Ribe in druge vodne živali

Modri ​​kit

Pin
Send
Share
Send
Send


Znanstveniki so predlagali teorijo, da so bili predniki kitov sesalci, ki so prej živeli na kopnem. Skeletna struktura teh živali, ki živijo v morju, potrjuje to hipotezo. Niso kot ribe, ker se ne drstijo, ne dihajo v škrgah, njihovi dojenčki se rodijo v celoti oblikovani in krmijo z materinim mlekom. Kaj so kiti? Velikost nekaterih članov te ekipe je impresivna. Razmislite o njih.

Največji kit

Po nekaterih podatkih so bile dimenzije največjega velikana: dolžina telesa okoli 34 metrov in teža 180 ton. Modra, ali, kot se imenuje, modri kit, v skladu z razvrstitvijo, spada v sesalske vretenčarje. Predstavniki te vrste v povprečju rastejo do 30 metrov. Tehtajo okoli 150 ton.

Velikost kitov (fotografija) drugih vrst je skromnejša. Na primer, zobozdarski kit ima dolžino telesa približno dvajset metrov, kita morilca pa ni več kot deset. Delfini pripadajo tudi kitom. Velikost teh sesalcev je še manjša. Največji delfin redko raste več kot tri metre.

Mnogi ljudje menijo, da so kiti velike ribe. Pravzaprav je to napačno prepričanje. Podobna v njih le splošna struktura telesa in habitata. Pomembne razlike so v živčni dejavnosti, krvnem obtoku, strukturi skeleta, koži. Razmnoževanje potomcev in njegovo hranjenje je enako kot pri kopenskih sesalcih.

Kiti: velikosti in sorte

Znanstveniki delijo predstavnike teh sesalcev na dve podredi. Ti se bistveno razlikujejo glede načina življenja in prehrane. Ena skupina so kite kitke, druga je zobata. Imena so že vključena in so značilna za njihov življenjski slog.

Kiti kitov so mirne živali. Hranijo se z planktonom in mehkužci, ki jih filtrirajo iz vodnega stolpca skozi baleene plošče. Večina v odrasli dobi ima dolžino telesa več kot deset metrov. Posebnosti predstavnikov tega podreda in načina življenja se malo razlikujejo.

Zobati kiti so plenilci. Njihova hrana so ribe in drugi sesalci. Ta podred je bolj raznolik. Večina predstavnikov ima velikosti telesa do deset metrov. Takšne družine se razlikujejo: oceanske in rečne delfine, kite kitke in vrhove. Po drugi strani pa imajo delitve po poddružinah in rodovih, odvisno od značilnosti življenjskega sloga in habitata.

V podaljšku zobatih kitov obstajajo predstavniki, ki imajo drugačno barvo kože. Bela je. Od tod tudi ime - beluga. Živali spadajo v družino narvala. Velikost belega kita je do šest metrov. Masa odraslih moških doseže dve toni. Za primerjavo: približno enako velikost modrih brkov.

Belukha živi do štirideset let. Lov na šolanje rib, rakov in mehkužcev. Živi v severnih zemljepisnih širinah. Značilnosti oblike: debela plast epidermisa in maščobe, ki ščiti pred hipotermijo, »lobastično« glavo in kratkimi ovalnimi prsnimi plavutmi.

Posebna barva belega kita ni od rojstva. Mladički so rojeni v temno modri barvi. Pri starosti enega leta se razsvetlijo in postanejo sivkaste. Šele po treh letih (pogosteje s petimi leti) pridobijo značilno belo barvo.

Kljub dejstvu, da je velika žival, lahko drugi kitovi, kit ubijalca, lovijo beluga. Polarni medvedi so jim lahko tudi grožnja. To se zgodi, ko so beluge ujete v debelem ledu s polinami. Ne morejo dolgo ostati pod vodo, saj plavajo vsaki dve minuti, da dihajo zrak.

To je največja žival na planetu. Znanstveniki razlikujejo tri vrste. Dva izmed njih: severna in južna - živita v različnih zemljepisnih širinah. Tretji predstavnik je pritlikavi modri kit. Njegove razsežnosti so precej skromnejše. Odrasla oseba doseže le težo teleta svojega običajnega kolega. Škrlatni modri kiti so zelo redki in jih najdemo le v južnih morjih.

Velike živali so velike. Velikost kita je primerljiva z majhnim avtomobilom, lahko tehta tudi do 700 kg. To ni presenetljivo, saj to telo nenehno črpa do 10 ton krvi. Premer velikonove arterije je 40 cm, v katerega lahko otrok prosto vstopi. Jezik tehta do tri tone. Kiti potisnejo velike količine vode iz ust, površine več kot dvajset kvadratnih metrov.

Posebne lastnosti

Barva modrih kitov je dejansko siva. Toda če jih pogledate skozi vodni stolpec, se zdi, da imajo modrikast odtenek. Vonj, okus in vizija teh velikanov so slabo razviti. Toda dobro slišijo. Komunikacija se izvaja z oddajanjem ultrazvočnih signalov in orientacijo v prostoru - z uporabo eholokacije.

Je modri kit nevaren za ljudi? Velikost teh živali je velika po naših standardih. Vendar pa ne morejo jesti osebe. Imajo različne prehranske preference. Premer žrela je le 10 cm, kar je dovolj za prehod planktona, majhnih rib, rakov in mehkužcev. Edina škoda, ki jo lahko naredi modri kit, je, da ob vzponu pomotoma obrne plovilo, ki mu je v bližini.

