Ptice

Sovica: kdo je

Pin
Send
Share
Send
Send


Gospodinjske sove so najpogostejše od vseh obstoječih sov. Naseljujejo zahodni del Evrope, Severno Afriko in Južno Azijo in ustvarjajo gnezda na ravninah, v gorah, ki včasih dosegajo višino 3.000 metrov. Na severu so ptice zelo priljubljene na ravnih pokrajinah, na jugu pa imajo raje stepe, puščave in polpuščave. Število teh ptic je zelo veliko in na nekaterih mestih je preprosto ogromno.

Sovice se nekoliko razlikujejo od drugih vrst na več razlogov. Od zank se razlikujejo po rahlo pernatih prstih in nimajo »ušes«, iz vrabčevega sina - v velikostih, in iz srnjadi - z gostim perjem in vzdolžnimi črtastim perjem na glavi.

Barva malo rjave barve, s pridihom oljk. Kremplji so temni, rjave barve. Kljun je rahlo rumenkast. Ptica ima poseben videz - zdi se, kot da se s svojimi velikimi rumenimi očmi namrščeno gleda.

Te ptice niso tako majhne velikosti. Mala sova, katere fotografija vidite v članku, tehta približno 160-180 gramov, njena dolžina telesa je 23-28 cm, njena krila 15-18 cm, njihov razpon pa 57-64 cm.

Praviloma obstajajo razlike med spoloma, ženske so nekoliko večje od samcev. Dve ptici, ki sta se srečali, ustvarjata stalen par in sta skupaj, čeprav ni prišlo do sezone razmnoževanja. Sami urejajo gnezdišča, včasih izkopavajo majhne jame ali odlagajo jajca v jajcah, v različnih zgradbah, pečinah.

Hišne sove: vzreja

Razmnoževalna sezona se začne aprila ali konec marca, odvisno je od habitata sove. V eni leži štiri ali pet jajc, vendar jih je osem. Ženska jih inkubira približno mesec dni. Ko so piščanci stari štiri tedne, odletijo stran od gnezda. Velikosti odraslih dosežejo pri starosti enega meseca in pol. Že nekaj časa mladi piščanci držijo skupaj, dokler ne najdejo partnerja.

Sova je nočna ulica, vendar se včasih zgodi, da odleti v lov in mrak. Njegova prehrana vključuje različne glodalce, kuščarje, črve, celo žabe in plazilce, žuželke in male ptice. Vendar, če sova vidi glodalca, ne bo niti pazila na drug plen, ki je blizu njega. Ta ptica lovi predvsem miši ali voluharice. Tukaj so prehranjevalne navade.

Mala sova, katere fotografije so predstavljene v našem članku, ima močne šape. To mu omogoča, da lovi živali več kot njihova lastna teža, ne da bi se poškodovala. V puščavah so žrtve sove pogosto gerbili in veliki jadralci. V luknjah, ki ostanejo po glodalcih, ki jih ujame ta ujede ptica, počivajo, prav tako pa se zgodi, da tam gnezdi. Izkazalo se je, da zavzamejo stanovanje nekoga drugega in dajo poklon lastnikom stanovanja. Hišne sove si zaslužijo pohvalo od osebe. Vse zato, ker uničujejo škodljivce našega kmetijstva.

Poleg sove obstajajo tudi druge vrste ptic roparic iz družine sova. Zdaj jih bomo obravnavali.

Mala sova

Ta ptica ima veliko in široko glavo, na kateri so majhna perja. Oči so majhne, ​​kljun je šibek, rumene barve, krila so dolga (15-19 cm) in široka, rep je kratek. Tačke prekrite z debelim perjem. Dolžina njegovega telesa je 21-27 cm, teža - okoli 1200 gramov. Samice jurčkov in hišne sove so večje od samcev. Barva je sivkasta, včasih rjava, z lisastim vratom in hrbtom glave. Trebuh je bele barve z vzdolžno rjavim vzorcem.

V gorah in na ravnicah iglavcev gozdov Azije, Evrope in Severne Amerike so pogosti sove. Živijo tudi v Rusiji, na Kavkazu, v Alpah, na zahodnem Kitajskem, na Balkanu. To je sedeča vrsta ptic. Severne ptice so dnevne, na jugu pa pretežno nočne.

Razmnoževalna sezona se začne sredi aprila. Samica položi v eno od štirih do šestih belih jajc. Izlegamo jih več kot mesec dni. Obdobje gnezdenja traja približno trideset dni. Svoje bivališča razporedijo v vdolbine velikih dreves. Lovijo predvsem majhne glodalce, lahko pa jedo žuželke in majhne ptice.

Vrabca sova

Kot ste že razumeli, je družina sova zelo raznolika in samci imajo manj žensk. In ta pogled se ne razlikuje od drugih. Vendar pa so nekoliko manjši od tistih, ki so navedene zgoraj. Dolžina ptičjega telesa je 15–18 cm, krila 9–11 cm, njihov razpon pa je 35–40 cm, ti mali sinovi tehtajo 60-80 gramov. Barva perja je rjava, sivkaste barve in bele lise. Njihovi kremplji so črni, kljun je rumenkast. Prsti prekriti z debelim perjem.

