Ptice

Waxwing - ptica s snopom na glavi

Pin
Send
Share
Send
Send


Waxwing (Bombuse) je ptica, ki spada v monotipično družino vosek (Bombillidae), ki vključuje tri vrste. Pred časom so rjavkaste barve pripadale poddružini Silk waxwings, zdaj pa so predstavniki ločene družine Ptiloganatidae.

Vsebina članka:

Opis voska

Waxwings - ptice so majhne velikosti, vendar imajo precej svetlo in opazno barvo. Do danes je znanih in opisanih devet vrst, ki tvorijo par družin: svilnatih voskov in voskov. Pred tem je vseh devet vrst predstavnikov iste družine. Vse ptice reda Sparrowa in družina Sviristelle imajo zelo značilen in privlačen videz, vendar spolni dimorfizem pri takih pticah ni jasno izražen.

Petje voska je podobno žuborenju prelivajočih se »sweri-ri-ri-ri« ali »sviriri-sviriri«, ki je zelo podoben zvoku flavte, ki je povzročila tako nenavadno ime vrste. Polet predstavnikov monotipične družine vročega voska je dosleden in precej hiter.

Videz

Dolžina telesa odraslega posameznika ni večja od 18-23 cm, s povprečno težo v razponu od 55 do 68 gramov. Na voskih je dobro viden snop na glavi. Barva je rožnato-siva, s krili črne barve, ob prisotnosti rumenih in belih prog. Repni del, območje grla in trak, ki poteka skozi oči, ima črno obarvanost. Vrhovi na sekundarnih krilih se pojavljajo kot majhne svetlo rdeče plošče, ki se jasno razlikujejo le s tesnim pregledom. Na robu repa je zelo opazen rumeni trak, na krilu pa ozek trak bele barve.

Različne vrste imajo nekaj zunanjih razlik. Amur, ali japonsko voskanje (Bombils jaronis) je majhna puhalka z dolgim ​​telesom približno 15-16 cm, ki ima rdeče konice volanskega perja in rdeča krila. Ameriško ali cedrovino voskanje (Bombilla cedrórum) ima manj svetlo in opazno barvilo, običajno voskanje (Bombilla garrulus) pa odlikuje mehka svilnata, večinoma rjava perja s črnimi in rumenimi oznakami.

To je zanimivo! Otroci pred prvim ječmom so rjavkasto sivi, z rjavkasto belkastim trebuhom, za piščančjo obleko pa je značilna prisotnost kostanjeve podlage in razvite rumene barve na repu in krilih.

Kljun ptice je razmeroma kratek in razmeroma širok, spominja na kljun muharice z ravnim spodnjim mandibulom in rahlo ukrivljenim vrhom nad kljunom. Noge ptice so močne, z ukrivljenimi kremplji, ki so dobro prilagojene za objemanje vej, vendar ne za hitro gibanje. Repni del je kratek. Obstajajo identična repna perja. Krila ptic so precej dolga, z vrhom, ki ga tvori tretje perje in osnovno prvo perje.

Značilnosti in način življenja

Waxwing je v večini primerov zelo sedeča ptica, v času aktivne reprodukcije pa se predstavniki vrst raje zadržujejo v velikih jatah, ki intenzivno potujejo v iskanju bogate prehrane. Takšne ptice imajo med letom le en polni molt, kar pri odraslih poteka oktobra in novembra. Mlade ptice se razlikujejo pri delnem moltingu, tako da začnejo spreminjati svojo piščančjo obleko za prvo zimsko perje približno v zadnjem desetletju poletja.

Septembrski primerki predstavnikov monotipične družine cerkvenih vosek črvov že v tem času pridobijo značilno temno točko v predelu grla. Z zacetkom prvega jesenskega obdobja ptica izloca izredno majhno perje, medtem ko krmilno in letalsko perje ostanejo nespremenjene do jeseni naslednjega leta.