Kiti vdihujejo atmosferski zrak. Občasno se morajo dvigniti na površino za naslednji delež kisika. V normalnem stanju se modri kit potopi 10-15 minut. Med vzponom med izdihom se pojavi značilen vodnjak.

Habitat in način življenja

Ali imajo sovražniki modre kite? Dimenzije, kot se je izkazalo, ne rešujejo niti največjih živali na planetu pred napadom kitov morilcev. Ti lačni sorodniki, ki padajo v jate, lahko napadajo celo trideset metra velikana. Raztrgajo kose mesa s telesa kita. Resne rane lahko povzročijo smrt. Bilo je dejstev, ko so na kopnem našli trupla modrih kitov z značilno škodo iz zob kita. Ti velikani, kljub velikosti in teži, pogosto skočijo iz vode. Menijo, da se na ta način živali poskušajo znebiti parazitskih mehkužcev in rakov na svojem telesu.

Habitat kitov je obsežen. Znanstveniki nimajo zadostnih zmogljivosti za sledenje vsem njihovim gibanjem. Ugotovljeno je, da se glede na letni čas modri kiti selijo v iskanju hrane in optimalnih pogojih. Po drugih ugotovitvah del živali prebiva v ekvatorialnem delu Tihega oceana.

Menijo, da lahko življenjska doba modrih kitov doseže stotine let. So osamljeni. Le občasno se zbirajo v majhnih skupinah med sezonskimi migracijami. Mati hrani mladičev vsaj šest mesecev. Čez dan lahko rastoči "dojenček", ki tehta do deset ton, pije 600 litrov materinega mleka.

Prebivalstvo in komercialni ulov

Znanstveniki domnevajo, da je pred začetkom aktivnega kitolova v vodah oceanov obstajalo vsaj 250 tisoč posameznikov največjih živali na planetu. Do danes, glede na najbolj optimistične napovedi, ni več kot 10 tisoč levo.

Kakšna je vrednost kitov za ljudi? Velikost teles teh živali je velika zaradi trgovinskih ukrepov. Iz enega črnila so kitolovci prejeli ne samo meso, ampak tudi maščobo in kitovo kost. Meso je še vedno priljubljeno na Japonskem in ni presenetljivo, da je ribolov najbolj aktiven.

Populacija modrih kitov se je znatno zmanjšala. V zadnjih desetletjih je bilo uničenih veliko število odraslih. Ženske kiti dosežejo spolno zrelost deset let. Vsako dve leti lahko dajo potomce. Vendar je situacija taka, da večina mladih nogavic postane žrtev ribištva in nikoli ne doseže zrelosti.

Do danes so zaščiteni modri kiti. Navedeni so v Rdeči knjigi. Toda človek in posledice njegovih dejavnosti, povezanih z onesnaževanjem okolja, še vedno predstavljajo resno grožnjo celotnemu prebivalstvu.

Videz in struktura

Ustava je sorazmerna, telo je dobro poenostavljeno. Glava je izbočena stransko, vendar spredaj. Dihalna odprtina (dihalna luknja) spredaj in ob straneh je obdana z valjčkom, ki prehaja v greben, ki se postopoma spušča na koncu gobca. Oči so majhne, ​​nekoliko za njim in nad kotom ust. Dolžina reže je 9-10 cm, spodnja čeljust je močno obokana, stranska usta zaprta, gobec izstopa od 15 do 30 cm, na prednjem delu glave in spodnji čeljusti pa je več ducatov kratkih (15 mm) dlak, katerih število se spreminja.

Miniaturna hrbtna plavut je odmaknjena nazaj, njena višina je le okoli 30 cm in ima lahko različno obliko (z zaobljenim koncem, trikotno itd.). Prsne plavuti so ozke, koničaste in nekoliko skrajšane (1/7 - 1/8 dolžine telesa). Širina repne plavuti z majhno zarezo na sredini je 1/4 dolžine telesa. Glava je široka od zgoraj, v obliki črke U, robovi so konveksni na stran. Na trebuh prehaja 70-114 vzdolžne kože "pasovih", v povprečju 80. Globina prsne-trebušne proge do 2 cm, širina približno 5-6 cm. Najdaljši doseže skoraj do popka.

Telo modrega kita je temno sive barve, z modrikastim odtenkom, razkrojeno s svetlo sivimi madeži in marmornim vzorcem. Glava, spodnja čeljust in brada so iste barve. Točke v zadnji polovici telesa in na trebuhu so večje kot na sprednji in zadnji strani. Na trebuhu je lahko rumena ali gorčica. Masa srca je več kot pol tone. Premer aorte doseže premer majhnega vedra, pljuča pa lahko zadržijo do 14 m3 zraka.

Debelina plasti maščobe je od 7-8 cm do 15 cm, včasih tudi do 20 cm, paraziti iz razreda rakov pa včasih živijo na koži modrega kita - penele in majhne rake (koronul in ksenobalanus), katerih lupine imajo osnovo potopljeno v kožo. V ustni votlini so bili na kitovi kosti najdeni kopepodi (balenofize) in odontobius. V prehranjevalnih območjih se koža, tako kot v vseh kuncih, preraste z zelenim filmom diatomej, ki izgine v zmernih in toplih vodah.