Pigmej živi predvsem v iglastih gozdovih severne Azije in Evrope. V Rusiji je viden v Arkhangelsku, na polotoku Kola, v Sibiriji in na Sahalinu, pa tudi na Altaju, v regiji Ryazan in v Transbaikaliji. Ta vrsta je tudi sedeča. Njihova gnezda so zgrajena predvsem v brezi in jasli. Število položenih jajc je odvisno od številčnosti krme. V Rusiji otroci pogosto položijo dve ali tri jajca bele barve, v Evropi - od štirih do šest, jih je celo sedem. Razmnoževalna sezona se začne konec aprila. Toda gojene piščance je mogoče najti v avgustu.

Hrana in lov

Lov na sinove poteka podnevi in ​​v mraku, kot tudi ob zori. Prehrana teh majhnih plenilcev vključuje predvsem glodalce (lemmings, hrčke, miši, tako gozd in hišo), kot tudi, da se ne obračajo na rovke. Prav tako zelo ljubijo žuželke, vendar je ta poslastica bolj primerna za odrasle piščance. Mimogrede, za njih je zelo značilno, da hranijo hrano, zlasti v zimskem obdobju. Ptice se shranjujejo v zbranih živilih.

Po opisu te ptice je zelo podobna malemu sovu. Samo ta Sychik je le majhen, saj je njegova velikost telesa le 12-14 cm, kljub temu pa ima precej veliko glavo, vendar šibke kremplje in kljun. To je verjetno posledica dejstva, da se hrani le na majhnih nevretenčarjih. Njegova krila so zaobljena. Barva, kot vse druge sove, je sivo-rjava z belimi oznakami. Kremplji in kljun so bledo rjave barve.

Sychik-elf je sedeča ptica. Živi v puščavskih območjih ZDA in Mehike. Svoja gnezda ureja na višini dveh metrov ali več, in to le v vdolbinah saguaro kaktusov, ki jih izžrejo žolne. Zgodi se tudi, da na isti rastlini živi več različnih ptic, vključno s sinovi. V eni sklopki je od dve do pet jajc, vendar pogosteje le tri. To je nočna ptica, ki lovi le ponoči in se hrani izključno z žuželkami.

Sovica zajec

Čudno je, da je ta ptičja vrsta kopenska. Naseljujejo le odprte prostore Amerike, Kanade in Argentine. Čez dan ptice sedijo v svojih brlogih in le redko odletijo v lov. Njihov let je zelo nizek, dobesedno nad tlemi. Vendar jih je skoraj nemogoče videti v zraku, večinoma tečejo na svojih dolgih nogah. Svoja gnezda gnezdijo v jajcih, ki so jih zapustili sesalci. Dolžina njihovega doma lahko doseže štiri metre. Sove živijo v skupinah, ki se nahajajo blizu drug drugemu. Sezona gnezdenja je od marca do avgusta. Število jajc v eni sklopki je lahko od dveh do enajst. Izležite svoje potomce približno štiri tedne. In mimogrede, moški v tem času je v luknji poleg tiste, kjer ženska sedi na jajcih.

Ta vrsta sova ima zelo zanimivo barvo - rdečkasto-rjavo-sivo, s pikami. Barva oči je rumena. Kljun je zelenkasto bledo siv, noge enake barve, le podplat je rumenkast. Dolžina teh ptic je le 23 cm, krila pa 16 cm, v razponu vseh 50. Rep je zelo kratek, le 7 cm.

Ker živijo izključno na tleh, natančneje v tleh, so zelo dovzetni za različne nevarnosti. Zato, da bi zaščitili sebe in svoje potomce, jih je mati narava obdarila z zanimivim glasom. Zvenijo kot klopotica. Tako so si v domu zaslužili vzdevek "sova - klopotača". Je tudi edina sova te vrste, ki živi na površini zemlje in ima zanimivo navado, da vleče vrat, da bi pregledala sosesko.

Hranijo se ne le na majhnih glodavcih in pticah, ampak tudi na sadju, različnih semenih kaktusov.

Ta vrsta je na robu izumrtja zaradi dejstva, da njeni predstavniki živijo v jajcih, ki se nahajajo v zemlji. Vsako leto se njihovo število zmanjšuje, vrsta zahteva obnovo in zaščito.

Majhen sklep

Vse ptice družine sove so zelo zanimive in imajo svoje značilnosti. Navsezadnje so njihove vrste še vedno različne. Nekateri so večji, drugi imajo daljša krila ali močne tace z ogromnimi kremplji, s katerimi zgrabi plen. Vsi so lepi na svoj način in nekateri posamezniki potrebujejo človekovo zaščito. Poleg tega so sove zelo koristne, ker delajo dobre, uničujoče glodalce in tako varčujejo naše pridelke.