Kako dolgo traja voskanje

Waxwing je eden od najbližjih sorodnikov navadnih vrabcev, povprečna življenjska doba take ptice v njenem naravnem habitatu pa je približno dvanajst let. Vosek se pogosto hrani v ujetništvu, vendar so te ptice le redko ročno izdelane.. Z doslednim upoštevanjem pravil oskrbe in vzdrževanja lahko življenje takšnega petjega živalca traja približno petnajst let.

Habitat

Amur ali japonsko voskanje je prebivalec severovzhodne Azije. V naši državi so take ptice pogoste v regiji Amur in na severnem delu Primorja. Za prezimovanje se japonski vosek premakne na Japonsko in Korejo ter na severovzhodni del Kitajske. Američan, ali cedrov vosek, naseljuje odprte gozdne regije Kanade in severni del Združenih držav Amerike.

Območje prezimovanja takih ptic je precej obsežno in sega do najjužnejšega dela Srednje Amerike, voščene lete pa v južne regije Ukrajine, na ozemlje Krim, Severni Kavkaz in Zakavkazje. Pogosto najdemo v delti reke Volge in ustju Urala, na ozemlju Turkmenistana in Uzbekistana, Tadžikistana ter Kazahstana in Kirgizije.

To je zanimivo! Biotop je pretežno iglavcev in brezah gozdne tundre ali tajge, ki so sestavljene iz bora in smreke, breze, v vzhodnem delu Sibirije pa so voski opaženi v obdobju gnezdenja med macesnovimi gozdovi.

Navadni vosek je bil široko razširjen v gozdu tajga gozda severne poloble. Ptice te družine živijo na območju redkih iglavcev in mešanih gozdnih območij, v gorah, ki so porasle z vegetacijo, in tudi na čistinah. Selitev ptic na jug je povsod opravljena ne prej kot z zaznavanjem hladnega vremena ali sneženja.

Skoraj vsepovsod voščene plošče zapustijo svoje domove ne prej kot sredi prvega jesenskega meseca. Posebno velike ptičje jate se pojavljajo v obdobju od jeseni do prve polovice zime. Pomladansko gibanje na severu praviloma poteka z majhnimi jatami.

Prehrana voskov

Amur ali japonski vosek črvi se hranijo predvsem z rastlinskimi živili, kot je sadje in jagode. Spomladi tako majhne ptice uporabljajo rastlinske popke za hrano, z začetkom poletja pa se osnovni obrok prehrane ptic dopolnjuje z vsemi vrstami škodljivih žuželk. Najpogosteje se ptice zadržujejo v velikih jatah, pogosto lovijo insekte na letenje in se hranijo z ličinkami in mladimi rastlinskimi poganjki.

Od poletnih pridelkov z jagodami, ptice raje uživajo Kalino, lingonberije in omelo. Ptice se hranijo tudi z glogom, sibirskim jabolkom, brinjo, jagnjetino in krhlika. V zimskem hladnem obdobju se ptičje jate pogosto pojavljajo v naseljih na območju srednjega območja naše države, kjer se večinoma prehranjujejo z jagodami jagode.

Razmnoževanje in potomstvo

Najpogostejša na večjih območjih in v različnih biotopih je gnezdo v lahkem gozdu, v zrelih drevesih.. Ptice dosežejo spolno zrelost pri starosti enega leta. Sezona intenzivnega gnezdenja se nadaljuje od maja do julija. V zgornjem delu dreves so odrasle ptice postavile gnezdo v obliki skodelice. Za pridobitev robustnega gnezda se uporabljajo trava, lasje, mah in veje iglavcev. Pladenj v gnezdu je obložen z nežnim in mehkim lišajem z lubjem, včasih pa so v pladnju prisotne cedre. Najpogosteje za gnezdenje se uporablja območje gozdnega roba, blizu vodnih teles in drugih gnezditvenih parov.

Vsako leto vosek črv išče novega partnerja. Zadolževanje moškega za žensko je sestavljeno tudi iz hranjenja partnerja z jagodami. Samica položi od štiri do šest jajc modrikasto-sive barve s črno-vijoličnimi pegami. Polaganje jajc je inkubiralo izključno ženska nekaj tednov. V tem času moški skrbi za krmo, ki jo lahko predstavljajo žuželke in plodovi jagodičja. Potomci, ki so nastali v svetu, postanejo popolnoma neodvisni v dveh ali treh tednih.