Vedenje in življenjski slog

Na splošno je modri kit bolj nagnjen k osamljenosti kot vsi drugi kiti. Modri ​​kit ne tvori čred, temveč je večinoma samotna žival, čeprav včasih modri kiti tvorijo le nekaj skupin po 2-3 glav. Le v krajih s posebno bogato hrano lahko tvorijo večje skupine, ki se delijo na manjše skupine. V takih skupinah se kiti ločijo, čeprav skupno število takih skupin modrih kitov doseže 50-60 glav.

Modri ​​kit, ki plava ob površini vode, ni skoraj tako okreten kot nekateri drugi veliki kitovci. Na splošno so njegova gibanja počasnejša in po mnenju znanstvenikov bolj nerodna od tistih pri drugih kiteh. Aktivnost modrih kitov v temi je slabo preučena. Najverjetneje vodi dnevno življenje - to dokazuje, na primer, dejstvo, da se kitovi ob obali Kalifornije ponoči skoraj ustavijo.

Modri ​​kit globoko potopi, še posebej, če je resno prestrašen ali ranjen. Podatki, ki so jih kitolovci pridobili s posebnimi instrumenti, nameščenimi na harpuno, so pokazali, da lahko kitarski modri kit doseže do 500 m, po ameriških podatkih pa se lahko kita potopi celo do 540 m. ni globlje od 100 m. Takšni potopi trajajo od 5 do 20 minut. Pašni kit potaplja precej počasi - traja približno 8 minut, da se potopi na 140 metrov in kasnejši vzpon. Po vzponu se dihanje kita pospeši na 5-12 krat na minuto, vsakič ko se pojavi vodnjak. Hitro dihanje traja 2-10 minut, po katerem kit ponovno potopi. Puščavska kitka je pod vodo za dlje kot običajno do 50 minut.

Po dolgem in globokem potopu je modri kit naredil serijo 6-15 kratkih potopov in majhnih potopov. Za vsako tako potapljanje traja 6-7 sekund, za plitvo potapljanje - 15-40 sekund. V tem času ima kit za plavanje 40-50 m, plitvo pod površjem vode. Najvišji potopi v seriji so prvi po vzponu iz globin in zadnji (pred potapljanjem). V prvem primeru kita, ki rahlo upogiba telo, najprej pokaže zgornji del glave z dihanjem, nato hrbtom, hrbtno plavutjo in nazadnje repnim steblom. Modri ​​kit močno zapušča telo in nagne glavo navzdol, tako da najlepši del hrbta postane najvišja točka, ki je prikazana, ko sta glava in sprednji del hrbta že globoko pod vodo. Nato postane »lok« hrbta nižji in nižji, kit pa izgine, ne da bi mu pokazal rep. Potapljanje plavih kitov se redko pokaže - približno 15% potapljaških primerov. Opazovanja modrih kitov ob južni obali Kalifornije so pokazala, da porabijo pod vodo 94% časa.

Na kratki rok lahko modri kite plava s hitrostjo do 37 km / h, v izjemnih primerih celo 48 km / h, vendar take hitrosti ne more dolgo držati, saj to predstavlja prekomerno obremenitev telesa. Pri tej hitrosti se kit razvije do 500 konjskih moči. Pašni blual se premika počasi, 2-6 km / h, med migracijami pa je hitrejši - celo do 33 km / h.

Modri ​​kit diha 1-4-krat na minuto v mirnem stanju. Študije v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so pokazale, da je pogostost dihanja modrih kitov (in navadno kunčjih kitov) močno odvisna od velikosti in starosti kitov. Mladi kitovi dihajo veliko pogosteje kot odrasli - na primer, ko se po globokem potopu vzpenja, je pogostost dihalnih dejanj (vdihavanje-izdihovanje) modrega kita 18 m dolga 5-10 v 2 minutah, pri odraslem 22,5 metrskem blefu - 7 - 11-krat v 12,5 minutah. Stopnja dihanja pri kitu te velikosti, ki se ni potopila, je bila 2–4 ​​oziroma 0,7–2 krat na minuto. Kitolov je zasledoval odraslega modrega kita, ki je dihal (dal vodnjak) 3-6 krat na minuto.

Največja žival na Zemlji absorbira približno 1 milijon kalorij na dan. To je približno 1 tono krila, ki predstavlja osnovno prehrano modrega kita. Na splošno je modri kite tipičen planktonski jedec: v zgornjem vodnem stolpcu se hrani z raki, ki se 10-15 minut potapljajo pod vodo. Raki, s katerimi se hrani, so koncentrirani v posebnih območjih, ki se imenujejo krmna polja. Na takih mestih se lahko naenkrat srečate z več kiti, čeprav običajno ne tvorijo več kot 3 posamezne skupine.

Ribe, če imajo kakršno koli vlogo v prehrani modrih kitov, je zelo nepomembno. Sovjetski viri so pokazali, da ribjega modrega kita ne jedo, drugi viri pa vsekakor kažejo, da še vedno jedo ribo. Najverjetneje se pojavi zaužitje rib in drugih majhnih morskih živali, kadar jedo mase krila. Možno je tudi, da jedo majhnih rib in majhnih lignjev, ki jih opazimo v zahodnem delu Tihega oceana, povzroča odsotnost velikih koncentracij planktonskih rakov. Poleg majhnega števila majhnih rib so v želodcu modrega kita našli tudi majhne rake, ki niso povezani s krilom.

Modri ​​kit se hrani kot ostali kiti. Pašni kit plava počasi, odpira usta in zbira vodo z množico malih rakov. Vrvice na grlu omogočajo, da se kit kleče, da se zelo močno raztegne, zato je zelo ugoden tudi gibljiv sklep kosti mandibule. Kit zapira vodo z raki, kit zapre usta in jezik stisne vodo nazaj skozi kitovo kost. V tem primeru se plankton poravna na robu dlake in se nato pogoltne.