Kako beseda "sova"

Za začetek je beseda "sova" napisana brez mehkega znaka na koncu. V skladu z eno od različic je ime prišlo v antičnih časih, ko so bili mrki ali žalostni ljudje primerjani s ptico. V Kirgiziji se na primer ptice imenujejo "Baykush", kar pomeni slabo ali slabo.

Obstaja druga verzija, da je ime ptice v skladu s piščalko. Dejstvo je, da v primerjavi s sovico, ki ji je tako podobna, sova ne »mahne«, ampak jo zazvoni. Glas spominja na žalosten dolg krik. Slovani, ki so slišali glas sove, so ga poskušali ponoviti, od tod tudi ime.

Kakšna je razlika med sovo in sovico?

Kdo je ta sova? Ptica je zelo podobna sovam, celo pripada družini sova. Vendar obstajajo pomembne razlike med dvema pticama. V primerjavi s sovoro so velikosti majhne. Telo je močno, vendar ne presega 30 centimetrov, njegova teža pa je le 200 g. Glava ni okrogla, ampak sploščena, ušesa iz perja so odsotna.

Oči so okrogle, velike z razvito hiperopijo, vendar pritrjene v vtičnice. Zato, da bi pogledala okoli, mora ptica zavrteti glavo. Značilnosti strukture vratu se lahko zavrti 135 stopinj.

Po videzu je sova zelo resna in temačna, in zmečkanje perja nad očmi dodaja spektakularnost. Močno telo se konča s kratkim repom, krila so precej velika in široka. Noge, kot trup, so prekrite s plastjo velikih peres, dolžina je odvisna od posameznega tipa.

Katere vrste najdemo v naravi

Obstaja več vrst ptic. Na primer, mala sova. Zanimivo je, da ime izvira iz njegovega habitata. Ptica izbere gnezda v bližini ljudi, v hlevih, starih zapuščenih hišah ali strehah.

Indijska sova je zelo redka vrsta, ki je izumrla.

Sova je razdeljena na 26 vrst. Med njimi so drobni, biserni, sovji gnom, ovratnik in drugi. Ptice rodu passerine se razlikujejo v majhnih telesnih velikostih in kratkih krilih, hkrati pa imajo dolg rep. Perje je okrašeno s čudovitim vzorcem na zadnji strani glave v obliki oči, za katerega so se imenovali »štiri oči«.

Sych-vilini: največja telesna velikost, najdena v naravi - 14 cm, za katero je ptica prejela tako nenavadno ime.

Druge sorte so znane: t

  • opazen ali brahmin,
  • gozd,
  • zajec
  • grobo,
  • navadne
  • Južnoameriški,
  • Novi Škoti,
  • mehiška

Kaj je vključeno v prehrano ptic

Sova je odličen lovec, ki je slabo viden blizu, a ponoči lahko zelo hitro zajame hrano. Na tacah so nitasta perja, ki igrajo vlogo senzorja, kar kaže na mejnik plena. V prehrano perja so:

  • sesalci: poljski miši, dihurji, veverice,
  • velike žuželke,
  • majhne ptice

Meni je nekoliko drugačen, odvisno od vrste sova. Na primer, sov elf poje samo žuželke in lahko v svojo prehrano celo vključi škorpijona. Pigi je krut za male ptice. Ko jih ujamejo, pojejo le okusne dele telesa. Večina predstavnikov sove se je oskrbovala s hrano in svoje domove skrivala žrtve.

Kje lahko najdem ptico

Sullen pernato je mogoče najti na kateri koli celini Zemlje, razen morda Antarktike. Zanimivo je, da se videz ne spreminja glede na habitat. Sova ni ptica selivka, živi v svojem območju celo leto. Najpogosteje se ptice nahajajo v stepah, puščavskih ravnicah ali gostih gozdovih.

V Italiji in Avstriji je sova že dolgo znana kot domači lovec. Perje se prekrijejo s krili in spustijo na vrt, da ujamejo škodljive glodalce in insekte. V Rusiji ta zamisel ni podprta, ker ljudje verjamejo, da bodo z ukrotitvijo ptice sami prinesli nesrečo.

Te ptice ne gradijo gnezda, ampak jih vzamejo ali odvzamejo drugim živalim, medtem ko je »dom« lahko votel in celo luknja.

Čas parjenja sove

Po naravi, sova - monogamna. Moški živi z eno žensko do konca življenja, povprečno trajanje pa je 15 let. Ptice se začnejo pariti z enim letom. Z začetkom pomladi pride do zanositve, ženska pa položi do pet jajc. Izvalja jajca, nosečnica skrbi za moškega v obliki hrane.

Obnašanje sovičev je drugačno: med inkubacijo moški nadomešča samico za čas, ki ga potrebuje za lov.