To je zanimivo! Avgust je čas za množično množično dviganje vseh piščancev, ki so se letos rodili na krilu in posledično nastanek zimske jate.

Amur ali japonski vosek črvi gnezdi v gozdu gozda v gozdu in cedarju, obdobje parjenja pa traja pozno pozimi. Za polaganje jajčec te vrste je zgrajeno majhno gnezdo, ki se praviloma nahaja na dokaj tankih zunanjih vejah visokih dreves. Samopostrežna gnezda se napolni z rastlinskimi vlakni. Ena taka sklopka vsebuje od dve do sedem jajc sivo-modre barve. Proces inkubacije traja v povprečju en teden, celotno obdobje zaroda pa lahko traja približno 16-24 dni. Obe ptici v paru nahranita rojene piščance.

Naravni sovražniki

Ptičice, ki se danes vlečejo, so vir zaželene hrane za veliko divjih živali in ptic, tako da imajo te ptice pomembno vlogo v naravni prehranjevalni verigi. Glavni sovražniki voščenk so kune, podlasice in sokolje, srake in vrane ter sove.

To je zanimivo! Pomemben del vrste nima zaščitne barve, zato svetle odrasle ptice pogosto postanejo plen za plenilce, jajca pa uživajo člani družine in veverice.

Majhne ptice, ki spadajo v tri vrste monotipične družine voskov, aktivno uničujejo različne škodljive žuželke in učinkovito preprečujejo močno povečanje njihove populacije. Med drugim so waxwings med naravnimi distributerji semen mnogih kultur in prispevajo k intenzivni razpršitvi nekaterih rastlin.

Prebivalstvo in status vrst

Nekatere znane vrste voščenk v tem trenutku ostajajo slabo razumljene, vendar je po IUCN splošna populacija teh ptic precej številna, zato njeno stanje ne more zanimati znanstvenikov. Vendar pa je do danes amurski vosek naveden na straneh Rdeče knjige.

Zmanjšanje skupnega števila predstavnikov te vrste je spodbudilo nenadzorovano lovljenje posameznikov, ki letijo na zimo na Kitajskem, kjer se te ptice uporabljajo za pripravo različnih jedi ali jih hranijo kot okrasne pernate živali.

Opis voskov

Waxwinger v ljudstvu se šteje za »lepoto ptice«, ki ne zna peti, ampak samo piščalke in piščalke, ki izdajo značilne tril - »suririri ...«. Paketi voskov, dobro oblečenih piščancev, vedno pritegnejo pozornost ljudi v mestih in na podeželju. Te ptice s kratkimi nogami so nekoliko manjše od škorca. Njihovi vrhovi so okrašeni z velikimi rožnatimi šopi. Majhno telo (dolg približno 15-18 cm) je prekrito z rožnato sivim perjem. Je rjavkasto siva z rdečim perjem, na daljavo je videti rožnato siva. Na črnih krilih so jasno vidne črte rumene in bele barve. Rep, grlo in trak blizu oči so črni. Rep je obrobljen z rumenim trakom, krila so okrašena z ozko belo črto. V bližini lahko vidite rdeče konice perja.

Poletni habitat in gnezdenje voščenk so celotna tajga območja Rusije, vključno z gozdno tundro. To so iglasti gozdovi, mešani gozdovi in ​​čistine severnega ozemlja države. Najpogosteje so voščene luske najdene v krajih, kjer rastejo smreka, breza in bor. V altajih se gnezdi posebna podvrsta. Do junija se voski vrnejo na svoja gnezdišča. Svoja gnezda gradijo na različnih višinah dreves. Gnezdo je izdelano iz gradbenega materiala, ki je vedno tam. To so suhe vejice, trava, mah in lišaji. Celotna konstrukcija (s premerom več kot 20 cm in višino okoli 10 cm) je v notranjosti podložena z mehkim perjem in puhom. V sklopki so od treh do sedmih pepeljasto modrih ali sivo-vijoličnih jajc s sivimi madeži in črnimi pikami. Pogosteje pa s tremi - petimi jajci. Po dveh tednih se pojavijo piščanci. Ptice selivke, ki se selijo, uspejo izleči piščance, preden začnejo leteti do toplejših krajev bližje jugu z začetkom hladnega vremena.

