Živali

Daleko vzhodni leopard (Amur Leopard)

Pin
Send
Share
Send
Send


Ljudje običajno menijo, da so leopardi predstavniki afriške savane, čeprav je na Daljnem vzhodu naše države, pa tudi na severu Kitajske, mogoče najti redke podvrste leopardov. Na Daljnem vzhodu je bila ta podvrsta imenovana amurski leopard. Znan je tudi kot amurski leopard.

Ta plenilka je bila uvrščena v rdečo knjigo. Pripada podvrsti, ki je na robu izumrtja. Prebivalstvo daljnega vzhodnega leoparda je danes v kritičnem stanju.

Hkrati pa je trenutek, ko je amurski tiger - njegov slavni »bratranec«, povečal število prebivalcev, in upa, da bo ta podvrsta ohranjena. Domneva se, da lahko amurski leopard, katerega fotografije so predstavljene v tem članku, rešimo z izvajanjem različnih projektov varstva okolja.

Opis pasme

Ta leopard ima veliko razlikovalnih značilnosti od ostalega mačjega. Poleti dolga volna doseže 2,5 centimetra, pozimi pa jo zamenja 7 centimetrov. V hladnem vremenu je amurski leopard rahlo obarvan z rdečkasto rumeno barvo, poleti prevladujejo bolj nasičeni in svetli toni.

Amurski leopard na Daljnem vzhodu (fotografije živali so predstavljene v tem članku) ima dolge noge, ki mu omogočajo, da prosto hodi po snegu. Teža samcev doseže 48 kg, čeprav so tudi večji predstavniki pasme - 60 kg. Samice tehtajo do 43 kg.

Na začetku 20. stoletja je bil leopard najden tako na jugu Sikhote-Alina kot tudi na jugozahodnem delu jezera Khanka, čeprav se v zadnjih letih tam ni opazil. Danes živi amurski leopard v goratih predelih jugozahodnega dela Primorskega ozemlja, kjer daje jasno prednost cedrovini in črnim gozdom. Manj pripravljen je naseljevati listopadne gozdove, predvsem pirogene hrastove gozdove, katerih območja se zaradi letnih požarov povečujejo.

Ta predstavnik družine Cat izbere območja s strmimi pobočji, razgibanimi površinami, razvodnicami in izlivi kamnin. Trenutno se je njegov obseg zmanjšal na kritično velikost in zajema le omejeno gozdno površino 15 tisoč km² (v Primoryju, od zaliva Posyet do reke Razdolnaya, pa tudi na meji z DLRK in LRK).

Življenjski cikel in reprodukcija

V amurskem leopardu se puberteta začne pri starosti 3 let. V naravi je pričakovana življenjska doba približno 15 let, v ujetništvu pa 20 let. Amurski leopard ima spomladansko sezono parjenja. Leglo vključuje 1-4 mladičev. Pri starosti treh mesecev pride do njihovega odstavljanja, mladi pa postanejo samostojni pri 1,5 letih, pri čemer njihova mama vodi eno samo življenje.

Socialna struktura

Amurski leopard (slike s sliko so predstavljene v tem članku) daje prednost nočnemu življenjskemu slogu. Toda po parjenju lahko nekateri moški ostanejo s samicami in pomagajo pri vzgoji mladih. Pogosto se zgodi, da več moških hkrati zasleduje eno žensko in se tudi borijo za možnost parjenja z njo.

Osnova njene prehrane so srnjad, rakunasti psi, zajci, majhni merjasci, jazbeci in pikčasti jelenji.

Glavne grožnje

Amurski leopard na Daljnem vzhodu od leta 1970 do 1983 je izgubil več kot 80% svojega ozemlja. Glavni razlogi za to so bili: požari, gozdarska industrija in preoblikovanje zemljišč za kmetijstvo. Ampak vse ni izgubljeno. Trenutno obstajajo primerni gozdni trakti za živali. Območje je mogoče zaščititi pred škodljivim vplivom ljudi, da se poveča velikost populacije.

Pomanjkanje plena

Treba je opozoriti, da na Kitajskem obstajajo velika območja, ki so primerni habitati, medtem ko raven oskrbe s hrano ni dovolj za ohranjanje populacije na pravi ravni. Obseg plena se lahko poveča zaradi ureditve rabe gozdov s strani prebivalstva in sprejetja ukrepov za zaščito parkljarjev. Da bi preživel, mora daljni vzhodni leopard napolniti svoj prvotni habitat.

Nezakonita trgovina in krivolov

Amurski leopard je nenehno podvržen nezakonitemu lovu, saj je opazno in lepo krzno. Preiskovalna skupina je leta 1999 izvedla poskus pod pokroviteljstvom: uspela je ustvariti kožo moškega in ženskega Far East leoparda, potem pa sta ga prodali za 500 in 1000 dolarjev.

Ta poskus dokazuje, da obstajajo nezakoniti trgi za takšne proizvode in se nahajajo v bližini habitatov živali. Naselja in kmetijstvo obkrožajo gozdove, v katerih živijo te živali. To ustvarja dostopnost do gozdov in krivolov je tukaj resnejši problem kot v oddaljenih regijah. Ta okoliščina zadeva leoparde in druge živali, ki so podvržene iztrebljanju zaradi denarja in hrane.

Konflikt s človekom

Opozoriti je treba, da je amurski leopard (slika živali, ki jo občuduje lepota) še posebej ranljiva, saj so jeleni del njene prehrane. Prispevek osebe k splošnemu zmanjšanju števila jelenov zaradi vrednosti svojih rogov preprečuje, da bi leopard dobil dovolj hrane.

