk.

Skupaj iščejo hrano in pobegnejo pred plenilci. Hrana se zbira predvsem na nižjih ravnicah gozda. V zimskem času ptice izdelujejo majhne zaloge, skrivajo seme v razpokah drevesne skorje ali mahu, ki raste na drevesih.

Vzreja

Grenadirji ustvarjajo monogamne pare, kar je pri majhnih pticah redko. Partnerji ostanejo zvesti do smrti enega od zakoncev.

Vsak par zaseda svoje domače območje. Z zadostno preskrbo s hrano le redko zapusti svoje meje. Glede na razpoložljivost hrane se površina družinskih zemljišč giblje od 5 do 30 hektarjev.

Gnezdo se nahaja v vdolbini, ki jo ženska samostojno vdira v trulo drevo. Nahaja se na nadmorski višini 1,5 m od tal. Do gnezdilnice vodi ozka luknja s premerom do 3 cm, manj pogosto pa je gnezdo zgrajeno v štorih ali v jamah pod koreninami dreves in grmičevja. В искусственных гнездовьях (скворечниках и синичниках) оно бывает очень редко.

Маленькое чашеобразное гнездо строится из травы, лыка и лишайников, утепляется шерстью, мехом и паутиной. Перышки в качестве утеплителя, как правило, не используются.

Брачный период проходит с апреля по июнь.

Самка сносит 5-7 яиц размером 12х16 мм. Они окрашены в белый цвет и покрыты многочисленными коричневато-красными пятнышками. Инкубация длится 15-18 дней. Самец в насиживании участия не принимает, но регулярно подкармливает свою супругу.

Piščanci se rodijo slepi in goli, zato potrebujejo dolgo starševsko oskrbo. Izlečeni piščanci hranijo oba starša 18-21 dni pri nevretenčarjih. Nato postanejo na krilu, vendar ostanejo odvisni približno tri tedne.

V eni sezoni je ena sklopka. V primeru izgube samica ponovno položi jajca.

Dolžina telesa odraslih je 11–12 cm, razpon kril je 16–20 cm, moški v povprečju tehtajo 11,5 g, ženske pa 10,8 g.

Glava je okrašena s koničastim črnim in belim snopom, ki se stiska. Na belih licih so vidne bele linije in belkasti obročki, na prsih pa je široka črna kravata.

Hrbet je bež-rjav, krila in rep sivo-rjave barve, stranice so rjave. Trebuh je svetlejši, bež in bel. Pri samicah in mladičih je greben manjši in manj kontrasten.

Šarenica je rjava. Okončine so temno sive. Trije prsti so usmerjeni naprej in eden nazaj.

Pričakovana življenjska doba grebena v naravnih pogojih je 2-3 mesece.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org