Waxwings lahko letijo na Kavkaz, Krim in Srednjo Azijo. Na poti (dvakrat letno) v jeseni in v zgodnji pomladi v srednji pas pripeljejo velike jate. V Moskvi se pojavljajo ponavadi v prvi polovici zime, včasih do božiča. Ornitologi imajo več možnosti za študij teh ptic med »selitvami«. V redko poseljenem in nedostopnem severnem ozemlju vodni povoski vodijo skrivnosten življenjski slog.

Voski na drevesu

Hranjenje z voskom

V svoji domovini se voščeni krmijo z jagodami, drobnim sadjem, brsti, mladimi poganjki in žuželkami. Ptice so dobile roko za ulov komarjev, kačjih pastirjev, metuljev in mušic na muhi in našli ličinke. V jeseni morajo voščenke odleteti iz teh krajev ne toliko od mraza kot iz lakote. Poganja jih potreba po iskanju takšnih krajev, kjer je veliko hrane. Med potovanjem navadna oblačila običajno postanejo "vegetarijanci." Če je veliko jagod, ptice za nekaj časa ustavijo in jedo veliko. Všeč so jagodičevju pepela, brina, viburnuma, divje vrtnice, barberice in drugih dreves in grmovnic.

Voski imajo odličen apetit. Hrepeneli vojaki jedo veliko in hitro. Pogoltnejo jagode celo. V taki količini, da njihovi želodci nimajo časa za prebavo hrane. Smešno, ampak o prihodu teh ptic je mogoče najti po njihovih iztrebkih. Oranžno-rdeči madeži polsestavljenih jagod z ostanki lupine in semena obarvajo stopnice, slepa območja in območja pred hišami. Semena „iz voskov“ se kalijo na najbolj naključnih mestih. Te ptice včasih obiščejo podajalniki in z veseljem kljuvali semena in posušene jagode.

Po nekaj tednih požrešnosti paketi odletijo in potujejo iz enega kraja v drugega. Razdalja letenja je odvisna od količine hrane na novih mestih. Ob koncu zime - v začetku pomladi, se v Moskvi ponovno pojavijo voski, ki se hranijo na preostalih jagodah in oteklih brstih alpine in topolov.

Voski na žicah

Pijani voski črvi

Voski so včasih pijani. Čudno vedenje opijenih ptic je že dolgo znano. Ne samo v naši državi, ampak tudi v drugih državah, na primer v skandinavskih. Takšne situacije so se pojavile tudi v Ameriki, vendar so ptice jedle druge plodove. Pijane voske ne najdemo samo v jeseni, ampak tudi spomladi. Včasih zastrupitev povzroča sok dreves. Na primer, javorjev sok. Njegova kapljica se spušča skozi deblo in veje s kakršnokoli poškodbo lubja. Vosek se pogosto napije v toplem in vlažnem jeseni, ko do takrat, ko pridejo na grmovje in drevesa, ostane veliko jagod, še posebej pepela. V takih podnebnih razmerah začne sok v jagodah fermentirati. Neusmiljeni vojaki pogoltnejo vse, tudi fermentirane jagode, ki jih napadajo v celih jatah.