Zaradi upadanja populacije jelenov leopardi pogosto iščejo jelene v iskanje hrane. Lastniki teh zemljišč pogosto ubijajo živali in varujejo svoje naložbe.

Amurskemu leopardu grozi tudi izumrtje zaradi majhne populacije, zaradi česar je ranljiva za vrsto nesreč, vključno z boleznimi, gozdnimi požari, spremembami v stopnji umrljivosti in rodnosti, razmerjih med spoloma, depresijo v rodni dobi. Opozoriti je treba, da so bile sorodstvene vezi v naravi, kar pomeni, da lahko povzroči različne genetske težave, vključno z zmanjšanjem rodnosti.

Takšna zorenja najdemo v nekaterih populacijah velikih mačk, čeprav v majhnih populacijah ne dovoljujejo izbruhov. Študije so pokazale, da se je pri odrasli ženski povprečno število telet znatno zmanjšalo.

Žal se trenutno stanje z amurskim leopardom lahko šteje za resnično katastrofalno - na primer, v zadnjih dvajsetih letih se je območje njegovega habitata v naši državi skoraj prepolovilo, število pa se je zmanjšalo za več desetkrat. Zaradi tega je danes amurski leopard zaščiten.

Rdeča knjiga Ruske federacije je žival pripisala prvi kategoriji kot najredkejši, ki je na robu izumrtja, z zelo omejenim obsegom, katerega glavno prebivalstvo je v naši državi. Hkrati je leopard spadal v Prilogo k prvi konvenciji CITES in v Rdečo knjigo Zveze ohranjanja narave.

Videz

Daleko vzhodni leopard je precej velika divja mačka, vendar manjša kot tiger, lev in jaguar.

  • Vitko, elegantno telo plenilca ima podolgovato obliko, nekoliko stransko »sploščeno«, dolžina 105 - 137 cm, višina vihra pa 60 - 78 cm.
  • Rep je dolg - 80 - 90 cm.
  • Okončine močne, ne dolgo.
  • Kremplji ostri, vtyazhnye, na sprednjih tacah do pet centimetrov v dolžino.
  • Masa odraslega moškega od 32 do 53 kg, samice - ne presega 43 kg.
  • Glava je zaobljena, relativno majhna.
  • Čelo je močno in izbočeno.
  • Nos je širok, podolgovat, temne barve.
  • Ušesa so široka, zaobljena, majhna, črna na hrbtu.
  • Oči z okroglim učencem, niso velike.
  • Brki elastični, do 10 cm dolgi, črno-beli.
  • Očesa ostri, dolgi, kot rezila.
  • Žival ima debelo mehko dlako, tesno za telo. Dolžina kupa na trebuhu je 7 cm, na hrbtu pa 2,5 cm poleti in do 5 cm pozimi. Glavna barva dlake je rumena z rdečim ali rdečkastim odtenkom, pozimi pa ni tako svetla kot poleti. To je še posebej opazno na fotografijah, posnetih v različnih časovnih obdobjih.

Opis pasme pozimi se nekoliko razlikuje od opisa poleti. In vse to zahvaljujoč spremembam, ki se pojavljajo pri krznu živali.


Pikasta barva omogoča živali, da se združi z okoljem, da postane žrtev in sovražnike neopazna. Lokacija oznak na plašču je edinstvena za vsakega posameznika in omogoča njihovo identifikacijo: obstajata dve vrsti črnih oznak - obročasto in trdno.

Na bradi, na čelu, v bližini brkov, na licih, na tacah in spodnjem delu telesa, se nahajajo majhne homogene lise. Na hrbtni strani in ob straneh so razpršeni temni obroči s premerom do 5 cm. Rep na vrhu je okrašen z velikimi lisami - trdnimi in obročastimi.

Lov in prehrana

Nočni solski psi za plen so skupni za tega plenilca. On ne mara vrveža. Dolgo čaka na žrtvovanje, neopazno se ji prikrade. Z lahkostjo in milostjo panterja žival ujame v več skokih, v grlo prilepi ostre kanine. Takoj jede, odtrga koščke mesa z zobmi od žrtve.

Velika proizvodnja traja 5 do 7 dni. Plenilec skriva iztrošeno hrano na samem (pod drevesi, v majhnih nišah) ali jo vleče v svoj brlog. Od časa do časa jazbeci in rakuni opravljajo nočne obiske v skrivališču, ki se ne obračajo na druge rezerve lisic, divjih merjascev in celo medvedov. Toda najpogosteje je tidbit padel na vrane, srake in joške.

Vse, kar hrani daljnega vzhodnega leoparda, ne šteje. Najljubši - divje koze in jeleni, lovijo predatorje poleti. Pozimi se zver preseli v vzhodnoazijske jelene in divje svinje. Manjše "krme" so majhni glodalci, rakuni, zajci, grozdji, jazbeci, fazani. Ta leopard lahko napade mladiče.

Razmnoževanje in skrb za potomce

Ni vse ženske sposobne dati potomcev, poleg tega iz različnih razlogov pogosto umre. Obdobje poroke traja več dni, pade na konec jeseni ali v začetku januarja. Moški so bolj zainteresirani za mlade samice, za njih pa organizirajo krvave bitke. Živali ne ustvarjajo dolgoročnih parov. Po parjenju se ženska poskuša z moškim znebiti nezaželene soseske in skrivaj pripravi brlog za prihajajoče rodove.