Valjenje se nadaljuje štiri tedne. Piščanci se izležejo v svetlobo slepih in prekrijejo z dlako. Takoj po rojstvu mati očisti gnezdo in iz nje odvrne odvečno smeti. Otroci se hitro razvijajo in po 28 dneh postanejo popolnoma neodvisni.

Zdaj veste, da se za strašnim in mrzlim videzom skriva prijazna in skrbna ptica. Kot ona in delite zanimivo zgodbo s prijatelji.

KAJ JE

Pred tem so lovci verjeli, da se sova hrani izključno s piščanci fazanov. Pravzaprav se ta ptica hrani predvsem na miših, hroščih, ušesih in deževnikih, včasih pa ujame žabo, ptico ali metulja.

Sovica najverjetneje lovi v mraku in zgodaj zjutraj, poleg tega pa lovi ponoči in celo včasih čez dan. Čez dan lovi majhne ptice. Domača sova ponavadi skriva svoj plen, ki sedi na svojem opazovalnem mestu in ga tiho napade od zgoraj. Lov na tleh, išče živali v travi in ​​padle liste. Ko plen pobegne, ga lovi po tleh, medtem ko ptica teče po njenih močnih nogah. Občasno sova ulovi žuželke na letenje, izvleče iz tal, kot se drozgajo, deževniki, uničujejo gnezda drugih ptic. Ko se nabira presežek hrane, sova naredi deževnice na deževni dan. Vonj trupla privlači žuželke - muhe in mrhovinarje (Silphidae), ki niso v nasprotju z dobičkom zalog sove.

LIFESTYLE

Sovica se izogiba gozdnatim površinam in raje na odprtih območjih, kjer je veliko območij, ki jih je mogoče opazovati. Sovica se rad naseljuje na obrobju vasi in celo v njihovih osrednjih delih - v uničenih stavbah, praznih sobah, kamnitih zidovih, v južnih državah - v palmovih nasadih. Sovica je tipičen prebivalec ravnega terena, ki ga v gorah skoraj nikoli ne najdemo. Najljubše opazovalne točke sove so vrbe z žaganimi vrhovi, ograjami, telefonskimi drogovi in ​​žicami. Mala sova lahko sedi na njih, ne da bi se premaknila ure. Prestrašena ptica takoj odleti. Značilna pot sove je valovita črta. Sova med lovom že nekaj časa lahko lebdi v zraku, ki plapolajo svoja krila, na višini 1-2 m od tal. Mala sova se ne odlikuje s posebno spretnostjo letenja in včasih zasleduje plen na tleh. Ko je videla nekaj nenavadnega ali zanimivega, začne sova začeti z glavo in mahati z repom navzgor in navzdol. Sovice hranijo v parih. Zanimivo je, da se pari hranijo tudi izven obdobja gnezdenja. Na ozemlju približno enega kvadratnega kilometra lahko istočasno gnezdijo do 20 parov teh ptic. Navadna hiša slovi glas drugim pticam, da je ozemlje zasedeno in odganja vse nepovabljene goste.

Razmnoževanje

V obdobju od aprila do julija gnezdi sočice, običajno vrh gnezda v maju ali juniju. Sove ustvarjajo pare več let, čeprav so ptice verjetno bolj vezane na ozemlje kot na partnerja. Moški opravlja zakonski ples in se močno zavzema, da bi pritegnil pozornost ženske. Partnerji komunicirajo z glasovnimi signali, moški včasih prinese moškemu žensko. Sovinsko gnezdo se ponavadi najde v vdolbini drevesa, v kamniti niši ali v luknji divjega zajca. Samica odlaga 3-5 jajc in inkubira 22-28 dni. Moški ne sodeluje pri izvalitvi jajc, ampak prinaša žensko krmo. Gnezda so rojena pokrita s kratkimi, gostimi, tako ženska kot moški. Po 4-5 tednih so na krilu že malo sov.

OPAZOVANJE RAZISKAVE

Hišne sove ne najdemo v visokih in srednjih gorah ter v iglavcih. Manj verjetno je, da jih je mogoče najti na kmetijskih območjih. V pomladi lahko v dežju slišimo značilno sovinsko pesem. Malo sova popoldan je bolj aktivna kot druge sove, tako da jo lahko, če imate srečo, opazujete tudi pri dnevni svetlobi. Под ветвями, которые домовый сыч облюбовал для поедания добычи, накапливаются кучки пищевых остатков. Нередко обычный домовый сыч гнездуется вблизи человеческого жилья, например, на чердаках домов и в скирдах соломы.

ZANIMIVOSTI, INFORMACIJE.

  • Однажды исследователь, наблюдавший за обычным домовым сычом, отметил, что птица в течение 45 минут поймала и съела 23 дождевых червей. Домовому сычу для удовлетворения жизненных потребностей ежедневно нужно 50-80 г пищи.
  • Navadna sova, pogosta v Združenem kraljestvu, se ne pojavi. Poskus poravnave sove v Yorkshiru, ki se je zgodil leta 1842, se je končal z neuspehom. Izkušnja, ki so jo izvedli štirideset let pozneje v okrožju Kent, je bila uspešna.
  • Mala sova ni najmanjša evropska sova. Dolžina telesa običajne zajemalke je 20-22 cm, pigmej pa 17-20 cm.