Ameriški ornitologi so preučevali vedenje "pijanih" voskov in sprememb v njihovih telesih. Izkazalo se je, da imajo ptice svojo »rizično skupino«. Ta voščilnik. Ko se veliko zaužije jagode, se fermentacija začne v ptičnem požiralniku. Jetra nimajo časa za obvladovanje obremenitve. Alkohol spreminja vedenje ptic. Čreda pijanih voščenk sploh ni smešno. Ptice ustavijo navigacijo v prostoru. Niso sposobni leteti v ravni liniji, trčijo v ovire, padajo, se poškodujejo in celo umrejo. In ker so ovire pogosto okna, stene hiš in ljudje sami, prebivalstvo začne paniko. Pojavljajo se podatki o agresivnih pijanih vosečnih črvov, ki si prizadevajo za napad na ljudi in teroriziranje mest.

Habitat

Ptičica voščeni raje rabi tajsko območje Rusije. To je kraj njegovega poletnega habitata in gnezdenja. Lahko jo srečaš v gozdni tundri. Ona raje mešani gozdovi, potaknjenci in hvoyniki, ki se nahaja v severnem območju države. Ptice, bori in smreke se najpogosteje izberejo za ptice.

Voski - ptice selivke. Z nastopom hladnega vremena se približujejo jugu, kjer so kraji toplejši. Nekatere jate letijo v Krim, Srednjo Azijo in Kavkaz. Vendar pa večina raje srednji pas. Ptiča, ki se vleče, se praviloma pojavi v prvi polovici zime, včasih pa tudi do božiča, v moskovski regiji.

Med potepanjem imajo ornitologi veliko priložnost, da preučijo te ptice. V oddaljeni in redko poseljeni severni coni so voski vodili sedeči in skrivnostni način življenja.

V hiši piščančji vosek poje majhno sadje in jagode, mlade poganjke in popke. Ljubite ptice in žuželke. Dobijo roko za letenje mušic in komarjev, metuljev in kačjih pastirjev. Waxworms se hranijo tudi z ličinkami.

Z začetkom jeseni ptice zapustijo svoje bivalne prostore. Od tam jih ni mogoče voziti toliko, kot je lakota. Odletijo v iskanju krajev, kjer lahko najdejo hrano. Med potovanjem postanejo voski postali vegetarijanci. Ustavijo se tam, kjer je veliko jagod. Med ostalimi pticami poskušajte dovolj jesti. Нравится им рябина и можжевельник, калина и барбарис. Могут они съесть ягоды и с других кустарников и деревьев.

Свиристель – птица с отменным аппетитом. Прожорливые пернатые едят быстро и помногу. Ягоды они заглатывают целиком. При этом пищу употребляют в таком количестве, что их желудки не в состоянии успеть ее переварить. Zanimivo dejstvo je, da je videz voskov označen z njihovimi iztrebki. Ptice puščajo rdeče-oranžne lise, ki so sestavljene iz pol-prebavljenih jagod s koščki lupine. Takšna legla umazajo podlago in stopnice pred hišami. Semena, ki puščajo vosek, včasih rastejo na različnih mestih. Obiščite te ptice in umetne hranilnike. Zlahka kljuvajo suhe jagode in semena.

Ko pakiranje preživi več tednov na enem mestu, pluje v drugo. Izbira novega habitata je odvisna od količine hrane. Waxwings se ponovno pojavijo v predmestjih pozno pozimi ali zgodaj spomladi. Tukaj se hranijo s preostalimi jagodami, pa tudi z že nabreklimi popki topolov in aspenov.

Čudno obnašanje

Ptica voščena je včasih "pijana". Takšno čudno obnašanje ptic je že dolgo znano. Ta pojav so opazili ne samo v Rusiji. Takšne situacije so nastale v Ameriki in v skandinavskih državah.

"Pijan" waxwings je mogoče opaziti ne samo v jeseni, ampak tudi v pomladni sezoni. Včasih "zastrupitev" povzroča sok dreves. Spomladi se njegov potok spušča po deblu z najmanjšo poškodbo lubja. Pogosteje pa se voščeni pijani "pijejo" jeseni, če je vreme toplo in vlažno. Sok v jagodah, ki je ostal na grmovju za prihod ptic, začne v takih razmerah fermentirati. Neumne ptice jedo vse. Pogoltnejo in fermentirajo jagode.