Nosečnost traja 3 - 3,5 mesece. Običajno se v samici rodi od 1 do 4 mladičke. Mladič na Daljnem vzhodu leopard se je rodil slep, tehta ne več kot 600 gramov, in v velikem leglu - okoli 400 gramov. Pokrita je z debelo puhasto peščeno krzno z izrazitim madežem.

Mladiči odprejo oči v sedmih dneh, začnejo plaziti dva tedna, hoditi mesec in pol, za dva meseca se že prikazujejo iz brloga. Trimesečne dojenčke naredijo štiri kilometre z mamo, petmesečni pa z lahkoto premagajo 8 km.

Do 5 - 6 mesecev mladiči jedo materino mleko. Prvič poskusijo meso v 1,5 do 2 mesecih, za tri mesece brez njega sploh ne morejo. V bližini matere, najpogosteje, ostanejo do naslednjega potomstva, vendar lahko živijo neodvisno od enega leta in pol. Daleko vzhodni leopard doseže puberteto - moški doseže starost 2 - 3 leta, ženska je stara 2 leti.

Plenilec živi v ujetništvu več kot 20 let, v naravnih, naravnih pogojih - od 10 do 15 let.

Varnostni ukrepi 1. T

Predator je v Mednarodni rdeči knjigi uvrščen med najredkejše podvrste, katerih habitat je omejen. Glavno prebivalstvo je na ozemlju Ruske federacije, kjer je lov za to žival prepovedan že od leta 1956. Če ne bi bilo posredovanja države, bi se daleč vzhodni leopard dolgo zdel izumrla vrsta.

Znanstveniki se že več let zapored spopadajo z nalogo, da shranijo genetsko zalogo podvrste leoparda. Živali v živalskih vrtovih Evrope, Azije in Rusije sodelujejo v evropskem programu za ohranjanje in vzrejo podvrste Daljnega vzhoda. Od teh se lahko šteje samo 10 posameznikov za čistokrvne, ostalo pa zaradi prečkanja severne kitajske podvrste.

Od leta 2008 v Rusiji deluje vladni program, katerega namen je rešiti Daljnega vzhoda in povečati njegovo število. Strategija ohranjanja živali na prvem mestu vključuje oblikovanje zavarovanih območij. Eden najstarejših rezervatov v Rusiji, Cedar Pad, kjer ta podvrsta nenehno živi, ​​so odkrili pred skoraj sto leti. Rezerva "Leopard" se je pojavila na ozemlju Primorske Krai leta 2008.

Dežela Leoparda, največjega zaščitenega območja Primorskega ozemlja, je razburljivo 60% habitata plenilca in deluje od leta 2012 dalje. Park se razteza od severa proti jugu 150 km, njegova zahodna meja sovpada z mejo Kitajske. Zaščita daljnega vzhodnega leoparda in ustvarjanje ugodnih pogojev za razmnoževanje sta v središču dela rezerve. Osebje parka podpira bazo krme plenilcev in izvaja s kamero pasti 24-urni nadzor.

Leopard Watch

Amur leopard Daljni vzhod previden in skrivnosten. Ujeti na oči osebe zelo redko, hitro umakne, ne pušča sledov. Očitno ga zato skoraj nihče ni uspel izslediti. Rešitev problema je bila ugotovljena na samem koncu 20. stoletja, ko so znanstveniki izumili foto-past. Prve fotografije zveri so se pojavile že leta 2001.

Naprava je popolnoma varna. Sestavljen je iz kamere, senzorja infrardečega sevanja, baterije. Naprava je nameščena na območju, kjer živi daljni vzhodni leopard, na obeh straneh poti. Žival se je ustavila na sredini poti in na tla je postavljena vaba z atraktivnim vonjem. Senzor se odzove na toploto in pošlje kamero signal. Zver vstopa v okvir z dveh strani hkrati. Zamenjava digitalnih medijev in polnjenje napajalnika poteka enkrat v 5 - 6 dneh.

Ne tako dolgo nazaj, strokovnjaki začeli uporabljati ne samo fotografije, ampak tudi video način snemanje okoli uro. Omogoča vam ločeno sledenje vsakemu plenilcu, opazovanje legla, pomoč živali, če je potrebno, zbiranje zanimivih dejstev in obdelavo statističnih podatkov. Video in fotografski materiali, v primeru ubijanja leoparda, pomagajo hitro najti krivca.

Rdeča knjiga: Daleko vzhodni leopard

Predator ima debelo dolgo krzno. Še posebej opazno v zimski obleki. Ta lepa mačka je ena najlepših in zelo redkih mačk na svetu. Nedavno je tem živalim dodana tudi Rdeča knjiga Rusije. Daleko vzhodni leopard je dobil status ogrožene vrste. Ta okoliščina je zelo zaskrbljujoča za okoljevarstvenike in zagovornike živali. Danes si prizadevamo ohraniti podvrste in povečati njihovo število.

Daleko vzhodni leopard, čigar fotografija krasi številne publikacije o plenilci v Rusiji, je uvrščen v rdečo knjigo IUCN, kot tudi v dodatek k mednarodni konvenciji CITES.

Kljub prizadevanjem se danes stanje s temi veličastnimi lepimi moškimi šteje za katastrofalno. In za to obstaja vsak razlog. Leopardov življenjski prostor v naši državi se je v zadnjih dveh desetletjih prepolovil, število pa se je zmanjšalo za desetkrat. Danes v Rusiji ni več kot 30 posameznikov. Na Kitajskem, po zadnjih podatkih, ni več kot 10 živali. Ni podatkov o prisotnosti teh živali v Koreji.