ZNAČILNE LASTNOSTI HIŠE

Letenje v preobratu leti in narašča - zdi se, kot da ptica leti po valoviti poti. Zaradi širokih kril z okroglimi konci se sova med letom zdi bolj kot ko sedi na veji.

Chick: bela dlaka se hitro spremeni v sivo in nato v perje. Pri starosti enega meseca piščanec že zapusti gnezdo. Vendar pa doseže polno rast le pri starosti 5 tednov.

Vodja: velike, z velikimi izrazno rumenimi očmi, brez peresnih ušes.

Telo: močna in močna.

Perje: ptice obeh spolov imajo različne sive in rjave odtenke z majhnimi belimi lisami in črtami. Mala sova ima zelo kratek rep.

Prevoz: v povprečju sestavljajo tri jajca.


- Habitat skupne sovice

Kje živi

Sovica je na voljo po vsej Evropi, z izjemo severnih regij, v Severni Afriki, Fronti in Srednji Aziji, pa tudi na Kitajskem.

ZAŠČITA IN OHRANJANJE. T

Mala sova se je prilagodila življenju ob osebi, v Srednji Evropi pa se vrsta postopoma izginja. V vasi in na obdelovalnih površinah ptica ne najde dovolj hrane in gnezdišč. Vendar pa je vsebina sove doma nedavno postala priljubljena.

Splošne značilnosti

Sova je majhna ptica. Dolžina njenega telesa ne presega trideset centimetrov, teža pa ne doseže 200 g. Če primerjate sovo z običajno sovino, bo slednja podobna pticam, ker je dolžina sovega telesa 67-70 cm, njena teža pa 700 g. Vidimo lahko, da ima glava sove bolj zaokroženo obliko, v sovi pa je sploščena. Na glavi ne boste našli perja, ki so oblikovana kot ušesa. Ostali sova se ne razlikuje od sove.

Prav tako je za to ptico značilne zunanje lastnosti mrzle osebe, saj so perje nad očmi bolj kot obrvi. Syeks daljnovidni, lahko opazijo plen na veliki razdalji, vendar ne vidijo, kaj se dogaja nekaj centimetrov od njih. Ta ptica ima kratek rep, ki mu pomaga ustvariti učinek velikega razpona krila.

Velikost sova mu ne preprečuje, da bi bil usposobljen lovec. Glede na vrsto se hranijo z različnim plenom, v glavnem pa so vključeni predvsem glodalci in nekatere vrste hroščev. Te ptice so zelo selektivne in lahko ulovijo plen v skladu s svojimi željami. Včasih lovijo v parih, ponavadi na ta način sove ulovijo večji plen, kot so podgane.

Habitat opisanih ptic je zelo obsežen, najdemo jih lahko kjerkoli na svetu, razen Antarktike. Po zunanjih podatkih so sove različnih vrst zelo podobne, vendar obstajajo nekatere zanimive značilnosti.

Sova

Sova je majhna sova z zaokroženo glavo. Po velikosti je ta vrsta nekoliko večja kot golob. Barva ptice je rjava, z belimi lisami po vsem telesu. Glava je velika, z asimetričnimi obraznimi diski.

Sova odlikuje precej majhna velikost oči in šibek kljun. Noge so prekrite z debelim perjem, kar je pripeljalo do imena "roe-legged". Kljun ptice je rumene barve.

Gnezdenje modrih sove traja skoraj mesec dni. Zidarstvo je več kot šest jajc. Shaggy sove gnezdijo večinoma v votlinah. Njihov glavni obrok so mišje voles in hrošči.

Sova je nočna ptica, na nekaterih območjih pa lahko vodi tudi dnevno življenje. Surove raglje noge raje živijo v iglavcih. Takšne ptice živijo v Rusiji, severni Mongoliji, zahodni Kitajski in severnih regijah Združenih držav.

Mala sova

Sovica je rjava barva z majhnimi belimi lisami. Ima majhno glavo in kratek rep. Velikost te ptice je nekoliko večja kot pri grobi. Raje se naseli na prostem, v gorah ali na ravnini. Kako sova kriči, lahko ugotoviš, da si blizu svojega gnezda. Petje je bolj kot žvižganje.

Sychi - zelo trajne ptice v smislu izbire partnerja. Ne glede na sezono gnezdenja se vedno držijo skupaj. V brlogih skušajo ustvariti gnezda, včasih jih sami kopljejo. Včasih najdejo zatočišče v starih zapuščenih stavbah.

Polaganje male sove je več kot 7 jajc. Ptice ponavadi lovijo čez dan. Osnovna prehrana je sestavljena iz majhnih ptic in glodavcev. Opisane vrste živijo v Severni Afriki, v državah Azije in tudi v Srednji in Južni Evropi.