Ogromna spodnja čeljust, napolnjena z vodo in krmo, je tako težka, da jo je včasih težko premakniti, da zapre usta. Meritve 150-tonskega modrega kita dolžine 29 m so pokazale, da lahko njegova usta vsebujejo 32,6 m³ vode. Zato se zelo pogosto modri kit, ki je zbral hrano v ustih, obrne na stran ali celo na hrbet, nato pa se usta zaprejo pod vplivom gravitacije. Zaradi ogromne velikosti modrega kita je prisiljen zaužiti zelo veliko hrane - po različnih virih poje na dan, od 3,6 do 6–8 ton krila, in ocenjuje se, da število posameznih rakov v tej masi doseže 40 milijonov. , na dan, modri kit zahteva hrano približno 3-4% telesne teže. Omenjeni kit s prostornino čeljusti 32,6 m³ lahko zajame več kot 60 kg rakov v času z običajno gostoto kril v oceanu. Tesno napolnjen modri kitov želodec lahko zadrži do tone hrane.

Pesmi kitov

Kiti in kiti, ki so vodili samotno življenje, so razvili svoj način komuniciranja, s katerim komunicirajo med seboj prek velikih razdalj do 1600 km. To so slavne pesmi kitov, katerih volumen doseže 188 decibelov. Pomen teh pesmi ni povsem jasen, vendar so znanstveniki opazili, da kiti v času gnezdenja pevajo, tako da je petje možno, saj je povezano z družinskimi funkcijami živali. Te pesmi trajajo pol ure.

Sprva je veljalo, da pojejo samo samci, vendar obstajajo dokazi, da tudi samice modrih kitov pojejo za svoje dojenčke. Sistem za reprodukcijo zvoka živali se nahaja pred glavo in služi kot leča za zajemanje in reprodukcijo zvokov. Ker so kiti skoraj slepi in nimajo vonja, je zvok edino sredstvo komuniciranja z drugimi posamezniki in edini način za stik z zunanjim svetom. Поэтому киты постоянно заняты анализом окружающих звуков.

Океанографы собрали и проанализировали тысячи записей "песен" синих китов, которые документировались различными приборами на протяжении последних 45 лет. Оказалось, что медленно, но неуклонно, на доли герца в год, тональная частота звука снижается. Это происходит независимо от океана, где обитают животные. Но, к примеру, в большинстве обследованных популяций китов, обитающих близ Калифорнии, звуковая частота песен с 1965 года понизилась на 31%.

Med možnimi vzroki tega pojava, ki ga strokovnjaki ocenjujejo v članku, objavljenem v Raziskavi o ogroženih vrstah, je reakcija na spremembe v sestavi vode v oceanu in preprosto na željo mladih kitov, da posnemajo ton starejših, v katerem se s starostjo zmanjšuje.

Najbolj verjetna možnost, hkrati pa najbolj nesrečna - zaradi usodnega zmanjšanja števila modrih kitov, morajo zdaj poslati svoje sporočilo bolj oddaljeno in znano je, da nizkofrekvenčni zvoki potujejo naprej v ocean.

Vzreja

Višina parjenja modrih kitov je pozimi: januarja na severni polobli in julija v južni. Dolžina telesa novorojenčkov je od 6 do 8,8 m, ponavadi 7–8 m in tehta 2–3 tone, hkrati pa močno nihanje velikosti zarodkov kaže, da se obdobja parjenja raztezajo skoraj celo leto. Analiza velikosti zarodkov v antarktičnem ulovu je pokazala, da se je njihovo telo novembra v povprečju povečalo za 35 cm, decembra - za 56, v januarju - za 72, v februarju - za 92, v marcu pa za 79 cm (Tomilin, 1957). Očitno se stopnja rasti zarodka postopoma povečuje, vendar se do konca življenja maternice nekoliko upočasni.

Nosečnost traja nekaj manj kot eno leto (približno 11 mesecev). Ponavadi se rodi mladiček, primeri večplodne nosečnosti so redki. Glede na materiale Mednarodne statistike kitolov (ISS) je bilo med 12.106 antarktičnimi zarodki 77 primerov dvojčkov, pet primerov je trojnih, eno najdemo s petimi in enim s sedmimi zarodki. Praviloma se do konca razvije samo eden izmed dveh zarodkov, drugi pa umrejo in se resorbirajo. V sedemmesečnem obdobju laktacije mladi, ki se hranijo na zelo mastnem mleku (34–50% maščobe), rastejo na 16 m in tehtajo 23 ton, v starosti 19 mesecev dosežejo 20 m in tehtajo 45–50 ton, povprečni posamezniki (23,7– 24 m) tehta 80–85 ton, velika pa 30–150 ton (Wheeler a. Mackintosh, 1929, Krogh, 1934, Ruud, 1956). Spolna zrelost se pojavi pri 4-5 letih, kar dokazuje 8-10 plasti v čepkih, ki določajo starost. Ženke v tem času dosežejo dolžino 23 m, dosežejo polno rast in fizično zrelost z dolžino telesa 26-27 m, kar je verjetno 14-15 let.