Obnašanje "pijanih" voskov in spremembe njihovega telesa so preučevali ameriški ornitologi. Izkazalo se je, da se v primeru uživanja velikega števila jagodičev, njihova fermentacija začne v požiralniku. Hkrati se jetra ne morejo spopasti s povečano obremenitvijo. Alkohol, ujet v ptičje telo, spremeni obnašanje ptic. Jata pijanih voskov ni smešno. Ptice ne plujejo po prostoru. Ne morejo leteti v ravni liniji, trčijo v različne ovire, padejo, se poškodujejo in včasih umrejo.

Waxwing habitati, ptice selivke ali ne

Waxwings so pogosti obiskovalci v mestih in mestih pozimi, vendar so skrivnostni, tako veliko njihovega vedenja ni povsem razumljivo, vključno s sezonskimi gibanji.

Bolj pravilno bi jih imenovali pogojno nomadske, ker če letijo na druga območja za zimo, potem so kratke razdalje. Želja po zimskem letenju na jugu v teh pticah se morda ne bo zgodila, če je v zimskem času blaga in v znani okolici veliko hrane.

Območje bivanja je Severna Amerika, sever Evrope in Azija, iglasti in mešani gozdovi. Jeseni, v jatah, se voski premikajo proti jugu, v tem času in pozimi jih je mogoče doseči v osrednji Rusiji, v Franciji, na Poljskem in v Italiji.

Nekatere jate letijo v Krim in Turčijo. Waxworms, ki živijo v Ameriki, živijo na jugozahodu celine poleti, letijo v Mehiko pozimi.

Opis videza

Voskanje - majhna ptica, telo dolžine okoli 20 cm, teža 60 g. Barva svinčnika - siva z rožnato barvo, ta odtenek je svetlejši na glavi. Na hrbtni strani glave je pikanten snop, na koncu pa krila s črno-belimi lisami, črna premogova črta pod kljunom. Samice in samci evrazijskih voskov so enake barve.

Silkast (ameriški) vosek moški je črne barve z modrim odtenkom, ženska pa je siva in neopazna. Imajo dolg, oster rep in rdeče oči. Ornitologi verjamejo, da je treba črne voske obravnavati kot ločeno vrsto.

Gnezda in vzreja

Strogo monogamnih voskov ni mogoče imenovati. Če se v parih razbijete v pomlad, izberejo lanskega partnerja, vendar ne vedno.

Gnezdo je zgrajeno na iglavci, ki ni zelo visoko od tal. Suha trava, vejice, iglice - od tega gradijo gnezdo, dno je obloženo z ostanki volne in maha.

Samica položi do 5 majhnih modrikastih jajc, ne zapusti gnezda med inkubacijo, moški nosi hrano. Po nekaj tednih, ko so se piščanci izlegli, oba starša letita za hrano zase in malčke. Po še 15 dneh se piščanci osamijo.

Power funkcije waxwings

Jejte majhne žuželke in jagode, sadje. Prehrambene preference se razlikujejo glede na starost in letni čas. Nestlings se hranijo z insekti, ki jih ujamejo prav na letenje.

Hrana je metulja, kačji pastirji, komarji, mušice. Od rastlinske hrane v poletnih mesecih lahko voščenke najdejo murve in omelo. Bližje jeseni, voščene obleke z veseljem kljuvajo jabolka, divje ali tiste, ki niso zbrane v vrtovih.

Z nastopom mraza, ko voski že letijo za zimo, preidejo na jagode: jedo kalino, pepel, brusnice in brusnice, brin. Če je jagodičje, ki ga pobere ptica, padlo na tla, potem voskanje za njo nikoli ne bo odletelo.

Tla pod drevesom ali grmičevjem, prekritim z jagodami, je znak, da so se tam voščene voščenkine.

Slab znak se šteje, če voskanje histerično utripa skozi okno ali vrata, včasih umre. Razlaga za to je preprosta: kljuvajo in fermentirajo jagode, iz katerih izgubijo svojo orientacijo.