Predispozicija za spremembo obsega in števila te lepe živali v zadnjih letih je videti grozljiva. Tudi zadnje, nekoč zanesljivo zatočišče leoparda Daljnega vzhoda v naši državi - južno od Primorske, ni zaščiteno. Krčenje gozdov se ne zmanjšuje, vendar se krčenje gozdov vse bolj uveljavlja, rastlinstvo se sistematično zažge, rekonstruirajo in polagajo nove ceste, uničijo se posamezniki, ki povzročajo škodo čredam jelenov, in daljni vzhodni leopard je pogosto ujet v pasti, namenjene drugim živalim.

Primeri krivolova, ki jih moda spodbuja na razkošnih kožah teh živali, so postali pogostejši.

Zunanji znaki leoparda

Veliko posebnih izdaj postavi na svoje strani svoj opis. Daleko vzhodni leopard je nenavadno elegantna in vitka mačka z debelo in puhasto krzno. To je najredkejša vrsta mačjega sveta.

Njegovo telo je vitko, z neverjetno prilagodljivostjo. Glava je zaobljena, pravilna oblika.

Predator se dviguje dvakrat letno. Njegova poletna obleka ima krajši plašč (2,5 cm), zimski plašč je precej dolg, dolg in ima debelo podlanko (od 5 do 7 cm).

Tačke močne in vitke, z močnimi zložljivimi kremplji.

Dlaka se razlikuje glede na letni čas. Pozimi je amurski leopard oblečen v zarjaveli, rdečkasto-zlati krzneni plašč ali svetlo rumeni krzneni plašč. Poleti dobi bolj nasičene tone. Na koži so razpršeni jasno določeni obročki ali črne pike. Oči so modro-zelene ali sivo-modre.

Habitat

Ko ljudje mislijo na leoparde, si večina predstavlja afriške savane. Kljub temu obstaja redka podvrsta teh živali, ki živi v gozdovih Daljnega vzhoda in severne Kitajske. Именно поэтому он получил название дальневосточный леопард, нередко его называют амурским барсом. Как уже говорилось, популяция находится в критическом состоянии, но все-таки остается надежда на восстановление данного подвида. Вспомним тот факт, что его не менее великолепный кузен – амурский тигр - менее чем за 60 лет увеличил популяцию. А ведь когда-то тигров тоже насчитывалось менее 40 особей.

Strokovnjaki menijo, da je Daljnega vzhoda leopard, fotografijo, ki jo vidite v članku, lahko shranite glede na izvajanje okoljskih projektov.

Ta čudovit plenilec živi v zmernih gozdovih s širokim temperaturnim spektrom. Danes živi leopard na površini okoli 5.000 kvadratnih metrov. km Preživetje te podvrste v naravi se ohranja na Primorskem v Kraji (RF), med Kitajsko in Vladivostokom.

Krivolov

Leopard na Daljnem vzhodu, kot noben drug plenilec, je zaradi svojega lepega in dragega krzna podvržen nezakonitemu lovu. Skrivna preiskovalna skupina je izvedla poskus: ustvarili so kožo ženske in moškega te živali in jih nato prodali za 5.000 oz. 10.000 $. "Dogovor" je potekal v vasi Barabash, nedaleč od rezervata Kedrovaya Pad.

Ta poskus je pokazal, da so tudi danes na habitatih živali nezakoniti trgi za takšne proizvode. Na teh območjih postaja krivolov veliko bolj resen problem kot na območjih, oddaljenih od ljudi.

Način življenja

Daleko vzhodni leopard je žival v mraku. Zvečer ali ponoči gre na lov. Redko, toda če ste zelo lačni, lahko zalezujete na plen podnevi.

Njegova žrtev je najpogosteje zasedena. Plenilec ga zelo previdno ukrade in poskuša uporabiti lokalno olajšavo. Leopard gre na zalivališče šele, ko v gozdu pade mrak.

Zver ima zelo oster vid. Svojo žrtev lahko vidi na veliki razdalji (do 1,5 km). Toda s sluhom in vonjem so razmere nekoliko slabše.

Daleko vzhodni leopard se popolnoma vzpenja po drevesih. Tudi veliki plen se lahko vleče v veje.

Na kratkih razdaljah se razvije zelo spodobna hitrost (55 km / h). Ta mačka ne mara plavati.

Pogosto uporablja ceste in poti, ki jih je ustvaril človek. Ne boji ga se, ne napada, ampak preprosto poskuša zapustiti neopaženo. Stalna človeška prisotnost ne more stati - od takih krajev za vedno zapušča.

Že vrsto let živi na isti parceli, hodi po istih poteh in uporablja le zalege.

Nevarnost za ljudi

Daleko vzhodni leopard je med vsemi predstavniki te skupine najbolj miren. Ne napada osebe - v zadnjih 50 letih ni bil registriran noben primer. Redko napadajo hišne ljubljenčke.

Iz tega sledi, da ta plenilec ne ogroža ljudi.

"Daljni vzhodni leopard. Boj za prestol"

Decembra 2014 je na zaslonih naše države prišel ta neverjetni dokumentarni film, ki so ga ustvarili ruski filmski ustvarjalci.

Vsak človek na našem planetu bi moral videti ta film. Daleko vzhodni leopard je prikazan v njem, saj ga še nihče ni videl. Previdne in izmuzljive živali se pojavljajo od nikoder in hitro izginejo nikjer, kot da bi se raztapljale v divji divji in lepi Daljno vzhodni tajgi.

Posadka je dolgo časa (več kot eno leto) zbrala edinstveno gradivo, da bi ujela iste posnetke, ki jih ni mogel narediti nihče drug. To je obupen boj za preživetje, vzgojo dojenčkov, prehranjevanje in lov, podrobnosti o zapletenih odnosih v eni družini leopardov in njihovi konkurenci z drugimi živalmi.