Povprečni dnevni prirast poganjkov, po zootehničnih izračunih (Tomilin, 1946), doseže 81,3 kg z dnevnim vnosom 90 kg mleka. Spolna zrelost se pojavi v 4–5 letih, ko se v ušesih za ušesa pojavijo 8–10 plasti, ki določajo starost (Nishiwaki, 1957), v tem času dolžina južnih samic doseže povprečno 2-3,78 m, severna - 23 m in povprečna teža samcev samcev je 10 kg (Ruud, 1950, 1957). Ponavadi se samice pasajo vsaki dve leti. Močna razlika v odstotku brejih samic med zrelimi (od 20 do 61%: Laurie, 1937, Ottestad a. Ruud, 1936) je odvisna od natančnosti registracije zarodkov na kitolovskih bazah in števila proučevanih posameznikov (pri manjšem materialu so možna velika odstopanja).

Samice dosežejo fizično zrelost, ko se v jajčnikih kopičijo 11 do 12 brazgotin rumenih teles, to se zgodi v starosti 14-15 let in morda celo v starejši starosti, s povprečno dolžino telesa 26,2 m (Laurie, 1937), 26 5 m (Brinkmann, 1948) in 26,67 m (Peters, 1939). Najmanjša vrednost fizično zrelih ženskih antarktičnih žensk je 24,7 m, moški pa 22,3 m. Ženska z 41 rjavimi rumenimi telesi (18 v enem jajčniku in 23 v drugi) je že pokazala znake menopavze, s 35 brazgotinami pa takih znakov ni bilo. . V najstarejši ženski v severnem delu Tihega oceana je bilo najdenih le 25 brazgotin (Omura, 1955).

Število

Začetno število modrih kitov je bilo pred začetkom intenzivnega ribolova ocenjeno na 215 tisoč glav. Po drugih podatkih bi lahko bilo še več, do 350 tisoč, prve prepovedi ribolova modrega kita na severni polobli pa leta 1939, prizadele so le nekatera območja. Ribolov je bil v celoti prepovedan leta 1966, vendar prepoved ribištva ni neposredno vplivala na modre kite, ki so se še naprej pobirali v sezoni 1966-1967.

Trenutna populacija modrih kitov je težko oceniti. Razlog je morda v tem, da modri kitovi desetletij niso bili preučevani zelo aktivno - tako po navedbah verodostojnih virov iz leta 1984 Mednarodna komisija za kitolov od sredine sedemdesetih let praktično ni izračunala populacije teh morskih sesalcev. Leta 1984 so poročali, da na severni polobli ni živelo več kot 1.900 modrih kitov, na južni pa okoli 10 tisoč, od katerih je polovica pritlikave podvrste.

Po nekaterih podatkih je v celotnem svetovnem oceanu modrosti zdaj od 1300 do 2000, vendar je v tem primeru število teh kitov še manj kot pred 40 leti, kljub popolni odsotnosti ribištva. Drugi viri dajejo bolj optimistične številke: 5–10 tisoč bluval na južni polobli in 3-4 tisoč v severni. Tudi vprašanje količinske porazdelitve svetovnega prebivalstva modrih kitov na določenih območjih ni povsem pojasnjeno.

Številni viri kažejo, da na južni polobli prebiva med 400 in 1400 modrih kitov, približno 1480 v severnem Tihem oceanu, število modrih kitov v preostalem delu severne poloble pa ni znano. Glede južne poloble (natančneje, Južnega oceana) so navedene druge številke: 1700 glav s 95-odstotno verjetnostjo, da je to število med dvema skrajnima vrednostma 860 in 2900. Istočasno na južni polobli prebivajo 6 čred. modri kiti. Po izračunih iz leta 2007 kitovi južne podvrste, ki so postali glavni predmet pozornosti kitolovcev v dvajsetem stoletju, ostajajo le 3% prebivalstva leta 1914.

Rast populacije modrih kitov je počasna, vendar je na nekaterih mestih, na primer na območjih blizu Islandije, povečanje po prepovedi ribolova doseglo 5% na leto. Ameriški znanstveniki, ki so izvedli podrobno študijo o populacijah kitov in delfinov na obali Združenih držav na Pacifiku, so ugotovili, da se je število modrih kitov na teh območjih v osemdesetih letih povečalo. Vendar pa ista študija ugotavlja, da ni podatkov o rasti prebivalstva v celotnem Pacifiku. Obstajajo legitimni pomisleki, da se število modrih kitov nikoli ne bo povrnilo na prvotno število.

Kiti so zelo zdrave živali. Njihova neverjetna inteligentnost in prijazna narava so kitove zelo priljubili in zanimali za znanstvene živali. Znanstveniki na splošno verjamejo, da so kitovi možgani bolj kot človek v svojih zmožnostih kot možgani katerekoli druge živali.

Nekatere značilnosti strukture kitov so zelo zanimive za zdravnike. Tako kiti nimajo krvavitev v možganih, ker v njihovem srcu obstaja poseben sklop, ki povezuje dve veliki arteriji, ki zagotavlja zanesljivo zaščito pred zamašitvijo krvnih žil in kot posledica srčnega napada.

Znanstveniki se zanimajo tudi za kitovo oko. Prvič, ker v njej velikost omogoča, da vidite, kaj je nemogoče videti v očeh osebe ali druge živali. Drugič, modri kit lahko potopi pod vodo do globine, struktura njegovih oči pa je taka, da lahko prenese ogromen pritisk. Ko se je ta skrivnost naučila, bo oseba pomagala bolnikom z glavkomom, ki je povezan s poškodbo očesnega tlaka.