Te brezvestne ptice so odlični distributerji semena. Peck jagode željno in veliko, ne da bi poškodovali semena, njihov želodec ne popolnoma prebavi toliko hrane. Medtem ko letijo na nove kraje, ko iščejo hrano, vosek razširi seme na dolge razdalje.

Pojoči voski, njeni sovražniki v divjini, udomačevanje

Zvoki, ki jih objavlja voskanje, so zelo različni: melodično zvonjenje, kot zvonjenje, žvižganje in cvrkutanje, krik v visokih tonih.

Izvor imena ptice - iz stare ruske "napihnjenosti" (piščal glasno). Druga različica - od besede "pipe", pogosto pojejo kot ta instrument.

Njihovi glavni sovražniki so roparice: sove, jastrebi, krokarji. Veverice in kune so okužene z voskom, uničijo gnezda in jedo jajca in piščance.

Enostavno je obdržati voskanje v kletki, če pa ga uredite sami, postane sedeče in skoraj ne bo pelo. Najboljši pogoji za njih v ujetništvu - velika ptičarka z nekaj pticami.
Oglejte si videoposnetek o tem, kaj so, te voske.

Crested pleme

Na našem planetu je veliko ptic, vključno z grebenom. Glede na klimatske cone in vremenske razmere, ki prevladujejo v različnih delih Zemlje, te ptice same izberejo udobno okolje. Odlikujejo jih življenjski slog, prehrana, osebnostne lastnosti, vedenje in telesna velikost. Pogojno združuje vse te ptice zabavne snopke, naslikane na glavo.

Crested ptice vključujejo:

  • voskanje
  • navaden šok,
  • Ovsena kaša Remeza,
  • pir,
  • zarezan žoln
  • pav
  • Goatsina,
  • chomgu,
  • kakadu
  • Severni kardinal,
  • sekretarka
  • jay in drugi.

Mnoge od teh gnezdečih ptic najdemo v izobilju v odprtih prostorih naše domovine. Drugi so eksotičnega izvora in živijo v vročih tropih.

Zimski vosek

Waxwings so majhne, ​​a zelo spektakularne ptice, ki živijo v ruskih gozdovih. Teža odraslega posameznika je do 70 gramov, dolžina telesa pa ni večja od 18 cm, svetle rdeče lise pa nasproti ozadju sivo-rjavega perja telesa. Krila in rep ptic so črne barve z svetlo rumenimi in belimi lisami.

Waxwing se pojavlja v predmestjih, Sibiriji, Krimu, pa tudi na Kavkazu in v Srednji Aziji. Ne boji se mraza, zato se počuti udobno tudi v severnih delih države, v tajgi in gozdni tundri.

Ptica poje sadje pepela, divje vrtnice, drevesni sok, iz katerega se včasih napije. To se zgodi, če jede fermentirane jagode ali nektar. Posledično neustrezno obnašanje voska v tem stanju ogroža manifestacijo agresivnosti, poškodbe drugih ptic in nevarnost, da pridejo v roke lokalnih plenilcev: kune, veverice, sove in jastrebi.

Polje chibis

Še en greben, ki živi v Rusiji, pa tudi v Perziji, Indiji, na Kitajskem. Ima svetlo, barvito perje in se razlikuje od drugih ptic z relativno velike velikosti. Odrasla ptica tehta od 110 do 330 gramov, dolžina telesa pa je do 30 cm, črna in bela perja chibisa pa na soncu zelo lepe in imajo kovinski sijaj.

Kot habitat borov izbere odprte predele: travnike, stepe, njive, kjer raste krompir in redke gozdove. Pomembno je, da je za teren značilna visoka stopnja vlažnosti, v bližini pa je rezervoar.

Kot hrana ta ptica s šopom izbere žuželke in majhne nevretenčarje.

Chibis ustvarja en par za življenje, gradi svoja gnezda na površini zemlje. Ena sklopka ne vsebuje več kot štiri jajca naenkrat.

Crested lark

Ta ptica s snopom se odlikuje po skromni velikosti: teža je do 45 gramov, dolžina teleta pa ne presega 19 cm, značilno pa je sivo-rjavo barvo. Zunanja domačnost prispeva k dobremu maskiranju v suhi travi, listih in vejah ter na tleh. Čop na glavi šale je majhen.