Glavna junakinja filma je bila lepa, elegantna ženska Kedrovka. Sosedje v taiga gozdu so nenehno začele ukrasti njen plen, plenilci pa poskušajo ubiti njene muce. Obupana mati je prisiljena zapustiti brlog ob reki Kedrovaya in otroke pripeljati v globine ugarske tajge.

Z zimskim začetkom, nedaleč od brloga, ki ga je Kedrovka morala zapustiti, se je nenadoma pojavil trup jelena. Kdo ga je dobil? Kedrovka sama, ena od svojih preživelih in dozorelih mačk, ali pa se je v teh divjih taignih deželah pojavila nova zver, ki trdi, da je "taiga prestol"?

Da bi odgovorili na ta številna vprašanja in hkrati posneli neverjetne slike iz življenja najbolj skrivnostnih plenilskih mačk na zemlji, je ekipa studia My Planet spremenila ozemlje Leopard Land Parka v nenavadno veliko strelišče. Dokumentarni filmarji so uporabili najnaprednejšo, resnično edinstveno, najsodobnejšo tehnologijo in skrite kamere. Še posebej pomembno je, da je filmska ekipa opazila najpomembnejši pogoj - ohranitev umirjenosti plenilcev, nič ne sme jih prestrašiti in jih prisiliti, da zapustijo svoje habitate.

Danes smo vas spoznali z najlepšo in redko plenilsko mačko na zemlji. Rad bi verjel, da bo Daljnega vzhoda leopard preživel, če se ne bo zgodilo, da se ga bomo v nekaj letih spominjali v preteklem času. Naslednje generacije bi jih morale videti, vedeti morajo za to čudovito žival, ki jo je človek tako neusmiljeno uničil.

Opis živali

Leopard, ki živi na Daljnem vzhodu, se po številnih značilnostih razlikuje od vseh drugih posameznikov, ki pripadajo mačji družini. Poleti lahko njegova volna doseže 2-3 cm, do začetka hladnega vremena pa lahko zraste tudi do sedem centimetrov. Po drugi strani pa je pozimi volna lahkotna, z nekaterimi obliži rumenkasto rdeče barve, v toplih obdobjih pa bolj nasičena. Tudi v primerjavi z drugimi brati ima amurski leopard močnejše in daljše okončine, ki mu omogočajo prosto gibanje v snegu. Telesna teža odraslega moškega je približno enaka 47 kg, včasih pa je mogoče srečati večje živali, katerih teža lahko doseže 62 kg. Samice običajno ne tehtajo več kot 40 kg.

Telo daljnega vzhodnega leoparda je elegantno, podolgovato in vitko. Rep živali je ravan, enakomeren in precej dolg. Okončine mišične, močne, glava ima zaobljeno obliko. Zdi se, da je narava daleč vzhodnemu leopardu "namenoma" predstavila tako dolg rep, ki mu zdaj omogoča, da se samozavestno manevrira med skakanjem s strmih klifov.

Vrat tega plenilca je neverjetno močan, to mu daje priložnost, da zgrabi žrtev in jo nato povleče skupaj z njim, čeprav je lahko nekajkrat večja in težja od njega.

Habitat

Amurski leopard živi pretežno v redkih gozdovih, na obmocju z obilnimi padavinami, temperaturni razpon pa je precej obsežen. Trenutno je skupna površina, ki jo zaseda daljni vzhodni leopard, približno 5 tisoč kvadratnih metrov. m

Daleko vzhodni leopard očitno raje goji, kjer rastejo cedre, jelka in macesen. Za udoben obstoj amurskega leoparda je potrebno naseliti ozemlje, kjer so strma gričevja, vodna telesa, prečkanje reliefa, izlivi kamnin.

Velikost prebivalstva

Po uradnih ocenah trenutno v naravi živi največ 25 posameznikov. Vsi daljni vzhodni leopardi zavzemajo majhno območje, ki se nahaja na meji med Kitajsko in Vladivostokom. Na samem ozemlju Kitajske je okoli 8–11 odraslih sposobnih leopardov. Zadnje sporočilo o srečanju z daljnim vzhodnim leopardom v Južni Koreji sega v leto 1969, ko je bila žival ujeta v bližini gorovja Oda, ki se nahaja v Kensan-Namduju.

Zgodovina distribucije amurskega leoparda

Na tej točki je mogoče trditi, da je bila porazdelitev prebivalstva glede na prvotne zgodovinske habitate izjemno zmanjšana. V preteklosti je ta dostojanstvena žival zavzemala celoten severovzhodni del Mandžurije, vključno z provinco Jilin in Heilunjiang, pa tudi korejsko p / o.

Družbeno vedenje posameznikov

Daleko vzhodni leopard je nagnjen k temu, da je sam, ponoči lovi in ​​počiva čez dan. Vendar pa je veliko primerov, ko so moški po parjenju ostali skupaj z žensko in so ji celo pomagali pri vzgoji in iskanju hrane za potomce. Prav tako se pogosto zgodi, da več odraslih moških skrbi za eno žensko, ki se med seboj bori za priložnost, da se parijo z njo.

Značilnosti vzreje


Amurski leopard doseže puberteto do starosti treh let. V pogojih divjega habitata lahko žival v povprečju živi približno 13 let. Ko se hrani v živalskih vrtovih in ptičnicah, se življenjska doba podaljša na dvajset let. Čas poročnih ritualov v amurskem leopardu pade na prvi mesec poletja ali pomladi.