Teža kitov po vrstah

Kiti zasluženo nosijo naziv najtežjih živali, tako kopnega kot vode.. Red kitov vsebuje 3 naročila, od katerih je eden (starodavni kit) že izginil s površine Zemlje. Druga dva podreda sta zobata kita in kitovca, ki se odlikujeta po strukturi ustne naprave in vrsti hrane, ki je z njim tesno povezana. Ustna votlina zobatih kitov je opremljena z zobmi, kar je logično, da lahko lovijo velike ribe in lignje.

V povprečju so zobati kiti manjši po velikosti kot predstavniki baleenskega reda, vendar so med temi zveri tudi neverjetni težki težki:

  • kita - do 70 ton,
  • severna kuga - 11–15 t,
  • narwhal - samice do 0,9 t, samci najmanj 2-3 t (pri čemer je tretjina teže maščobe),
  • beli kit (beluga) - 2 ton,
  • pritlikavi kalčkov - od 0,3 do 0,4 tone

Pomembno je! Porpoise stojijo nekoliko narazen: čeprav so del podreda zobatih kitov, se v strogi klasifikaciji ne nanašajo na kite, ampak na kitove. Porpoise tehta približno 120 kg.

Zdaj pa poglejmo delfine, ki jih pedantni ketologi prav tako odrekajo pravici, da jih imenujemo pravi kit, kar jim omogoča, da jih v skupini zobatih kitov imenujemo kitov (!).

Seznam delfinov s povečanjem teže:

  • Delphin La Plata - od 20 do 61 kg,
  • navadni delfin - 60–75 kg,
  • Delfin Ganga - od 70 do 90 kg,
  • beli rečni delfin - od 98 do 207 kg,
  • delfini (dobri delfini) - 150–300 kg,
  • črni delfin (mletje) - 0,8 tone (včasih do 3 tone),
  • orca - do 10 ton ali več.

Zelo čudno se sliši, vendar najtežje živali spadajo v podrejene kite, katerih gastronomske preference (zaradi odsotnosti zob) so omejene na plankton. Ta podpoglavje vključuje absolutno težo med svetovno favno - modri kit, ki lahko pridobi 150 ton ali več.

Naslednji seznam (v padajočem vrstnem redu mase) izgleda takole:

  • kitolov - od 75 do 100 ton,
  • južni kit - 80 t,
  • Finale - 40–70 ton,
  • grbasti kit - od 30 do 40 ton,
  • sivi ali kalifornijski kit - 15–35 t,
  • Saver - 30 ton,
  • Kiti Bryde - od 16 do 25 ton,
  • kite - od 6 do 9 ton.

Najbolj miniaturni in istočasno redki kačji kit je pritlikavi kit, ki v odraslem stanju ne vleče več kot 3–3,5 tone.

Teža modrega kita

Blyuval presega težo ne le vseh modernih, temveč tudi živali, ki so nekoč živele na našem planetu. Zoologi so ugotovili, da tudi najbolj veličastni dinozavri (brachiosaurus), ki tehtajo 2-krat manj, izgubi od modrega kita. Kaj naj rečemo o sodobnikih afriškega slona: le trideset slonov lahko uravnovesi tehtnico, na nasprotni strani katere bo modri kit.

Ta velikan zraste na 26–33,5 m s povprečno težo 150 ton, kar je približno enako masi 2,4 tisoč ljudi. Ni presenetljivo, da je vsakdanji bovale prisiljen absorbirati 1-3 tone planktona (večinoma majhnih rakov), ki skozi svoje čudovite brkaste filtre prenaša na stotine ton morske vode.

Končna teža

Skupni kit ali kitov sled se imenuje najbližji sorodnik lutke in druga največja žival našega planeta.

To je zanimivo! Fintails in modri kiti so tako blizu, da se pogosto parijo med seboj, kar povzroča precej izvedljive potomce.

Odrasli kiti sleda, ki živijo na severni polobli, pihajo do 18-24 metrov, vendar so boljši od Finwalesov, ki živijo na južni polobli in rastejo do 20–27 metrov. Samice (za razliko od večine vrst kitov) so večje od samcev in tehtajo približno 40–70 ton.

Teža kitov sperme

Ta velikan je presegel težo preostalih zobatih kitov, medtem ko so samci te vrste skoraj dvakrat večji od samic in tehtajo približno 40 ton dolžine 18–20 m. Rast samic redko presega 11–13 metrov s povprečno težo 15 ton. Spermasti kit je eden redkih kitov, ki imajo izrazit spolni dimorfizem. Ženske niso samo bolj skromne velikosti, ampak se od moških razlikujejo tudi po določenih morfoloških značilnostih, vključno z obliko / velikostjo glave, številom zob in postavo.

Pomembno je! Kobila rastejo do konca življenja - bolj starodna starost, večji je kit. Pravijo, da sedaj 70-tonski kiti plavajo v oceanu, še prej pa lahko vidimo kita, ki tehta 100 ton.

Glede na druge velike kitove delodajalce izstopa ne samo teža, temveč tudi edinstvene anatomske podrobnosti, na primer ogromna pravokotna glava s spermacetovo vrečko. Gre za gobasto vlaknasto tkivo, ki se nahaja nad zgornjo čeljustjo in je impregnirano s posebno maščobo, znano kot spermaceti. Masa takšne vrečke spermaceti je 6, včasih pa 11 ton.