To je majhna sova s ​​sivo in belo črto. Njene oči so velike, rumene, kljunasto sive. Noge brez perja, vendar prekrite z ščetinami. Te čudovite ptice letijo kot netopirji, le na bolj usklajen način. Niso agresivni. Nikoli ne sodelujte v boju. Raje ustvarja gnezda v vdolbinah. Pri polaganju te ptice ni več kot pet jajc.

Sychik-elf absolutno ne more lov zaradi šibke kljun in ne-verige tace. Njihova prehrana je sestavljena iz različnih žuželk. Ptice živijo v Združenih državah in Mehiki, kjer živijo v deblih saguaro kaktusov.

Kaj je drugačno od sova sova

V članku smo že navedli značilnosti, ki jih ima sova. Sova, kot sova, pripada družini sova. Razlikovanje teh dveh ptic je zelo preprosto:

  • Sova vodi vsakodnevni način življenja. To je glavna razlikovalna značilnost ptice, saj se za glavno in stalno obdobje budnosti sovke šteje temen čas dneva.
  • Sova je veliko večja kot sova. Dolžina doseže 80 cm, teža pa 4 kg. Težko ga ni opaziti, sova pa se lahko zlahka skrije.
  • Prehrana sove je precej obsežnejša kot sova. Zaradi močnih šap in močnega kljuna lahko sova napade na velike sesalce.
  • Sova ima velika peresna ušesa, ki niso značilna za številne sorte sove.
  • Oči imajo lahko rdeče šarenice, kar ni značilno za rumene oči.

Opis sove

Od rodu sove odvisno od klasifikacije sta dve do pet vrst.. Po klasifikaciji, ki se trenutno šteje za najbolj pravilno, se kot prave sove štejejo le tri vrste: brahmin, piškot in zajec. Gozdna sova, ki jim je bila prej, je zdaj ločena v ločen rod - Heteroglaux.

Videz

Sove ne morejo pohvaliti velike velikosti: dolžina telesa teh ptic ni večja od trideset centimetrov, po teži pa ne dosežejo niti 200 gramov. Razpon kril kril lahko doseže približno 60 cm, zunaj pa so podobni sovinim piščancem, medtem ko so odrasle ptice, čeprav podobne sovam, veliko večje od njihove velikosti. Če ima glava sovec zaobljeno obliko, ima sova bolj raztrgan, podoben podolgovatemu ovalu, ki leži na svoji strani, medtem ko njihov sprednji disk ni zelo dobro izražen. Druga razlika med sovami in sovami je v tem, da na glavi nimajo perja, ki so podobne njihovim ušesom.

Rep je relativno kratek, krila v preklopljenem stanju pa so videti zelo kratka. Sove imajo precej gosto perje rjavkastih ali peščenih odtenkov, razredčene z belkastimi lisami, ki na glavi tvorijo bele obrve in kaotično raztresene po vsem telesu, ki spominjajo na madeže. Hkrati pa na trebuhu prevladujejo svetli odtenki, na katerih izstopajo svetli madeži glavne temnejše barve.

Kremplji so črno-rjavi - precej dolgi in ostri. Kljun sov je lahko eden od rumenkastih odtenkov, pogosto z dodatkom svetlo zelene in sive barve, pri čemer je mandibula včasih včasih temnejša od mandibule. Oči teh ptic so svetle, z izrazito črno zenico, ki stoji na ozadju rjavkastega perja. Barva oči, odvisno od vrste, lahko sega od svetlo rumene do svetlo rumenkasto-zlate.

To je zanimivo! Izraz »obraz« sove je mrk, pogled pa je bodičast in prebaden. Mnogim ljudem se zdi, da je celoten izgled sove odvraten in neprijeten prav zaradi mračne "fizionomije" in preveč tesnega pogleda, ki je značilen za naravo teh ptic.

Prav ta zunanja značilnost sove je povzročila negativni odnos ljudi v Rusiji do njih. Do sedaj, mračni in mračni ljudje pogosto pravijo: "Kaj se nameravate kot sova?"

Značilnosti in način življenja

Sove so ptice rezidenti z nočnim življenjskim slogom. Res je, da se nekatere od teh ptic lahko občasno preselijo na kratke razdalje, v večini primerov pa se sova enkrat za vselej naseli na določenem območju in je nikoli ne spremeni. Tako kot vse druge sove imajo odličen vid in sluh, ki opazno poenostavlja njegovo gibanje skozi nočno gozdiček in olajša lov. Sove lahko letijo tako tiho in previdno, da njihov potencialni plen ne more vedno opaziti, da se plenilec približuje do zadnje sekunde, in potem je že prepozno, da bi se iz njih pobegnili, ko bi pobegnili.

To je zanimivo! Ker te ptice ne morejo vrteti oči, da bi videle, kaj se dogaja s strani, morajo nenehno obračati glave. In ona sova, zaradi dejstva, da ima dokaj prilagodljiv vrat, lahko pa celo 270 stopinj.