Ena samica v leglu ima eno do štiri teleta. Mladiči so rojeni popolnoma slepi, njihova koža je že pikasta, topla. Krzno je svileno, vtičnice niso oblikovane. Teža komaj doseže 700 gramov, dolžina telesa je približno 15 cm.

Ko je star približno tri mesece, otrok zapusti materino mleko. Popolnoma neodvisna zver postane eno in pol do dve leti življenja in lahko zapusti svojo mater, da bi še naprej živela sama.

Hranjenje daljnega vzhodnega leoparda

Prehrana živali vključuje jazbeca, ikre, male divje zajce ali divje merjasce, jelene in rakunaste pse. V nekaterih primerih lahko plenilci napadajo velike ptice roparice. Ta žival ima oster vid, ki mu omogoča, da vidi žrtev na veliki razdalji, do enega in pol kilometra.

Poleg tega se lahko povzpnejo na debla dreves, tako da tudi raccoons ne more pobegniti od njih. Nenavadno je, da mora leopard na Daljnem vzhodu ujeti le enega opazenega jelena in to bo omogočilo, da bo udobno živel naslednjih 10 dni, zato v tem obdobju plenilec ne bo posvečal pozornosti drugim živim bitjem, ki so del njegove prehrane.

Grožnja obstoja

Večino naravnega habitata je izgubil amurski leopard med letoma 1970 in 1983. Seznam glavnih vzrokov za incident vključuje naključne gozdne požare, nastanek kmetijskih zemljišč in gozdarsko industrijo. Vendar pa je veseli trenutek, da se razmere še vedno lahko izboljšajo. Trenutno ostaja zadostna površina gozdnih površin, ki je zelo primerna za življenje daljnega vzhodnega leoparda. Takšno ozemlje je še vedno mogoče zaščititi pred škodljivimi učinki ljudi in razširiti populacijo živali v divjini.

Velika večina prebivalstva trenutno živi v rezervatih in nasadih. V divjih razmerah, na žalost, že obstajajo precej zreli posamezniki, ki verjetno ne bodo mogli ustvariti močnega in uspešnega potomca.

Pomanjkanje proizvodnje
Na Kitajskem obstajajo zemljišča z velikim območjem, kjer lahko levard Daljnega vzhoda udobno prebiva, toda glavni problem je, da je preskrba s hrano na tem področju preveč redka, preprosto pa ni dovolj, da se ohrani velika populacija na pravi ravni.

Količino majhnih živih bitij, ki so vključeni v prehrano živali, je mogoče povečati, če je uporaba gozdnih površin, ki jih prebivalstvo živi v njihovi neposredni bližini, kakovostno in pravočasno rešena. Poleg tega je treba uvesti učinkovite ukrepe za zaščito kopitarjev od dejanj lovcev. Da bi leopard Daljnega vzhoda lahko preživel, bo moral ponovno naseliti teren, ki je bil nekoč njegov habitat.

Problem krivolova in nezakonite trgovine
Že dolgo časa so amurskega leoparda vodili lovci, ki iščejo njegovo veličastno krzno, ki ga krasijo lise. Na samem koncu dvajsetega stoletja so policisti opravili velik poskus. Koža dveh amurskih leopardov je bila umetno ustvarjena, ki sta bila kasneje prodana za veliko sonca. Barabash, ki se nahaja v bližini Kedrovaya Padi, je ena od rezervatov v Rusiji.

Uspeh tega eksperimenta še enkrat dokazuje, da obstaja veliko nezakonitih trgov, na katerih se uresničujejo tovrstni izdelki iz krajev, kjer živi populacija zaščitenih živali. Prostorna kmetijska zemljišča in majhna naselja obkrožajo gozd, kjer živijo leapardi na Daljnem vzhodu. Tako ima oseba neposreden dostop do gozda. Zaradi tega se krivolov spremeni v resnično velik problem, namesto na območjih, ki so oddaljena od človeškega dostopa. Prav tako je treba omeniti, da je to pogosta težava, saj vpliva ne le na populacijo leoparda Daljnega vzhoda, ampak tudi na številne druge živali, ki jih ubijejo domačini, da bi dobili meso in denar.

Konflikt s človekom
Daleko vzhodni leopard ima visoko stopnjo ranljivosti, ker določen odstotek njihove prehrane sestoji iz živali, kot je jelenjad. V daljnem vzhodnem delu Rusije se je populacija jelenov znatno zmanjšala, saj imajo v azijski medicini rogovje jelena visoko vrednost. Tako postane leopard resna ovira pri pridobivanju potrebne količine hrane.

Pomanjkanje hrane vodi k dejstvu, da daljni vzhodni leopard pogosto obišče kraje, kjer se nahaja čreda severnih jelenov. Povsem naravno je, da lastniki tega območja, da bi zaščitili svoje živali, včasih ubijejo amurskega leoparda.

Inbreeding
Poleg vsega navedenega je še ena pogosta težava nizka populacija amurskega leoparda. Skratka, majhno število živali naredi celotno prebivalstvo izredno ranljivo in nagnjeno k različnim naravnim pojavom ali nesrečam.

To lahko vključuje nenadne in obsežne požare v gozdnatih masivih, nekatere bolezni, kršitev razmerja med rojstvom potomcev in smrtnostjo posameznikov. Prav tako se zgodi, da se moški v določenem številu let večinoma rodijo v potomcih, zato je razmerje med spoloma moteno. Drugi dejavnik je tako imenovana depresija inbriding. V populaciji teh živali so pogosto povezani sorodni odnosi, zato je povsem možno, da so genetske napake posledica tega, med katerimi je mogoče pripisati zmanjšanje rodnosti.