Teža grbavca

Gorbach ali dolgoletni kit se prenese s podrejenim kitom in se šteje za relativno veliko žival.. Odrasli grbasti kiti občasno rastejo do 17-18 m: v povprečju moški redko presežejo 13,5 m, ženske pa 14,5 m. Grbasti kit tehta približno 30 ton, vendar se lahko ponaša z najdebelejšo plastjo podkožne maščobe med črtastimi. kitov (v primerjavi z velikostjo telesa). Poleg tega je med kitoma in hrbtenico na drugem mestu (po modrem kitu) v absolutni debelini podkožne maščobe.

Teža Orka

Kiti morilca je eden od najvidnejših plenilcev družine delfinov in podred zobatih kitov. Od ostalih delfinov se razlikuje v dvobarvni (črno-beli) kontrastni barvi in ​​brez primere - do 8–10 ton z višino 10 metrov. Dnevne potrebe po krmi se gibljejo od 50 do 150 kg.

Teža belega kita

Ta zobat kit iz družine Narwhal je dobil ime zaradi kože, ki je pridobila belo barvo, ne prej kot živali, ki je sposobna vzreje. Plodnost se ne pojavi pred 3–5 let, pred to starostjo pa se spremeni barva belih kitov: novorojeni kiti so pobarvani v temno modri in modri barvi, po enem letu - sivo-modri ali sivi. Samice belega kita so manjše od samcev, običajno 6 metrov dolžine z 2 tonami teže.

Teža mačk ob rojstvu

Tehtanje modrega kita tehta 2-3 tone, ko gre za svetlobo s telesno dolžino 6–9 metrov. Vsak dan, zaradi izjemne vsebnosti maščob v materinem mleku (40–50%), je težka za 50 kg, pije več kot 90 litrov dragocenega proizvoda na dan. Mladič se sedem mesecev ne odmakne od materinega prsi in s to starostjo dobi 23 ton.

Pomembno je! V času prehoda na samostojno hranjenje mladi kiti zraste do 16 m, do takrat, ko je star eno leto in pol, pa 20-metrski »dojenček« tehta 45–50 ton. Teži in višini odraslega se bo približal ne prej kot 4,5 leta, ko bo sam lahko reproduciral potomce.

Le malo za novorojenčkom, ki je imel novorojenčka, je bil rojen 1,8 tone mase in 6,5 m dolžine. Ženska mu hrani mleko šest mesecev, dokler otrok ne podvoji višine..

Zabeležite prekinjala po teži

Vsi naslovi v tej kategoriji so šli na modre kite, a ker so bili velikani izkopani v prvi polovici prejšnjega stoletja, ni 100% zaupanja v natančnost meritev.

Obstajajo podatki, da je bil leta 1947 nedaleč od južne Gruzije (otokov v južnem Atlantiku) ulovljen modri kit s težo 190 ton. Whalers so bili ujeti na podlagi njihovih ustnih zgodb in kopijo, ki je potegnila več kot 181 ton.

To je zanimivo! Doslej je najbolj resničen dokaz o zajetju leta 1926 blizu južnih Šetlandskih otokov (Atlantika) 33-metrske ženske bluwale, katere teža se je približala 176,8 ton.

Res je, da zli jeziki pravijo, da tega prvaka nihče ni pretehtal, in njihova teža je bila izračunana, kot pravijo, z očmi. Nekega dne se je sreča tudi nasmehnila sovjetskim kitolovom, ki so leta 1964 okoli Aleutskih otokov zabili 30 metrski modri kit, ki tehta 135 ton.

Dejstva o teži

Dokazano je, da se največji možgani na planetu (v absolutnem smislu in ne glede na velikost telesa) lahko pohvali s kitarom, katerega siva snov potegne skoraj 7,8 kg.

Po razdelitvi 16-metrskega kita sperme so znanstveniki izvedeli, kako zelo tehtajo njegovi notranji organi:

  • jetra - malo manj kot 1 tono,
  • prebavni trakt 0,8 t (dolžine 256 m),
  • ledvice - 0,4 t,
  • lahka - 376 kg
  • srce - 160 kg.

To je zanimivo! Jezik modrega kita (debeline 3 metrov) tehta 3 tone - več kot afriški slon. Na površini jezika lahko moda stoji do petdeset ljudi naenkrat.

Znano je tudi, da je modri kit sposoben stradati (če je potrebno) do 8 mesecev, vendar enkrat na območju, ki je bogato z planktonom, začne jesti brez prekinitev in absorbira do 3 tone krme na dan. V želodcu miniranega belega je običajno od 1 do 2 ton hrane.

Izmerili smo tudi notranje organe modrih kitov in dobili naslednje podatke:

  • skupni volumen krvi - 10 ton (s premerom spinalne arterije 40 cm),
  • jetra - 1 tono,
  • srce - 0,6–0,7 t,
  • Voda - 24 m2 (enosobno majhno stanovanje).

Poleg tega so ketologi ugotovili, da so najbolj impresivni spolni organi svetovne favne južni kitovi, katerih testisi tehtajo približno pol tone (1% telesne teže). Glede na druge vire teža testisov južnih kitov doseže 1 tono (2% teže), dolžina penisa je 4 metre, enkratna sprostitev sperme pa je več kot 4 litre.

Koliko tehta največji kit na svetu?

Modri ​​kit je težka kategorija v svojem razredu in bi lahko dobil zlato medaljo, če bi izumili tekmovanje za najtežje bitje na planetu. Teža modrega kita je okoli 200 ton, velikanska višina je okoli 34 metrov.