Najljubši habitati ličkov so ceste, peščene jame, redki gozdovi in ​​železniški nasipi. Mala ptica se hrani z žuželkami in žitaricami. Zato se jeseni v jarkih premikajo v tople dežele: Korejo, Afriko, Kenijo, Arabijo, jugozahodno Evropo.

Po parjenju se v gnezdu ježev pojavijo do pet jajc svetlo rumene ali bež barve. Samica inkubira potomce dva tedna. Piščanci so pripravljeni za samostojno odraslo življenje 10 dni po rojstvu.

Ovsena kaša Remez

Ta ptica s šopom na glavi je precej majhna. Tehta le 20 gramov, dolžina teleta pa je 15 cm, navzven pa je zelo podobna navadnemu vrabcu. Od svoje kongenere ga loči perje, pobarvano v sivo-bež toni z belimi in rdečimi črtami. Moški snop je nekoliko večji od samic. Prašičji habitat je močvirje, blizu katerega je vodno telo pitne vode, pa tudi odprti prostori, kjer rastejo grmi.

Remez ovsena kaša se prehranjuje predvsem z žuželkami in žitaricami. Ko izginejo, te ptice zapustijo vzhodno Azijo.

Ovsena kaša gradi svoja gnezda neposredno na tleh. Za maskiranje ptic uporabite vdolbine ali grmovje.

Gozd in vodne ptice greben

Navadne ptice, ki živijo v gozdovih in močvirnatih predelih, so ostrega žolna, jay, hoopone, goatsin in chomga.

Kot je znano, je žolna uradnik za zdravje gozdov. Njegova specifična struktura glave in nekakšen dolg kljun se ustvarjata, da bi preprosto in učinkovito izvlekli parazite pod lubjem drevesa. Kar se tiče videza, je ptica videti zelo barvita in svetla. Dolgi snop je značilnost pernata.

Majhen jay je tudi lastnik snopa pod barvo bež-rjave ali modro-črne perje. Obstaja črna in črno-bela pokrivala. Prebivalci listavcev in rokodelskih gozdov radi jedo žuželke, kuščarje, male glodalce, žabe. Močan kljun na koncu pomaga pticam priti hrano.

Hoopoe - še en svetel predstavnik sveta gozdnih ptic. Njegov greben je zelo svetel, pa tudi drugi znaki te ptičje pasme. Perje ptice na hrbtu, prsih in trebuhu bež. Kontrastne bele in črne črte na področju kril in repa so zelo impresivne.

Crested Chomga in Goatsin raje nabirata rezervoarje in močvirja kot habitate. Goatzin je tropska ljubeča ptica. Kar se tiče chomgi, živi na ozemlju starega sveta.

Eksotična s čopasto

Prebivalci oddaljenih vročih držav so videti zelo elegantni in svetli. Greben, skupaj s pestrim perjem, je ena od značilnih barv teh ptic.

Število čezmorskih ptic, ki so same "kronale" naravo, vključuje:

  • kakato, z velikim snopom, ki spominja na mohawk,
  • ptica tajnica (sagittarius serpentarius), ki ima elegantno konstitucijo, dolge tace, snop, krila in rep,
  • pav, vključno z redko belo sorto,
  • severni kardinal s svetlo rdečimi perjem.

Ta seznam bi bil nepopoln brez najlepših tropskih ptic. Govorimo o mitskih pticah raja. V to kategorijo spada 45 sort. Večina jih živi v Novi Gvineji. Od te eksotične sorte se odlikuje šesterokraka rajska ptica. Na njeni glavi je šest svetlih peres, ki spominjajo na krono. Njihova velikost je nesorazmerno velika v primerjavi z dolžino telesa, kar izgleda zelo nenavadno.

Če ste izvedeli kaj koristnega iz tega članka, pustite komentarje pod njim in delite s prijatelji na družabnih omrežjih.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org