Glede na raziskavo se je v obdobju od 1973 do 1991 povprečno število leopardov, rojenih v potomcih, zmanjšalo z 1,9 na 1.

Opis daljnega vzhodnega leoparda

Prvič, leta 1857 ga je pod imenom Felis orientalis opisal nemški naravoslovec Hermann Schlegel, ki je preučil kožo zveri, ki je bila ubita v Koreji. Predator ima veliko imen - Manchu (zastareli) ali Amurski leopard, Daljni vzhod ali Vzhodno-Sibirski leopard in Amurski leopard. Sodobno latinsko ime Panthera pardus orientalis se je pojavilo leta 1961, zahvaljujoč Ingrid Weigel.

Habitat

Daleko vzhodni leopard je najbolj odporni proti zmrzali skoraj 30 znanih podvrst Panthera pardus, ki živijo severno od 45. vzporednika. Nekoč je območje amurskega leoparda na Daljnem vzhodu pokrivalo skoraj celotno območje Sikhote-Alin. Na začetku 20. stoletja je območje razširjenosti amurskega leoparda vključevalo:

  • Vzhod / Severovzhodna Kitajska,
  • Regije Amur in Ussuri,
  • Korejski polotok.

Danes je v naši državi (na traku 50–60 km širok) ohranjena le redka zver, le na jugozahodu Primorja, in verjetno več posameznikov živi na Kitajskem, občasno prečkajo rusko-kitajsko mejo.

Podobno kot večina velikih plenilcev, daljni vzhodni leopard ni trdno povezan z enim tipom habitata, vendar raje prepreden teren s strmimi pobočji z razvodnicami in skalnimi izdanki.

Amurski leopard se pogosto naseljuje na razgibanem terenu z nedotaknjenimi gozdovi iglavcev in listavcev, med hrasti in cedrom, kjer so kopitarji v izobilju - glavni plen.

Pomembno je! Težava je v tem, da je v Primorju zelo malo takih gozdov. Od konca prejšnjega stoletja, zaradi polaganja avtocest, gradnje mest in množičnih sečenj, se je zgodovinsko območje Daljnega vzhoda leoparda zmanjšalo za 40 (!) Krat.

Danes je leopard stisnjen z vseh strani (med kitajsko mejo, morjem, stanovanjskimi območji okoli Vladivostoka in avtoceste Vladivostok-Khabarovsk, kjer poteka železnica) in je prisiljen upravljati izolirano območje do 400 hektarjev. Takšna je njegova sodobna ponudba.

Prehrana daljnega vzhodnega leoparda

Amurski leopard je pravi plenilec, katerega prehrana, večinoma sestavljena iz parkljarjev, je občasno prekrita s pticami in žuželkami.

Lov na leoparde za takšno igro:

Leopardi so sovražni do lastnikov jelenov, kjer živali občasno prodrejo in raztrgajo jelene.

To je zanimivo! Odrasli plenilec ima 1 velik kopitar v obdobju 12–15 dni, včasih pa se interval med zajetjem primernega plena podvoji na 20–25 dni. Zver se je naučila prenašati dolgotrajne lakote.

Leopard ponavadi lovi na izbranih točkah v svoji ploskvi z uporabo dveh standardnih tehnik: napad iz zasede ali skrivanje žrtve. Druga metoda se pogosteje uporablja za ikre, jih prikriva, ko se hranijo ali počivajo. Pojavljajo se in skupinske izlete ženskega leoparda z zalego. Sledenje žrtve, amurski leopard sledi terenu, skriva se za vzpetine, ne da bi stopil na suhe veje / listje, skrbno stopal na golo korenine in kamne.

Prevzame igro z ostrim trzanjem ali močnim 5–6-metrskim skokom, ki jo vrže na tla in ugrizne skozi vratna vretenca. За животными долго не гоняется, прекращая преследование, если они оторвались на короткой дистанции. При удачной охоте леопард затаскивает тушу (защищая от падальщиков) в скальные расщелины или на деревья, поедая ее несколько дней.

V fecesu leoparda so pogosto najdene žitarice (do 7,6%), kar je mogoče pojasniti z njihovo sposobnostjo, da odstranijo dlake iz prebavnega trakta, ki vstopajo v želodec, ko lizajo krzno.

Razmnoževanje in potomstvo

Daljno vzhodna leopardna rutina je predvidena za zimo (december - januar). Moški v tem času zelo zanimajo ženske, ki imajo odrasle, skoraj neodvisne mladiče. Tako kot vse mačke, kolesarje spremljajo hrup in borbe moških (čeprav leopard, bolj tih in v ozadju leva in tigra, redko daje glas v drugih časih).

Reproduktivne sposobnosti amurskega leoparda so omejene z več dejavniki, ki pojasnjujejo poligamno naravo moških:

  • ženska zanosi enkrat na 3 leta (redkeje enkrat na leto),
  • v 80% primerov se pojavi 1-2 dojenčka,
  • majhno število samic, sposobnih za razmnoževanje, t
  • visoka smrtnost mladih živali.

3 mesece po uspešnem parjenju samica prinese pikčaste dolgoletne mucke, od katerih vsaka tehta 0,5–0,7 kg z dolžino ne več kot 15 cm. Leglo svetlobo opazujejo 7–9 dni, mladi pa že 12–15 dni aktivno plazijo po brlogu, ki ga ureja samica v jami, pod previsno skalo ali v skalnato ruševino.