Čudežna riba bi prekinila vse zapise ne le v skupni teži, ampak tudi v telesni masi notranjih organov. Ogromno in plemenito srce kita tehta okoli 700 kg, kar je enako teži 2500 človeških src. Jezik kitov lahko "raste" do 4 tone. Če se sesalci stehtajo, lahko na eni strani lestvice postavimo 14 srednjih krav, druga pa samo jezik enega modrega kita!

To je zanimivo!

Ker kit ni plenilec in njegova prehrana vključuje rake, majhne ribe in alge, kit, za zadovoljevanje vašega telesa morate stalno filtrirati vodo skozi kitovo kost. Ta dolgotrajen proces prinaša sadove - višina in teža modrega kita je impresivna. Na podlagi velikana, njegovega kolega plenilca, kita morilca, ki lovi tjulnje in druge morske sesalce, tehta "samo" devet ton, z rastjo 10 metrov.

Modri, kit se ne imenuje prav. Barva sesalca je bližje sivi in ​​ima rahlo modrikast odtenek. Modri, kit se zdi, če ga pogledaš skozi vodni stolpec. Na trebuhu in plavutih je svetlejša barva in se razlikujejo od glavne barve kože. Поэтому, если говорят о синих и голубых китах, речь идет об одном и том же млекопитающем, поэтому вес голубого кита равен весу синего кита.

Продолжительность жизни млекопитающих – около ста лет. «Взрослеют» киты медленно, первое потомство самка кита приносит в десять лет, вынашивание детеныша длится около года. Малыши появляются не чаще, чем один раз в два года. Новорожденного кита малышом назвать сложно – его вес около трех тонн. В пересчете на человеческие показатели, это вес тысячи новорожденных ребятишек. Novorojenček se ne bo mučil in se bo pritoževal, za eno hranjenje pije okoli sto litrov mleka, zato dojenček ne raste iz dneva v dan, ampak z eno uro.

Habitat je lahko težek, kot tople tropske vode in precej hladne vode polarnih morij.

Koliko tehta bel kita?

Obstaja teorija, da so kiti nekoč živeli na kopnem in se po nastanku nekaterih neugodnih življenjskih razmer preselili v vodo. Argumenti v prid tej predpostavki so nekatera dejstva:

  • kiti imajo posebno strukturo okostja, ki je drugačne oblike od ogrodja rib,
  • sesalci ne dihajo s škrgami, kot vse ribe,
  • mladi kiti se rodijo popolnoma oblikovani in se hranijo z materino mleko.

Ime kita je odvisno od barve kože. Beli kit ali beli kit, veliko manjši od svojih velikih kolegov modrih kitov, njegova teža je približno dve toni, rastejo na šest metrov. Lahko rečemo, da je teža odraslega belega kita enaka teži novorojenega modrega kita.

Izgled belega kita ima tudi svoje značilnosti: glava sesalca je precej konveksna, prednja rebra pa kratka.

Beli kiti se hrani s šolanjem rib, rakov in mehkužcev. Živi približno štirideset let. Kiti ubijalci predstavljajo nevarnost za njega, kiti so lovci in polarni medvedi, ko se bel kita ujame v led, mora plavati vsake dve minuti, da diha zrak, postane njegov lahek plen.

Koliko tehta grbasti kit?

Še en predstavnik podreda kitov - grbasti kit, je dobil ime zaradi plavuti na hrbtu, ki v obliki spominja na grbo ali ker pri plavanju močno obrne hrbet.

Največji posamezniki grbavih kitov dosegajo dolžino 17-18 metrov, vendar so redki. Skupne velikosti sesalcev:

  • dolžina grbavih kitov je 13,5 - 14 metrov,
  • Dolžina ženskega grbavca je približno 13 metrov.

Povprečna teža živali je okoli 30 ton. Kiti se razlikujejo po tem, da imajo pomembno plast podkožne maščobe. Maščobna rezerva služi kot prehranska rezerva v zimskem obdobju. Barva sesalcev je drugačna, zato je za identifikacijo živali treba paziti na obarvanost spodnje površine repne plavuti, ki jo kit izpostavi iz vode, med globokim vertikalnim potopom.

Ta sposobnost sesalcev je neločljivo povezana samo s kiti in ljudmi. Moški imajo vokalne sposobnosti, izvedba ene skladbe lahko traja od 6 do 35 minut. Razpon zvoka izvajalcev je od 40 do 5000 Hz.

Morski velikani se od drugih sesalcev razlikujejo ne samo po videzu, ampak tudi po navadah. Kiti se lahko ustavijo brez spanja več kot sto dni, v celotnem življenjskem obdobju pa nenehno “poslušajo”, saj so njihovi pogledi in vonji precej slabo razviti. Morski prebivalci imajo svoj identifikator - rep plavuti, vsak kit ima poseben vzorec. Sesalci lahko stradajo, če hrana ne zadostuje, se kit lahko omeji na hrano do sto dni. Ta prehrana nekoliko vpliva na težo živali, težo kita pa se ne zmanjša na kritične kazalce zaradi prisotnosti debele plasti maščobe. Povprečna teža živali ostane stabilna, ko sesalec doseže odraslo dobo. Vsako leto se populacija modrih velikanov hitro zmanjšuje, stvar je v tem, da oseba, ki nekontrolirano iztreblja živali, torej prihodnost teh veličastnih in nenavadnih živali, leži izključno v rokah ljudi.

Oglejte si video: Modri kit. BLUE WHALE. igrica ki UBIJA!!!! (Oktober 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org