Te ptice so še posebej aktivne pozno ponoči in zgodaj zjutraj, čeprav so med sovami in tistimi, ki so aktivne tudi v dnevnih urah. Zelo previdni so in ne dovolijo, da se oseba približuje. Če se je to zgodilo, sova, ki je bila ujeta, poskuša na zelo zanimiv način prestrašiti možnega sovražnika: začenja se zibati od ene strani do druge in je neskladen z naklonom. Navzven ta videz plesa izgleda zelo komično, le nekaj ljudi ga je kdaj videlo.

Če sova kljub vsem svojim prizadevanjem ni uspela prestrašiti sovražnika s plesom in se ni hotel umakniti, zapusti svoje mesto in se dvigne nad zemljo. Dnevi, ki jih te ptice preživijo, počivajo v votlih drevesih ali v majhnih razpokah med skalami. Gnezda sove gradijo sami ali pa zasedajo gnezda, ki jih puščajo druge ptice, najpogosteje žolne. Praviloma jih ne spreminjajo skozi življenje, seveda, če se nič ne zgodi, zaradi česar mora ptic zapustiti svoje bivališče in zgraditi novo gnezdo.

Spolni dimorfizem

V sovah je šibko izražena: niti po značilnostih stavbe niti po barvi perja, moškega ni mogoče ločiti od ženske. Tudi velikost ptic različnih spolov je skoraj enaka, čeprav je lahko ženska nekoliko večja. Zato je treba razumeti, kdo je od njih, včasih je to mogoče le z vedenjem sove med procesom dvorjenja in parjenja.

Vrste sove

Trenutno so v rodu prave sove tri vrste:

  • Brahminova sova.
  • Mala sova
  • Sovica zajec.

Vendar pa je pred tem obstajalo veliko več ptic, ki spadajo v ta rod. Toda večina jih je izumrla v pleistocenu. In vrste, kot so npr. Kričani in antiguanski sovje, so izumrli, ko so ljudje kolonizirali tiste dele zemeljske površine, kjer so te ptice nekoč živele.

Brahminova sova

Razlikuje se v majhnih velikostih: v dolžini ne presega 20-21 cm, in v teži - 120 g. Glavna barva perja je sivo-rjavkasto, razredčeno z belimi pikami, trebuh, nasprotno, bela z majhnimi madeži glavne barve. Okoli vratu in na dnu glave je videz belega "ovratnika". Glas brahmanske sove je podoben vrsti glasnih škripajočih krikov. Ta ptica živi na velikem območju, ki pokriva jugovzhodno in južno Azijo, pa tudi Iran.

Mala sova

Nekoliko večja od prejšnje vrste: njene dimenzije so lahko približno 25 cm, njihova teža pa lahko znaša do 170 g. Barva glavnega repa je svetlo rjavkasta ali peščena z belim perjem.

To je zanimivo! To ime je dobilo ime, ker njegovi predstavniki pogosto živijo v hišah na podstrešju ali v hlevu. In ker so hišne sove dobro ukrojene, jih pogosto hranijo kot okrasne ptice.

Živijo v širokem razponu, ki vključuje južno in srednjo Evropo, sever afriške celine in večino Azije (z izjemo Severne).

Habitat

Sove imajo velik življenjski prostor. Te ptice živijo v Evropi, Aziji, na severu Afrike in tudi v Novem svetu. Obenem se počutijo udobno tako na odprtih prostorih kot v gozdovih, celo na gorskih območjih, polpuščavah in puščavah.

Brahmin Syechi

Življenje v Južni Aziji, raje, da se naselijo v lahkih gozdovih in odprtih krajih, bogato poraščen z grmovjem. Pogosto se naseli blizu človeškega bivališča: najdemo ga celo v predmestju Delhija ali Kalkute. Gnezda, ponavadi v vdolbinah dreves, lahko pa se tudi naselijo v zgradbah ali v votlinah, ki so nastale v stenah, na primer v ruševinah starih templjev in palač. Tudi te ptice se ne želijo naseliti v čudnem gnezdu, ki so ga njihovi lastniki že zapustili, zato se pogosto naselijo v gnezdah indijskih škornjev.

Zajec sinovi.

Kateri imenujejo tudi zajce ali jame, živijo v Ameriki in na severu in jugu. Raje se naselijo na odprtih območjih z nizko vegetacijo. Gnezda so zgrajena v luknjah zajcev in drugih sorazmerno velikih glodavcev, v katerih počivajo in čakajo na toploto popoldne.

Prehrana sov

Sychi, tako kot druge ptice roparice, morajo loviti, da bi dobili hrano.

Raje to počnejo v parih, poleg tega delujejo presenetljivo dobro usklajeno, kar jim omogoča, da zlahka uničijo celo velike sive podgane, kar za eno ptico, ki jo je prevzela za napad, ni nevarnost šale. Sam, sova lovijo bolj neškodljivo igro: recimo, mišice voluharice, ki živijo pod zemljo v svojih brlogih.