Pomembno je! Mačka hrani mačeže z mlekom od 3 do 5–6 mesecev, vendar jih v 6-8 tednih začne zvabljati s polgavanjem (pol prebavljenim mesom) in jih postopoma navajati na sveže.

Do 2 meseca se iz jame izplazijo majhni leopardi, ki po osmih mesecih sledijo svoji materi v iskanju hrane in se odločijo za samostojne ekskurzije pri starosti 9-10 mesecev. Mlade živali ostanejo pri materi do naslednjega estrusa, ki se do konca zime združuje v skupinah, ko jih ženska zapusti. Sprva se sprehajajo nedaleč od brloga in se postopoma premikajo naprej. Mlade moške pred svojimi sestrami izkazujejo neodvisnost, vendar so slednji pred puberteto pred brati. Plodnost moških se pojavi pri približno 2–3 letih.

Naravni sovražniki

Predvsem pa se Daljno vzhodni leopard boji bližnjega sorodnika in soseda na tem območju, tigra Amurja, s katerim se raje ne ukvarja. Obe mački intenzivno tekmujeta za območje lova na severni meji območja, kjer primanjkuje divjadi in leopard v tem medvrstnem boju izgubi tigra.

Zabeleženi so bili primeri napadov na leoparde amurskih tigrov in eksodus prvega zoologa južnega Sikhote-Alina, ki je bil neposredno povezan s širitvijo populacije tigrov v teh krajih. Po eni strani je tiger več kot leopard in lovi velike živali, po drugi strani pa se pri pomanjkanju hrane ne zdi veliko zabavno, kar vodi v poslabšanje konkurence na področju hrane.

Znano je, da so leopardove trofeje napadene (pogosteje v lačnih zimah), ko rjavi medvedi zalezujejo in jim odvzamejo plen. Rjavi medved, tako kot Himalaja, tekmuje z amurskim leopardom pri iskanju brloga. Res je, da se leopard mašča himalajskim medvedom, pobira mladiče brez matere, napadajo mlade (do 2 let) in celo jedo mrhovino (medvedje trupe).

To je zanimivo! Po mnenju zoologov je nekoč rdeči volk, ki je živel na jugu Primorskega ozemlja do petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja, resno ogrožal leoparda na Daljnem vzhodu.

Volka, ki je tudi velik ljubitelj kopitarjev, večinoma srnjadi, velja tudi za leopardovega živilskega konkurenta. Volk, kot čopor in velika zver, bi lahko bil resna nevarnost (zlasti tam, kjer je malo dreves), vendar je populacija volkov majhna na območjih, kjer živi amurski leopard.

Posledica tega je, da noben plenilec (razen Amurskega tigra), ki je soobstajal z daljnim vzhodnim leopardom, nima opaznega učinka na njegovo populacijo.

Prebivalstvo in status vrst

Panthera pardus orientalis (Daljni vzhodni leopard) je uvrščen v rdečo knjigo Ruske federacije, kjer je vključen v I. skupino, kot najredkejša in najbolj ogrožena podvrsta (katere glavno prebivalstvo je v Rusiji) z izredno omejenim obsegom. Poleg tega je amurski leopard prišel na strani Rdeče knjige Mednarodne zveze za ohranjanje narave in v Prilogi I h Konvenciji o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES).

Kljub dejstvu, da je lov na leoparde prepovedan že od leta 1956, se njegov lov na ribe nadaljuje in velja za glavni razlog za izginotje vrste. Predatorji so ustreljeni za svoje odlične kože, ki se prodajajo po 500-1000 dolarjev za vsak kos, in notranji organi, ki se uporabljajo v orientalski medicini.

Pomembno je! Amurski leopardi so brezobzirno ubiti in lastniki jelenjskih kmetij, katerih jelenjadi občasno postajajo žrtve prikritih mačk. Leopardi sami pogosto umirajo v zanke in pasti, ki jih postavijo lovci na druge gozdne živali.

Še en antropogeni dejavnik, ki ovira ohranjanje populacije daljnega vzhodnega leoparda, je uničenje njenega habitata na jugozahodu Primorja, vključno z:

  • zmanjšanje gozdnih površin zaradi krčenja gozdov, t
  • gradnja cest in železnic
  • gradnja cevovodov
  • nastanek stanovanjskih in industrijskih stavb,
  • gradnjo drugih infrastrukturnih objektov.

Tudi število leopardov na Daljni vzhod negativno vpliva na uničenje oskrbe s hrano. Koprska telesa iz leta v leto postajajo vedno manj, s pomočjo športnega lova, lova in gozdnih požarov. V zvezi s tem so zadovoljni le opazovani jeleni, katerih živina se je od leta 1980 povečala.

Zoologi imenujejo drugo objektivno okoliščino, ki se slabo odraža na kakovosti populacije amurskega leoparda - to je tesno povezano križanje. Leopardi (zaradi majhnega števila plodnih posameznikov) se morajo pariti s svojimi krvnimi sorodniki, kar zmanjšuje reproduktivne sposobnosti novih generacij, zmanjšuje njihovo odpornost na bolezni in vitalnost na splošno.

To je zanimivo! Glede na najbolj optimistične ocene, število svetovnega prebivalstva Daljnega vzhoda leopard ne presega 40 živali, od katerih večina živi v Primorye (približno 30) in manjši - na Kitajskem (ne več kot 10).

Trenutno je amurski leopard varovan v rezervi Leopard in rezervi Kedrovaya Pad.

Oglejte si video: My Friend Irma: Buy or Sell Election Connection The Big Secret (Oktober 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org