To je zanimivo! Te ptice, ki se že dolgo ukvarjajo s podzemskim lovom na voluharice, jih je mogoče zlahka prepoznati na prvi pogled: perje na glavi in ​​zgornjem delu hrbta se pogosto najdejo skupaj, tako da imajo nekateri predstavniki tega roda namesto njih le okostja, ki so videti daleč od iglic.

Na splošno se glede na vrsto menija sova zelo spreminja: nekateri od teh ptic raje lovijo voluharje, drugi privabljajo gnojne hrošče in jih jedo s apetitom, nekateri pa celo lovijo pajkovce, kot so falange. . Ne zavržejo od kuščarjev, žab, krastavcev, različnih žuželk, deževnikov in drugih ptic, manjših od njih samih.

Ne preveč se zanašamo na lovsko srečo, sove pogosto nabirajo hrano "za deževni dan." Sovice zajcev gredo še dlje: v svoje luknje prinašajo kose gnoja iz drugih živali, s čimer vračajo hrošče, ki jih raje jedo.

Razmnoževanje in potomstvo

Na nadaljevanju vrste sove razmišljajo o tem celo pozimi, približno v februarju: v tem času začnejo iskati partnerja zase. Moški si prizadevajo pritegniti pozornost žensk s kriki, in če jim uspe, se začne ritual udvarjanja, ki vključuje zdravljenje partnerja s plenom, kakor tudi medsebojno božanje in svetlo poteganje z kljunom.
Nato ptice gradijo gnezdo, ženska pa od dveh do petih belih jajc. Takoj jih začne izlegati, takoj ko odloži prvo - tako kot vse ptice roparice. Zato ni presenetljivo, da se po enem mesecu, ko pride čas valjenja piščancev, vsi zelo razlikujejo po velikosti in razvoju. Iz tega razloga do časa, ko je padec nadomeščen z odraslimi perjem, 1–2 piščancev živi iz celotne zalege sove, kljub dejstvu, da za njih skrbno skrbijo starši.

To je zanimivo! Medtem ko ženka inkubira jajca, jih pusti za kratek čas le enkrat na dan, moški skrbi za njo in prihodnje potomce: hrani jo s svojim plenom, jo ​​nadomesti kot kokoš za čas odsotnosti in varuje njeno dekle in jajca pred možnimi poskusi. drugih plenilcev.

Že mlajše mlade ptice živijo v starševskem gnezdu približno tri tedne, v tem času pa se naučijo trikov lova in samostojnega življenja. Sove postane spolno zrela že pri starosti enega leta, od takrat pa lahko začnejo iskati partnerja zase in zgraditi gnezdo za bodočega zaroda.

Naravni sovražniki

Za sove, ki živijo v bližini človeških bivališč, so lahko domače mačke nevarne, v tropskih opicah pa se pogosto naselijo tudi v bližini mest. Tudi plenilci in vsejedi ptice, zlasti krokarji, ki lahko napadajo sove, ki sedijo na vejah dreves in jih zakoljejo do smrti, so lahko nevarne zanje. Gnezdenje sov se gnezdi v vdolbinah, ogrožajo pa jih številne vrste kač, ki se z lahkoto preplavijo v gnezdišče.

Vendar pa največja grožnja za življenje teh ptic niso vretenčarji, ampak paraziti, tako zunanji kot notranji. Prav njihova okužba se šteje za glavni razlog, zakaj umre toliko schatov, tudi brez časa, da se zanašajo.

Prebivalstvo in status vrst

Trenutno so med vrstami, ki vzbujajo najmanj skrbi, sove - vse tri vrste iz rodu Athene. Njihovo prebivalstvo je precej veliko, območje razdeljevanja pa je obsežno, da bi razumljivo šteli, da so ptice ptice, ki jim v bližnji prihodnosti zagotovo ne grozi izumrtje. Sychyi se na prvi pogled zdi kot sove in sove. Pravzaprav so veliko manjši. Благодаря своей буровато-песочной окраске, эти птицы являются настоящими мастерами маскировки, так, что многие люди слышали, как кричат сычи, но мало кто может похвастать тем, что видел их.

Kljub dejstvu, da se v večini regij, na primer v Srednji Rusiji in Indiji, štejejo za glasnike nesreč in nesreč, v nekaterih krajih, na primer v Sibiriji, pa so sove, nasprotno, dobre pokroviteljice potnikov, ki jim ne bodo dovolili, da se izgubijo v gozd na zapletenih živalskih poteh in njihov krik bo osebi pokazal pravo pot. V vsakem primeru si ta ptica, ki živi blizu človekovega bivališča, zasluži spoštovanje in najbližjo pozornost. In ni neustrezno, da je bila leta 1992 sova ujeta v obliki vodnega žiga na računu 100 guldnov.

Oglejte si video: Pravljica: Sovica Oka Svetlana Makarovič (December 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org